Založ si blog

Hádam si nemyslíte, že na obyčajnom človeku záleží ?

Nie, nezáleží. A ak si niekto myslí niečo iné, alebo dokonca verí rečiam politikov, je naozaj veľmi naivný. Niekto by možno povedal, že aj hlúpy. Dnes totiž výhradne záleží len na zisku zdravotných poisťovní, a profite politických strán, ktoré ich záujmy chránia a presadzujú. V podstate sa dá totiž povedať, že celý tzv. demokratický systém stojí len na jednom pilieri – udržaní moci … a z toho samozrejme vyplývajú aj príjmy vrstvy zbohatlíkov, ktorí si následne platia – politikov.

Napokon, stačí poukázať na jedinú zaujímavosť – ak poplatník neplatí zdravotné odvody, stane sa okamžite cieľom rôznych represívnych opatrení. Ak si však neplní svoje povinnosti poisťovňa, a napríklad poškodzuje pacienta zavádzaním rôznych limitov, ktoré majú priamy dosah na jeho zdravie, nestane sa vôbec nič.

Každý má rovnaké možnosti … zabudnite, nikdy to nebola pravda a už vôbec to nie je pravdou dnes. Možnosti má úzka skupina obyvateľstva, napojená na politické špičky, ostatní sú v podstate mimo hry. A pokiaľ sa niekto bez primeraných kontaktov aj presadí, je to skôr výnimka, potvrdzujúca pravidlo o spoločenských elitách, umelo vytvorených pre potreby udržania moci.

Len pre zaujímavosť, v roku 2010 patrila napríklad Líbya medzi najbohatšie africké krajiny. A v roku 2015 sa reálne blíži k štátnemu bankrotu. Zaujímavosťou však je, že počas tzv. diktatúry M.Kaddáfího prešla Líbya obrovský kus cesty pri zmene zo zaostalej africkej krajiny na jednu z najbohatších krajín regiónu, pričom sa pripravili a realizovali aj mnohé ambiciózne projekty, ktoré boli financované výhradne z domácich zdrojov. Pre ilustráciu, skúste si niečo prečítať o projekte Saharskej veľkej umelej rieky.

Mimochodom, zo začiatku sa na realizácii tohoto projektu podieľalo aj Československo. Všetko však skončilo zmenou pomerov v novembri 1989, a nástupom politikov, ktorí neboli ochotní spolupracovať s “ teroristickým a diktátorským “ režimom. A tak sa na projekte nakoniec podieľali firmy z krajín, ktoré predtým tlačili na nové československé špičky, aby s Líbyou nespolupracovali. Demokracia, nie ?

Pred nástupom diktátora v Líbyi bolo pár desiatok kilometrov diaľnic. Dnes je prakticky celá krajina prepojená kvalitnou cestnou sieťou (samozrejme s výnimkou toho, čo padlo za obeť konfliktu, vyvolanému diktátorskými režimami so sídlom v Bielom dome a spol.). Študenti v niekdajšej diktatúre mohli za peniaze štátu chodiť študovať do zahraničia. Kriminalita v tejto krajine bola prakticky neznáma.

To sú fakty, ktoré nikto neprizná. Nemôže, však Kaddáfí bol diktátor, nie ? Mimochodom, za svojho života čelil desiatkam pokusov o atentát, ktoré boli skoro výhradne pripravované a riadené zo zahraničia. Náhoda ?

Vráťme sa však na Slovensko. Lekári v Žiline, ktorí dali na internom oddelení výpovede, sú zrejme dnes prekvapení – ich výpovede boli prijaté. Dovolili si totiž niečo, čo sa v tomto svete neodpúšťa – poukázať na pravdu, poukázať na to, kto naozaj poškodzuje záujmy pacientov. Poukázať na to, že tzv. konkurenčný systém poisťovní nie je ničím iným, než politicky chráneným obchodom, s jediným cieľom – ziskom záujmových skupín v pozadí politických strán. Pričom pacient stojí úplne na okraji záujmu, vlastne je len jediným – zdrojom financií. A obeťou okrádania …

Pre zaujímavosť, v Líbyi je priemerný vek dožitia u mužov 70 rokov, u žien dokonca 80 rokov. Asi im diktatúra nejako nevadila, napriek tomu, čo sa tvrdilo u nás … samozrejme, dnes sa to aj v Líbyi mení, keďže tam zúri občianska vojna. Okrem toho v roku 1951 bola Líbya oficiálne najchudobnejšou krajinou sveta, ale v roku 2010 bola vedúcou africkou krajinou, a 53. krajinou na svete v hodnotení životnej úrovne obyvateľstva.

