Založ si blog

Karneval šialencov na (skoro) potopenej lodi

Vystúpenie R.Sulíka na nemeckej pôde nebolo tak zaujímavé, ako reakcie jeho oponentov. Ostatne – nemám veľmi rád tento druh “ cigánskej “ férovky, kde sa formálne postaví jeden oponent proti skupine “ poctivo “ tlieskajúcich oficiálnej, hoci neraz absurdnej politickej línii. A povedzme si otvorene, nielen Nemecko sa zaborilo do bahna tak hlboko, že už vlastne nič iné neostáva, len tancovať na karnevale … hoci sa loď pomaly potápa.

Ale aj táto diskusia potvrdila niečo veľmi nemilé. Ľudia, ktorí majú plné ústa solidarity a humanity, nemajú žiadne riešenia a len dookola opakujú, že neobmedzené prijímanie utečencov je jediným “ správnym “ riešením. Vôbec ich nezaujímajú osudy krajín, zmietaných vo víre krvavých konfliktov, vôbec ich nezaujíma budúcnosť týchto krajín a (čo je najhoršie) vôbec nemyslia na budúcnosť európskeho kontinentu. Pritom len slepec by nevidel, že súčasné riešenie, založené na otvorených dverách a prerozdeľovaní je absurdným nezmyslom.

Neviem, už dlhšie mám pocit, že Európa alebo skôr Brusel sa snaží o niečo skutočne absurdné – hasenie požiaru benzínom. Akoby nikto nechcel pochopiť, že plamene budú ešte väčšie a požiar zachváti aj to, čo bolo ešte prednedávnom v bezpečí. Nehovoriac o tom, že R.Sulík nie je jediným kritikom, ktorý poukazuje na dve nepochopiteľné okolnosti – po prvé, väčšinu utečencov tvoria mladí muži, zrejme slobodní, alebo ponechávajúci svoje rodiny v miestach konfliktov … a po druhé, že drvivá väčšina utečencov nehľadá bezpečný úkryt pred vojnou, ale cielene sa tlačí do bohatších krajín na európskom kontinente. Akoby ani neplánovali, že sa vôbec niekedy vrátia domov.

Odhady vývoja sa rôznia. Ale napríklad niektoré britské periodiká odhadujú, že v roku 2017 môže prísť do Európy viac než tri milióny utečencov. Kde skončia a kto sa o nich postará, na to nevie odpovedať nikto. Éterom lietajú len prázdne frázy, honosne znejúce vyjadrenia predstaviteľov krajín, ale skoro všetky bez výnimky sú na úrovni povestného – výhľadovo …

Smutné je, že z problému utečencov je už od začiatku politický nástroj, a nikto vlastne nemá záujem o skutočné riešenie problému. Nikoho nezaujíma nastolenie mieru na Blízkom východe, či v iných krajinách, odkiaľ utečenci prichádzajú. Niekedy mám skôr pocit, že za oficiálnymi vyhláseniami o solidarite a humánnosti sa skôr skrývajú ekonomické záujmy. O ukončenie konfliktov nemá nikto záujem, lebo vytvorili zaujímavé trhy pre obchod so zbraňami. A na druhej strane nepokoje otvorili širokú zásobáreň pracovnej sily, keďže potenciál krajín východnej a strednej Európy sa pomaly vyčerpáva,  a ich obyvatelia sú čoraz menej ochotní drieť na svojich pánov za almužny, veľmi vzdialené tomu, čo sa musí platiť v tzv. bohatších krajinách západnej Európy.

Všetky doterajšie riešenia sa zatiaľ obmedzujú na plány, kde napchať davy ľudí … a potom bombardovanie území pod kontrolou islamského štátu, či riešenie vedľajších konfliktov, ako napríklad Turecko s Kurdmi. V tom sa vôbec nelíšia postupy Bruselu, Moskvy alebo Washingtonu. Všade sa nahlas ozýva – zničíme islamský štát – a čo bude ďalej ? O tom nehovorí nikto, teda ak nerátame neustále hlasy zo strany tých, čo konflikty vyvolali, a o tom, koho si pri moci neželajú, akoby rozhodovali o nejakých koloniálnych územiach. A žiadne riešenie nepripúšťajú, pokiaľ sa nesplní ich požiadavka.

Žijeme (vraj) v civilizovanej Európe. Ak je to pravda, musím sa hanbiť. Pretože naši predstavitelia (mám na mysli všetkých európskych) sa chovajú skôr ako barbari. Na názory vlastných národov kašlú, samozrejme s výnimkou volieb. Najnovšie ich už nezaujímajú ani zákony, ktoré majú rešpektovať, čo sa ukázalo aj v spomínanej debate, kde sa zúčastnil R.Sulík. Nehovoriac o tom, že nikde a od nikoho nepočujem – poďme, zasiahnime, zachráňme ľudské životy – nastolením mieru v miestach konfliktov. Mier nikoho nezaujíma … asi preto, že necinká plnými mešcami.

Za seba poviem len to, čo konštatoval inými slovami aj R.Sulík – ani cent na nezmyselné prijímanie utečencov na európskom kontinente, ale kedykoľvek by som podporil neobmedzené využitie zdrojov únie na upokojenie situácie v rozbúrených krajinách, bez ohľadu na to, čo by to malo stáť. Napokon – peniaze si nielen vieme v Bruseli vytlačiť, ale už to aj nejaký čas robíme. Konečne by emisie nekrytej meny poslúžili skutočne humánnemu cieľu.

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo silné zemetrasenie, evakuovali školy. Otrasy cítili aj Atény

29.03.2024 11:04, aktualizované: 12:41

Obyvatelia regiónu Olympia hovorili o veľmi silných otrasoch.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9433299x
Priemerná čítanosť článkov: 3860x

Autor blogu