Založ si blog

Ste hrdí na spojencov, vyhýbajúcich sa spravodlivosti ?

Takže, na začiatok – na konferencii v Ríme, ktorá sa konala v roku 1998, bol medzinárodným spoločenstvom schválený Rímsky štatút medzinárodného trestného súdu. Za jeho schválenie hlasovalo 120 zo 148 účastníkov, 21 sa zdržalo a 7 bolo proti. Proti boli aj USA, ktoré požadovali, aby mali členovia Bezpečnostnej rady OSN úplnú kontrolu nad prípadmi, ktorými sa bude súd zaoberať.

Hlavným zdrojom obáv USA bol fakt, že hoci štatút neratifikovali, súd bude môcť rozhodovať o ich občanoch obvinených z genocídy, zločinov proti ľudskosti či vojnových zločinov, ak sa ich dopustia na území krajiny, ktorá štatút ratifikovala. USA sa teda od skončenia Rímskej konferencie usilovali získať výnimku a dosiahnuť imunitu svojich občanov voči právomoci nového súdu.

V roku 2001 vláda USA podporila zákon o ochrane amerických vojakov, ktorý okrem iného hovorí, že USA

  1. nebudú spolupracovať pri vyšetrovaní a súdení svojich občanov
  2. odmietnu vojenskú pomoc všetkým krajinám, ktoré štatút podpísali, s výnimkou členských krajín NATO a niektorých (strategických) spojencov
  3. využijú všetky potrebné prostriedky, aby zadržaných občanov na území iných krajín vrátili do USA

Bod 2 môže byť zrušený, ak dotyčný štát zaručí imunitu občanom USA pred Medzinárodným trestným súdom.

V roku 2002 administratíva G.Busha definitívne odmietla podpis štatútu, a po tomto kroku už nie sú USA viazané medzinárodným právom, aby rešpektovali Rímsky štatút. Neskôr sa USA pokúšali uzatvárať s inými krajinami dvojstranné dohody, ktorých cieľom bolo dosiahnutie stavu, aby nevydávali amerických občanov medzinárodnému trestnému súdu ani v prípade, že boli obvinení z genocídy, zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov. Podpisom týchto dohôd podmieňovali aj súhlas so vstupom danej krajiny do NATO. Okrem iných ich podpísali aj Rumunsko, Tadžikistan, Izrael či Východný Timor. Rumunsko a Tadžikistan dvojstranné dohody s USA podpísali napriek tomu, že tým porušili článok 86 Rímskeho štatútu, ktorý predtým ratifikovali. (vydávanie osôb, obvinených z vyššie uvedených zločinov)

V ostrom kontraste s konaním americkej administratívy je skutočnosť, že v prípade potreby sa snaží zadržiavať a súdiť občanov iných krajín, ktorí sa mali dopustiť porušenia amerických zákonov, alebo konali proti americkým záujmom, hoci často na území iných, nezávislých a zvrchovaných štátov. Neraz siaha aj k násilným riešeniam, teda vraždeniu údajných teroristov, pričom útoky sa pravidelne odohrávajú na územiach iných štátov, čo je v príkrom rozpore s medzinárodným právom. Často dochádza aj k únosom oponentov, ich nelegálnemu zadržiavaniu, vyšetrovaniu bez vznesenia obvinenia, upiera sa právo na obhajobu, spravodlivý súdny proces v primeranej lehote, či sa využívajú rôzne (medzinárodnými zmluvami zakázané) praktiky výsluchov, ako aj mučenie väzňov. Americká administratíva ich často označuje za vojnových zajatcov, hoci krajina, ktorej štátnymi príslušníkmi zajatci sú, nikdy USA nevyhlásila vojnu, ani ich nenapadla. Obete svojvoľných a nelegálnych útokov sa v súčasnosti dajú počítať na desaťtisíce, a to nehovoríme o obetiach americkej vojenskej agresie v prípade Iraku, či Afganistanu, alebo podpory rôznych polovojenských skupín (Sýria, Ukrajiny, Líbya), kde sa obete konfliktov už rátajú na státisíce a milióny.

Členstvom v NATO sme spojencami krajiny, ktorej medzinárodné právo slúži len na naplnenie vlastných cieľov. Ste na to hrdí ? A čo myslíte, ak sa vzopriete a ohrozíte záujmy svojho spojenca, bude s vami jednať v rukavičkách ? Nepoužije rovnaké metódy, ako v spomínaných prípadoch ?

Pri hodnotení slobody tlače sa Slovensko umiestnilo na 14. mieste. USA sú na 49.mieste, Rusko dokonca na 152.mieste. (Reportéri bez hraníc)

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase. Mení sa názov aj spôsob kreovania orgánov

24.04.2024 11:25, aktualizované: 11:41

Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry.

Drienovec, výrub stromov

Postupy pri výrube drevín sa majú zjednodušiť. Cieľom je znížiť strety s medveďom i škody na plodinách

24.04.2024 11:07

Vyplýva to z novely zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorý schválila vláda.

Peter Kmec, Ide o pravdu

Kmec v Ide o pravdu: Denne hovoríme s Bruselom o otvorených témach. Plán obnovy nazývam 'zle zapnutá košeľa'

24.04.2024 11:00

Bol som otvoreným kritikom prípravy Plánu obnovy, po jeho dôkladnej analýze vidíme, že viaceré ciele nie sú realizovateľné, hovorí Peter Kmec.

nehoda, auto

Vodička v Prievidzi narazila ráno do oporného múru. Nafúkala viac než tri promile

24.04.2024 10:52

O treste pre ženu rozhodne Okresný súd v Prievidzi.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9461688x
Priemerná čítanosť článkov: 3870x

Autor blogu