Založ si blog

Pohrobkovia vodcu, ľudia však budúcnosť – hľadajú

Ktosi povedal, že nájsť vedúceho vola medzi tými, čo na kyslíku visia, je veľmi ťažké. Musím súhlasiť, pretože na tom našom, malom Slovensku, visia na kyslíku skoro všetci, ba niektorí sú už aj v kóme. A uznajte – polomŕtvy asi ťažko niečo živé – prinesie.

Hoci, a to treba otvorene priznať, aj taký polomŕtvy vôl má svoje výhody – napríklad nemôže tak ľahko utiecť, ak mu chcete na chrbte palicou poďakovanie za jeho bohumilú (skôr sebe-svojim) činnosť napísať … pretože povedať, že národu prospešnú, to už aj klávesnica sa od hanby akosi – uhýba.

Ale vážne – či niekto kedysi bol, alebo nebol komunista, to mi je úprimne jedno. Skôr sa snažím vyhnúť špinám, ktoré boli členmi komunistickej strany, alebo neboli – komunistami. Pretože aj ja verím myšlienke, že na svete je dosť zdrojov, aby nemuseli ruka v ruke vládnuť hlad a psota. Problémom však je, že duševný stav niektorých jednotlivcov neumožňuje, aby dokázali spokojne žiť, ak nemajú viac, ako iní … a nemohli sa s tým aj patrične pretŕčať. Stačí sa pozrieť na kadejaké “ udalosti “ roka, ako napríklad Ples v opere. Nie, dnes už pred bránami sál nepristávajú koče s erbami, a nevystupujú z nich dámy s košíkmi zeleniny na hlave, ale buďme úprimní – mnohí z hostí potvrdzujú, že zbytočne navlečiete lajno do honosného hávu – ostane len lajnom a nikdy z neho nebude smotana. Výrok Napoleona v čase roztržky s “ oddaným “ služobníkom Talleyrandom, že jeho služobník “ je lajno v hodvábnych pančuchách “ – ten je naozaj viac, než nadčasový. Pretože a to si povedzme otvorene, práve Talleyrand je ideálnym pravzorom dnešných politikov – o jeho morálke vždy rozhodovala výhodnosť predloženej ponuky. Niekedy aj premýšľam, či náhodou nie sú potomkami jeho ľavobočkov – teda tí dnešní mocipáni.

Vodcu potrebuje len – člen stáda. Ostatní potrebujú zástupcu, ktorí zmení ich budúcnosť k lepšiemu.

Súčasná ponuka adeptov je síce opticky bohatá, ale jej energetický obsah by nenasýtil ani dážďovku. Kandidáti tzv. zabehnutých strán presluhujú v politike, väčšina z nich je úplne odtrhnutá od reálneho života, čo potvrdzuje aj niekdajší prieskum o cenách potravín. Mnohí ani netušili, koľko platia ľudia za chlieb, mlieko či niekoľko rožkov. Nové strany nie sú na tom oveľa lepšie … niektoré majú neoprávnene zástupcov v parlamente, takže tam pochybujem aj o právnom nároku na účasť vo voľbách … iné majú zase na kandidátkach pozostatky skrachovaných subjektov, rôznych zúfalcov, ktorí sa jednoducho nevedia uživiť vlastnou prácou.

Keď by boli voľby povinné, a teda by som musel ísť a vybrať … viem jedno, z tých, čo tu boli pri moci od roku 1990, teda mali zástupcov v štátnych funkciách, by som nevolil nikoho. Ak mám vyberať medzi zabehnutými klamármi a zlodejmi, alebo vyberať metódou náhodného tipu, vyberiem si radšej to druhé. Pretože v tom druhom prípade je 50% šanca, že naozaj vyberiem to, čo bude krajine na prospech. V prvom prípade je však 100% istota, že moc skončí v rukách ľudí, ktorí svoje správanie nezmenia a naďalej budú pokračovať v tom, na čo si už tak zvykli. Pracovať výhradne v prospech sponzorov, a samozrejme – svoj.

Dobre … vykopnime teda z výberu tých, ktorí už vládli … a nezvládli. Dvojku, ktorú vedie bývalý politik HZDS.  Trojku, pretože parlament nie je cirkus.  O štvorke platí to isté, ako o dvojke, len v inej farbe.  Rovnako sú na tom aj päťka, jedenástka, dvanástka, pätnástka, šestnástka, sedemnástka, dvadsiatka, dvadsaťjednotka a dvadsaťtrojka. Čo nám ostane ? Guláš … neznámeho pôvodu a chuti, pretože …

Pretože som síce neprešiel celé kandidátky všetkých strán, ktoré môžu ísť do volieb, ale u všetkých ma niečo zarazilo – najprv je to otázka financovania, a potom v prípade niektorých, ktoré tvrdia, že majú súkromných sponzorov, jeden veľmi zaujímavý jav – u niektorých sponzorov (na všetkých treba poriadnu porciu času, ktorý nemám) som narazil na to, že na jednej strane financujú politickú stranu a na strane druhej – ich podnikanie je obvykle stratové, alebo na hrane. Niektorí majú desiatky spoločností, o ktorých sa nedá prakticky vôbec nič zistiť. A tak ma napadá – odkiaľ niekto vezme peniaze na financovanie politickej strany, keď hospodári so stratou ?

Odpovedí môže byť niekoľko. Jedna z pravdepodobných by mohla naznačovať, že oficiálny sponzor strany je len bielym koňom, za ktorým stojí niekto s ambíciou, aby si svoje záujmy poistil bez ohľadu na výsledok volieb. Napokon, nebol to svojho času práve J.Majský, ktorý sa pochválil, že prispieva všetkým stranám, ktoré by mohli uspieť vo voľbách ? Nakoniec mu to však nebolo nič platné … asi nepoznal morálku Talleyranda, potom by vedel, že deravý kabát sa odhodí okamžite, ako niekto ponúkne – nový.

Ak by som sa mal rozhodovať podľa prehľadnosti financovania politických strán, skončil by som pri – komunistoch. Pretože na ich prístupe k voľbám je nepopierateľne vidieť, že peniaze – nemajú. Lenže, to by bol návrat o štvrťstoročie späť, nie ?

Bol, keby sme dnes nevideli niečo, čo potvrdzuje návrat spoločnosti k tomu, čo už kedysi bolo. Napríklad forme vzdelávania, kde študenti chodia aj na povinnú prax, ako kedysi za čias socializmu. Alebo myšlienke na návrat k jedinej zdravotnej poisťovni … alebo obnove poľnohospodárskych družstiev … práve na oprašovaní týchto myšlienok najlepšie vidíte, kto tu doteraz vládol …

Ešte šťastie, že voľby nie sú povinné … buď by som platil pokutu, alebo čelil inej sankcii … alebo by som musel vymyslieť vlastného kandidáta – napríklad Pinocchia – a vysmiať sa údajnej demokratickej ponuke týmto spôsobom.

Nie je to tragédia ? Dvadsaťtri strán a nie je koho si vybrať ? 

 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9457107x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu