Založ si blog

Desivý dôkaz morálneho úpadku spoločnosti

Pani učiteľka na jednej základnej škole sa pýtala detí v treťom ročníku, čím by raz chceli byť. Odpoveď jedného žiaka ju šokovala. Chcem byť politikom, povedal jej. A prečo, opýtala sa ho. Preto, lebo politik môže klamať, kradnúť a nič sa mu nestane, odpovedal žiak.

Neskôr zistil, že jej žiak počúval debatu rozhorčeného otca s jeho kamarátmi, no a ako to už u detí býva, zapamätal si práve to, čo by si asi jeho otec najmenej želal. Horšie je, že svojou odpoveďou v škole len potvrdil to, čo všetci vieme a nikto nevieme vyriešiť.

Pamätám si, ako sme sa rehotali na niekdajších päťročniciach, rôznych plánoch, ktoré sa mali splniť … lenže, pamätám si aj to, ako vyplašene pobehovali riaditelia, vedúci či majstri, ak sa plán neplnil. Iste … švindľovalo sa jedna radosť, alebo sa dobiehal plán absurdným pracovným nasadením, kde sa veselo obchádzal zákonník práce, či iné predpisy.  Problém je však niekde inde …

Problém je v tom, že v tej dobe pociťovali vyššie postavení ľudkovia aspoň strach z toho, že nedodržia to, k čomu sa zaviazali, alebo boli zaviazaní. Dnes, v tejto údajne zodpovednej dobe, sa nebojí nikto a ničoho. Ak sa pozrieme na predvolebné plány jednotlivých politických strán, veľmi rýchlo zistíme, že nikdy a žiadna strana ich nielen nenaplnila, ale dokonca ani nemala snahu – naplniť. Nemajú ani potrebu vysvetliť, prečo neplnia to, čo predtým sľúbili … ba dokonca necítia ani potrebu, aby sa ospravedlnili za to, že voličov oklamali. Nie, to nepokladajú za potrebné, však plebs môže byť rád, že občas k nemu zhliadnu z výšin svojich funkcií, a milostivo dovolia, aby ich oslovil … či volil.

Pred istým časom sme debatovali pri guláši s kamarátmi, ako je to možné, že najväčšiu kariéru v spoločnosti urobia rôzni (s prepáčením) hajzlíci, ktorým často robil problém aj pravopis, či základy matematiky. Nejako sme to nevedeli pochopiť – čím sprostejší, tým väčšia funkcia. Bývalý profesor povedal, že volebná kandidátka mu pravidelne pripomína vedro zvratkov, a dotýka sa jej s primeraným zhnusením. Asi bude mať v niečom pravdu.

Isté je, že by sme sa mali zastaviť a zamyslieť … pretože výroky detí sú úprimné a obvykle bez postranných záujmov. Proste povedia, čo si myslia, alebo opakujú, čo povedali iní … keď si nedali dospelí pred nimi pozor na jazyk. Problémom je, že pomaly a isto sa nám spoločnosť mení na panoptikum, pretože ani dospievajúca generácia sa netají svojimi postojmi k životu – a mnohí otvorene hovoria, nie je podstatná napríklad vysoká škola a jej zameranie, podstatný je konečný cieľ – diplom, a je úplne jedno, aký.

A ten povrchný pohľad na svet i život ich potom sprevádza každý deň. Dochádza ku komickým situáciam, keď sa príde absolvent uchádzať o prácu, nie je schopný zvládnuť ani základné požiadavky, a nakoniec urazene odchádza – lebo nepokladá za podstatné to, že nie je schopný podávať plnohodnotné výkony, ale uráža ho to, že jeho nadriadeným má byť niekto, kto ten jeho kúsok papiera – nemá. Kedysi ma to zlostilo, dnes na tieto ambiciózne úkazy hľadím skôr s pobavením.

V každom prípade spoločnosť rýchlo upadá. Mnoho vecí sa dnes nerobí pre ľudí, ale skôr pre akési spoločenské uznanie – pozrite, my to pre vás urobíme … my to pre nich urobíme … proste, niektorí a nie je ich málo, si čoraz viac chcú dokazovať svoj status divnými pózami, ktoré vlastne nič neriešia, ba neraz skôr škodia … a deti to po nás opakujú.

Nedávno som sa smial pri známom v jednej reštaurácii. Boli sme tam na pozvanie obchodného partnera, a keď sme odchádzali, stretli sme bývalého parťáka z malého futbalu. Tváril sa zhnusene, no akoby vypil fľašu atramentu … čo sa deje, pýtam sa ho. Ale vieš, varia tu otrasne, doslova si odtrpím pravidelné návštevy tohoto podniku, keď sem chodíme s manželkou. A prečo sem chodíte, keď vám nechutí ? Nooo … vieš, ako to je. Nám síce nechutí, ale chodí sem množstvo významných ľudí, a návšteva tohoto podniku je pokladaná za prejav určitej úrovne, postavenia …

Trhalo mi kútikmi úst … chodiť do nejakého podniku len preto, aby som sa ukázal a platiť stovky eur za nepožívateľné svinstvo na tanieri (hoci módne), to mi pripadá akési zvrátené … doslova šibnuté … asi ako táto doba.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9457391x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu