Založ si blog

Naozaj “ skvelá “ ponuka pre nezamestnaných . ..

Prečítal som si článok o “ skvelej “ ponuke práce pre nezamestnaných v Komárne, ktorí mohli pracovať v Lozorne pre automobilový priemysel. V prvom rade poviem, že nepoznám detaily pracovnej zmluvy, ktorá by im bola predložená a tak budem vychádzať len zo skúsenosti, ako to zvyčajne v práci pre agentúry beží. A hlavne, trošku bližšie sa pozriem na platovú výhodnosť tejto ponuky.

Takže na začiatok, čo vieme. Ponúka sa hrubá mzda vo výške 850 € mesačne, pracovný čas tvoria štyri pracovné smeny po dvanásť hodín, dve denné, dve nočné. Celkom sa má odpracovať 48 hodín týždenne, čo je 192 hodín mesačne, z toho 96 hodín v nočných smenách. Ubytovanie je zaistené, cena sa pohybuje od 150 € do 180 € mesačne, z čoho agentúra uhradí 80 €. Rovnako zaistí aj dopravu.

Nainštaloval som si mzdovú kalkulačku, keďže v našej spoločnosti sa týmto nezaoberám, a preto budem vychádzať z jej údajov. Prvým faktom je, že hodinová sadzba pre potenciálnych zamestnancov bude vo výške 4,43 € (v hrubom,po zaokrúhlení). Druhým faktom je, že pracovník bude chodiť na týždňovky. Bude mať hradené ubytovanie a dopravu, ostatné náklady si bude hradiť sám. Tie tvorí strava, a pokiaľ bude chcieť byť počas týždňa v pravidelnom kontakte s rodinou, tak aj výdavky na telefónne poplatky. Predpokladajme, že tieto výdavky budú tvoriť denne 7,50 € (osobne by som sa za to ani poriadne nenajedol), ale pracovník je skromný a musí čo najviac ušetriť. Mesačne teda minie v tejto časti výdavkov približne 150 €. (Rátal som klasický týždeň, teda päť dní)

Mzdová kalkulačka hovorí, že z vyššie uvedenej hrubej mzdy dostane pracovník na ruku – 656 €.  Odrátajme jeho podiel na ubytovaní (z najnižšej sadzby), ten tvorí 70 €, odpočítajme výdavky na osobnú potrebu – 150 €, a ostáva mu – 436 €. Za predpokladu, že nebude mať tzv. náhle výdavky, spojené s nečakanými situáciami.

Zhrnuté a podčiarknuté – 436 € je ponuka za mesiac, strávený na týždňovkách, bez rodiny, niekde na ubytovni …

No, nedivím sa, že musia hľadať ľudí v Komárne, alebo v iných vzdialených lokalitách od Lozorna. Za podobnú ponuku by som sa hanbil, a pokiaľ by firma očakávala, že budem v jej mene niečo podobné predkladať – okamžite by som dal výpoveď. Neexistuje totiž nič, čo by ma prinútilo, aby som sa takýmto spôsobom “ zhovadil “ na verejnosti.

Nehovoriac o tom, že z vlastnej skúsenosti poznám aj tienisté stránky podobného zamestnávania. Obvykle pracovník nedostáva príplatky za nočné smeny, odlučné ani nebudem spomínať. Často býva v zmluve nenápadná poznámka, že musí nastúpiť do smeny aj mimo svojho pracovného kalendára, ak ho k tomu zamestnávateľ vyzve. Samozrejme – nadčasy áno, príplatky ? Nedajte sa vysmiať a buďte radi, že máte prácu … kedysi som to počul aj ja. Na pracovisku vládnu obvykle otrocké podmienky, problémom je aj vykonanie potreby, nie je žiadnou výnimkou, že sa udeľujú rôzne sankcie za najmenšie previnenia, často doslova vymyslené. (napríklad bývalá kolegyňa dostala pokutu za to, že bola podľa názoru smenára pridlho na toalete). Pomerne často sa stáva, že zamestnávateľ si vymyslí aj mimoriadnu smenu, počas soboty. (východniari vedia, o čom hovorím) Opäť bez príplatkov a navyše – zrazu zamestnanec zistí, že sa mu nevyplatí ísť domov, pretože ďalší týždeň začína v nedeľu – nočnou smenou. Poznám pár ľudí, ktorí bývali doma naozaj pravidelne – raz mesačne. O týchto drobnostiach samozrejme nikto vopred nehovoril.

Ešte si myslíte, že je to skvelá ponuka a našim nezamestnaným sa nechce pracovať ? Neviem, som skôr názoru, že po rokoch, strávených strácaním času a ničením zdravia pri podobných ponukách, sa našim ľuďom skôr sprotivilo, aby ich niekto neustále – o.ebával, a hral sa na ľudomila. Osobne takú ponuku pokladám – za bezočivosť. A pokiaľ si niekto myslí, že je výhodná – nech ju prezentuje v sídle spoločnosti, alebo v Rakúsku, či Nemecku. Určite sa mu pohrnú davy nadšených ľudí … čakajúcich na túto skvele platenú prácu.

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9432874x
Priemerná čítanosť článkov: 3860x

Autor blogu