Založ si blog

Aj skúsenosť s Kotlebom môže byť užitočná . ..

Stretnutie predsedov samosprávnych krajov … sedem bolo pozvaných, ôsmy nie, pretože ostatní sa vyjadrili, že nemienia s ľuďmi jeho typu spolupracovať, alebo zjednodušene povedané – sedieť za jedným stolom …

No, najprv jednoduchá otázka … predstavte si, že ste v zamestnaní a poviete šéfovi – budem spolupracovať len s ľuďmi, ktorí sa mne páčia, a na vaše názory – kašlem. Čo urobí váš šéf ? Vyhodí vás na ulicu a povie – tam si rob, čo chceš. Prečo ? Pretože vás platí …

Odmietnutie účasti Kotlebu na aktivitách, ktoré sa týkajú samosprávnych krajov, je farizejstvom. Po prvé, za úspechom Kotlebu nestojí jeho prevratná predvolebná kampaň, či jeho schopnosti. Za jeho úspechom je arogancia moci, presnejšie politikov a strán samotných. Už pred voľbami, v ktorých Kotleba uspel, bol dostatok signálov, ktoré poukazovali na to, že obyvatelia banskobystrického kraja sú nespokojní s multifunkčným predsedom V.Maňkom, ktorý súčasne sedel na stoličke v Bystrici a zároveň aj Bruseli (a vôbec nie je podstatné, koľko platov bral či odmietol) … a rovnako bolo jasné, že šance opozičného kandidáta Ľ.Kaníka na úspech sú takmer nulové, keďže ani doma – teda v Banskej Štiavnici, by nezískal dostatočnú podporu. Napriek tomu príslušné politické strany na názory voličov kašlali a nominovali týchto pánov do boja o post predsedu BBSK.

Takže, tesne pred voľbami boli jasné dve veci – Kaník neuspeje v žiadnom prípade, a Maňka len vtedy, ak získa dostatočnú podporu už v prvom kole. V prípade druhého kola sa vedelo, že bez ohľadu na to, proti komu bude Maňka stáť – neuspeje. Tak sa aj stalo … hoci Maňku vyzval najmenej prijateľný kandidát, aj ten ho dokázal poraziť.

Ak by predstavitelia politických strán mali v sebe kúsoček slušnosti, boli by nielen priznali prehru, ale aj akceptovali (hoci veľmi neprijateľnú) voľbu občanov banskobystrického kraja. Pretože z peňazí obyvateľov kraja sú platení regionálni funkcionári, a rovnako z týchto prostriedkov sú platení aj štátni funkcionári – a teda ich zamestnávateľmi sú aj obyvatelia banskobystrického kraja.

Žiaľ, predstavitelia všetkých strán podľahli akejsi forme márnomyseľnosti, založenej na presvedčení, že ak nie je podľa ich predstáv, nebude nijako. Podľahli tomu aj predstavitelia vlády, či vládnej strany. A rozhodli sa, že budú Kotlebu jednoducho bojkotovať, bez ohľadu na to, že vlastne zastupuje obyvateľov celého kraja a tí majú právo na to, aby požadovali od ostatných minimálne úctu, rešpekt a konanie v ich záujme – však si za to platia.

Nie je žiadnym tajomstvom, že politické strany a ich členovia sa už nejaký čas chovajú ako – šľachta. Stavajú sa nad zákony, udeľujú si rôzne výnimky, zodpovednosti sa vyhýbajú, izolujú sa od ostatného obyvateľstva v rezidenčných štvrtiach, za vysokými múrmi a kamerami … čomu sa ani veľmi nedivím, lebo ak raz vystaví národ účet za ich “ činnosť “ v jeho prospech … asi ani tie múry nebudú dosť vysoké.

Lenže – šľachte majú veľmi ďaleko, minimálne po morálnej stránke. Pretože jednou zo železných zásad vysokej šľachty, ktorej sa tak veľmi chcú podobať, bola zásada, že čistota mena a rodu – stoja nad všetkým. Užitočným príkladom v tomto smere je britská monarchia. Kto si ruky zašpiní, z kola letí von … bez zľutovania. A nech si už rodení šľachtici myslia o pospolitom ľude čokoľvek, chránia sa toho, aby verejne a neskryte poškodzovali jeho záujmy, či pohŕdali jeho vôľou. Žiaľ, túto zásadu na Slovensku nepochopili … a nie je žiadnym tajomstvom, že mnohí sa chovajú v štýle – po nás potopa.

Pritom politika sa veľmi podobá šachu … kto nehrá s rozumom, alebo hýbe s figúrkami bez ladu a skladu, nemôže sa diviť konečnému výsledku, ktorým je obvykle prehra. Iste, môžeme sa smiať nad kandidátkou Kotlebovej strany, ale podceňovať ju – to je obrovská chyba, ktorá sa môže vypomstiť. Stačí si spomenúť na vývoj v Nemecku po I.svetovej vojne. Pretože ak voliči nadobudnú presvedčenie, že tradičné strany budú ďalej ignorovať ich názory a potreby, môže sa pokojne stať to, čo si nikto neželá – Kotlebovci zasadnú v parlamente. A potom už bude neskoro na analýzy, prečo sa tam dostali a prečože získali potrebnú podporu.

Ak chceme spoločnosť bez extrémistov vo vysokej politike – teda pri riadení štátu, musia politické strany postaviť na prvé miesto záujmy štátu, národa a teda – voliča. Musí skončiť riadenie štátu, založené na chaotickej výmene kormidelníkov v pravidelnom režime … ktoré pomätenci označujú za demokraciu a jediný súčasný, prijateľný model riadenia spoločnosti. Pretože žiadna loď nedopláva do prístavu, ak sa pravidelne otočí opačným smerom, alebo sa otáča na mieste, keďže posádka – sa háda.