Čo budeme robiť ? Opäť príde odliv ,lekárov do zahraničia ? Už dnes bojujeme s nedostatkom lekárov, už dnes sa čaká na nejedno vyšetrenie aj mesiace. Na čo sa to vlastne hráme ? A súčasní mocipáni pobehujú s infaltilnými nápadmi, ako obmedzovať zisky poisťovní a podobne, hoci veľmi dobre vedia, že každý podobný krok je aktom bezprávia, keďže zakazovať zisk je nielen v rozpore so zákonom, ale aj absurdnosťou. Prečo sa snažia vykopnúť dvere, ktoré nie sú zatvorené ? Odpoveď je jednoduchá – pretože súčasný stav nechcú, ba nemôžu riešiť.

Pritom riešenie je skutočne jednoduché – vypracovať a prijať zákon, ktorý jasne stanoví jediného príjemcu povinných platieb. A ostatné subjekty sa môžu realizovať v pripoisteniach, teda presne tej oblasti, ktorá si vyžaduje ich prácu, a tej oblasti, ktorej sa oprávnene boja. Je totiž oveľa ťažšie získať klienta na základe kvalitných služieb, než automaticky inkasovať povinné platby. Nehovoriac o tom, že národ akosi nie je zvyknutý priplácať si za kvalitnejšie služby, čo by skutočné podnikanie (a nie parazitovanie) poisťovní ešte viac sťažilo.

Nie, s Líbyou sa nemôžeme porovnávať, už len pre nerastné zdroje, ktoré táto krajina má, a naopak Slovensko nemá … alebo je to inak ? Žiaľ, je … ak potenciálom Líbye bola ropa, a v poslednej dobe objavené obrovské zdroje pitnej vody (o tom ste nevedeli ?), pričom pitná voda má byť strategickou surovinou blízkej budúcnosti

Obrovským potenciálom (celej federácie, nielen Slovenska) bol vybudovaný priemysel a potenciál obyvateľstva, ktoré bolo na rozdiel od mnohých (údajne) vyspelých krajín na oveľa vyššej úrovni v otázke vzdelanosti. Žiaľ, do čela krajiny sa dostali najsprostejší a najchamtivejší … lebo sme to pripustili, keď sme volili na základe rečí, a nie na základe – výsledkov. Ak by sme totiž volili na základe výsledkov, mnohé mená súčasných či minulých potentátov by sme vôbec nepoznali.

Skúsme sa pozrieť, čo ostalo z toho potenciálu … rovno môžeme povedať, že zhorenisko a spomienky. Ak teda nepridáme ešte navyše úzku vrstvu zbohatlíkov, ktorí majú predsa len niečo spoločné – funkcionársku minulosť rodičov – aparátčikov, alebo prepojenia na bývalú ŠTB, či podozrenia zo spolupráce … lenže, dnes už ničím nedokázateľné, keďže vieme, ako skončili najdôležitejšie spisy bývalej tajnej služby.

Nie, na obyčajných ľuďoch v demokracii nezáleží, presnejšie povedané, záleží na nich len počas volieb. Opozície a koalície sú len politickým trikom, ako odpútať pozornosť od skutočných problémov, ktoré sa dokonale zakrývajú bahnom hádok a fiktívnych sporov. Tie zvyčajne pominú po zhasnutí televíznych kamier. Dokonca nie je ničím neobvyklým, ak ľudia, ktorí sa oficiálne nevedia vystáť a prísť si na meno, majú potichúčky spoločné firmy, chodia na spoločné dovolenky a podobne.

Akosi mi nejde do hlavy jedno – diktátor dokáže napriek svojej (údajnej) zvrátenosti zabezpečiť obyvateľstvu svojej krajiny všetko, čo pre život potrebuje … demokrat o všetkom hovorí, ale zabezpečiť nedokáže – nič. Kde je problém ? Prečo v krajine neobmedzených možností žijú milióny ľudí bez zdravotného poistenia, a nemôžu si ho dovoliť ani tí, čo denne poctivo a tvrdo pracujú – no na druhej strane je diktatúra, ktorá s tým nemá problém ? Čudné, nie ?

Ake, skúsme to vidieť cez optiku niečoho iného – športu. Viete si predstaviť, ako by vyzeral futbal, ak by malo mužstvo dvoch kapitánov a hralo podľa toho, ktorý z nich bude mať väčšiu podporu ? V diktatúre je to podobne, ako v kolektívnom športe – všetci musia ťahať za jeden koniec povrazu, a kto odmieta, vypadáva z hry. V demokracii môže každý ťahať za to, čo sa mu páči … a tak to aj vyzerá.

Ešte k spomínanej Líbyi – nie, občiansku vojnu nevyvolal Washington pre ropu … voda je totiž cennejšia. Za ropu dajú ľudia veľa, ale len za vodu budú ochotní dať – všetko.

 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9456282x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu