Založ si blog

A rozum zaplače (nielen) nad touto krajinou . ..

Naozaj ma celkom pobavili reakcie českých politikov na vystúpenie ruského zboru Alexandrovci v krajine našich susedov. Tým skôr, že ruský zbor cestuje po svete, je nepochybne úspešný, čo asi niekomu zjavne vadí. Možno by stálo za námahu, pozrieť si výsledky práce pobúrených kritikov, hlavne porovnať ich predvolebné sľuby s realitou – teda tým, čo naozaj urobili po získaní funkcií. Asi by boli veľmi nepríjemne prekvapení, keby aj pri ich vystúpeniach boli plné štadióny – nazlostených a oklamaných ľudí … a veľmi pochybujem, že by ich vyprevádzali potleskom.

So záujmom som si prečítal aj článok v SME, venovaný tejto téme, a hlavne pripojenú diskusiu. Nie, nebola zablokovaná, keďže sa článok týkal čohosi ruského, takže sa na nej mohlo konečne zbehnúť množstvo skutočných odborníkov v hudbe, z ktorých mnohí asi nevedia ani len zahrať základnú stupnicu na nejakom hudobnom nástroji, ale hudobný vkus majú nepochybne dokonale vycibrený.

Nechodím na vystúpenia Alexandrovcov, pretože to nie je (ako sa hovorí) moja obľúbená šálka kávy. Nemôžem však poprieť, že z toho, čo som mal možnosť vidieť vo forme rôznych ukážok, sú ich vystúpenia na profesionálnej úrovni, má to hlavu i pätu … aj keď na druhú svetovú i dvoch pánov s fúzikmi by som asi najradšej zabudol. Viem, že Alexandrovci boli sovietskym armádnym zborom, a je mi to ukradnuté. Sojuz je dávno minulosťou (čo pri pohľade na vystrájanie svetového, policajného gestapáka je niekedy aj škoda), jeho armáda sa rozpadla tiež … a slušní ľudia zosnulých obchádzajú, do mŕtvol (akéhokoľvek druhu) nekopú … hovorí sa tomu, že si vedia zachovať dôstojnosť.

Ostal som však prekvapený, koľko špiny vyletelo z úst ľudí, ktorí sedia v politike. Presnejšie, v českej politike. Žiaľ, aj to potvrdzuje celkový úpadok inteligencie, a nielen v Česku.

Je zarážajúce, ak niekoho odsúdia ľudia, ktorí na druhej strane nikdy a nikde nepozdvihli hlas proti záplave hnoja, ktorý sa valí do našich domovov zásluhou dominujúcej produkcie spoza oceána. Niekoho poburuje ruský spievajúci a tancujúci zbor, mňa skôr poburuje to, že napriek platným predpisom je úplne bežnou praxou vysielanie “ umeleckých “ diel s násilnou tematikou v denných hodinách. Potoky krvi, haldy mŕtvol a iných obetí násilia sa denne prevalia cez naše obrazovky, a nikomu to zjavne nevadí … nepočul som, že niečím podobným by sa prezentoval ruský zbor. Nikoho nezaujíma, aký tragický dopad má násilná produkcia na myslenie a správanie detí … no, možno niekto očakáva, že rodičia tesne pred odchodom do práce televízor zamknú do skrine a pre istotu ešte vykrútia poistky, nie ?

Hlavne, že sa celým Slovenskom prevalí vlna pobúrenia nad tým, že predseda samosprávneho kraja akosi odmietol financovať predstavenie, obsadené ľuďmi, ktorí si (iste len náhodou) neberú na javisko oblečenie, a niekto to nazýva – cenzúrou. To, že nemusím Kotlebove názory (a teda sa nestotožňujem s vyvolávaním vášní, primitivizmu a podobne), ešte neznamená, že sa automaticky postavím na stranu každého, koho Kotleba nepodporí – lebo práve Kotleba. Omyl … napokon, ak teda nevadia nahé telá na javisku, prečo sa to nedotiahne do konca a nepodmieni účasť na predstavení aj – nahotou divákov, a v predných radoch môžu sedieť ako vzor rodiny organizátorov a účinkujúcich, nie ? Aspoň bude obraz dokonalý.

Iste, nahota je prirodzená … prichádzame tak na svet, a v podstate z neho aj odchádzame. Lenže, prirodzené je všeličo – napríklad aj pohlavný styk muža a ženy … a keď príde niekto s nápadom, aby bol súčasťou verejného predstavenia, čo spravíme ? Budeme tlieskať a kritikom nadávať ? Neverím …

Pred istým časom sme upozornili dozorný orgán nad rozhlasovým a televíznym vysielaním, že napriek platným predpisom sa neustále v denných hodinách vysielajú programy s násilnou tematikou. Odpoveď ? Znela šokujúco – a čo s tým máme urobiť ? No, ak nevedia, čo s tým majú robiť, potom sú zjavne nepotrební – a kdesi som počul, že nepotrebné veci (ľudia) sa vyhadzujú. Možno treba dosadiť takých, ktorí budú vedieť, čo majú robiť. Rovnaký problém je aj s televíznou reklamou, či vysielacími časmi. Reklamy je oveľa viac, než by malo byť … a časy sa štandardne nedodržiavajú. V podstate je tlačený program len zdrapom papiera, na ktorého platnosť sa nedá spoľahnúť.

Chápem … politický kapitál sa ťažko vytrieska z riešení takýchto problémov, tým skôr, že oveľa ľahšie sa dá vytrieskať z brnkania na osvedčenú strunu protiruských nálad. Ale potom by sme sa nemali diviť pribúdajúcim násilnostiam v uliciach, ktoré síce (zatiaľ) v prevažnej miere zasahujú zahraničie, ale možno sa raz aj u nás nájde niekto, kto bude skúšať riešiť problémy v škole s nabitou pištoľou, alebo si pobehá z dlhej chvíle medzi susedmi s nejakou mačetou … pretože zlé sa učí ľahšie, ako to dobré.

Pred istým časom došlo k brutálnej vražde vo Francúzsku. Traja spolužiaci pozvali spolužiačku na párty, a následne ju bili a znásilňovali dovtedy, kým naposledy nevydýchla. Priam šokujúco znela výpoveď jedného z nich, ktorý bol zvedavý na to, ako vyzerá umieranie človeka. Ostatní dvaja chceli “ len “ vyskúšať to, čo videli v akomsi filme … s ich obľúbenou akčnou hviezdou.

Raz rozum zaplače (nielen) nad touto krajinou. Len dúfajme, že slzy začnú padať skôr, než začne tiecť krv a dunieť krik týraných obetí … vtedy už bude veľmi neskoro.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9464886x
Priemerná čítanosť článkov: 3871x

Autor blogu