Úspešnosť štátu nemôže byť založená na náhode. Môžeme sa tomu smiať, ale každá úspešná spoločnosť svoj rozvoj plánuje na dlhé roky vopred, a bez ohľadu na jej vedenie sa týchto plánov aj v prevažnej miere drží. Na Slovensku sa neplánuje nič, a pokiaľ aj náhodou niekto a niečo vypracuje, ostatní mu hodia toľko polien pod nohy, že ho spoza nich vôbec nevidieť.

Prečo by napríklad nemohla existovať ekonomická rada štátu, ktorá by plánovala rozvoj hospodárstva a ekonomiky na roky vopred, a jej projekty by boli záväzné pre všetky vlády, a to bez ohľadu na ich obsadenie ? Prečo by nemohla byť obsadená výhradne odborníkmi z praxe, ktorí vedia preukázať výsledky svojej práce ? Však úlohou vlády je v prvom rade spravovať štát a jeho záležitosti k prospechu celej spoločnosti … nie ? Prečo by teda vláda nemohla byť kontrolným orgánom rozvoja krajiny ?

Iste, chápem … politikom sa konkrétne plány s jasným termínom realizácie nepáčia. Sú podľa nich kontrolovateľní, bola by vymáhateľná aj zodpovednosť za ich nedodržanie a v neposlednom rade – ťažko by sa dohadzovali kamarátom, či rôznym podvodníkom zo zahraničia výnosné kšeftíky … ono sa ťažko vysvetľuje, prečo v jednej krajine vedia postaviť dvesto kilometrov diaľnice s desiatimi tunelmi za dva roky, a cenu, ktorá na Slovensku nestačí ani na polovicu trate (postavenej za dvadsať rokov) a jedného tunela. Niet divu, že je nedostatok financií na iné potreby.

Zhrnuté a podčiarknuté – Kotleba by mal byť poučením, a to hlavne pre voličov. Pretože jeho úspech ukázal niekoľko vecí, ktoré by sme nemali tolerovať. V prvom rade je to arogancia vládnej moci, ktorá z vlastnej chyby obvinila národ (teda voličov BBSK), a arogantne odmietla spolupracovať s ich voleným zástupcom, obmedzila zdroje financií pre samotný kraj a jeho potreby.

Potom Kotlebov úspech ukázal a potvrdil aj to, že tzv. štandardným politickým stranám na voličoch vôbec nezáleží. Voliči sú pre súčasné politické elity len akýmsi nevyhnutným zlom, doplnkom, ktorý má legitimizovať ich činnosť. Pripravíme voľby, zariadime miestnosti, roznesieme volebné lístky, spočítame hlasy … určíme víťaza, rozdelia sa miesta (pri válove) … a plebs sa môže starať o seba ďalej, len nech platí dane a neotravuje.

Rodinkárstvo a korupcia … vlastne nikto zo súčasnej garnitúry nemá ochotu s týmito javmi bojovať, vlastne ani nemôže. Všetko sa skončí rečami v spriaznených médiách, kde sa síce na tieto javy poukáže, ale nič sa vlastne nedeje, pretože obviniť jedného – znamená riskovať vlastné obvinenie, keďže všetci majú ruky zablatené až po lakte … a ak je v súčasnom portfóliu politických strán nejaká výnimka, tak sú to zrejme len komunisti a aj tí len preto, že nemajú žiadnu šancu na získanie moci … a kariéristi už od nich dávno utiekli.

Preplnenosť strán rôznymi prisluhovačmi Bruselu a Washingtonu … tento jav treba tiež riešiť, pretože pochybujem, že národ sa chcel zbaviť sovietskej čižmy len preto, aby jeho krk gniavila akási euro-americká verzia svetového multinároda … kto kladie záujmy a požiadavky, prichádzajúce z Bruselu či Bieleho domu nad národné záujmy, nemá čo v žiadnej slovenskej vláde robiť. Ak im niekto chce slúžiť, nech si kúpi letenku … dnes je to za facku, a hranice sú korzo. Takže žiadne obmedzenia …

V neposlednom rade nám chýba niečo, čo by sme mohli nazvať – národná hrdosť. Hrdosť na to, kým sme … odkiaľ pochádzame … v akej krajine žijeme. Pretože bez ohľadu na jej nedostatky, špina sa odstraňuje doma, za zatvorenými dverami … a pokiaľ chce niekto z jej zverejnenia vytĺcť prospech (ako to robili v 90.rokoch pravicové strany, pravidelne špiniace Slovensko na medzinárodnej úrovni) – nemá čo v slovenskej vláde a parlamente robiť.

A na záver ešte poznámka – pokiaľ sa nenaučíme ťahať za jeden koniec povrazu, v spoločnom záujme – nikdy nebude v tejto krajine dobre, a vždy bude v rukách farizejov. Úprimne – je mi jedno, kto a koľko zarába, či aké hodinky na ruke nosí, alebo koľko má áut – ak sa má národ dobre. Ale ak sa má národ zle, ľudia musia drieť dvanásť-štrnásť hodín denne, aby obživili svoje rodiny, tak pokladám za bezočivé, aby niekto bez zodpovednosti za svoje rozhodnutia dostával za pár dní sedenia na poslaneckej stoličke – niekoľkonásobok mzdy obyčajného človeka. Za čo ?

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9432532x
Priemerná čítanosť článkov: 3859x

Autor blogu