Založ si blog

Pakt Pilsudski – Hitler

Všeobecne sa najčastejšie spomína pakt Molotov – Ribbentrop, ktorý nebol však prvým paktom, ako sa často zámerne prekrúca, ale v skutočnosti len posledným v rade už skôr uzatvorených zmlúv rôznych krajín s Treťou ríšou. A skutočne len málokto vie, že ani o osude Československa sa nerozhodovalo v Mníchove, ale jeho osud bol predurčený práve paktom Pilsudski – Hitler, kde si Poľsko chcelo zaistiť svoje budúce územné nároky a spoluprácu Nemecka pri ich naplnení.

Nemecko-poľský pakt o neútočení bol podpísaný 26.januára 1934 v Berlíne. Za Nemecko ho podpísal Konstantin von Neurath, ktorý bol v tom čase ministrom zahraničia (neskôr bol nahradený J. von Ribbentropom a nastúpil ako Ríšsky protektor pre Čechy a Moravu), v mene Poľska podpísal zmluvu poľský veľvyslanec v Nemecku J.Lipski. Oficiálne bola zmluva prezentovaná ako pakt o spolupráci medzi oboma stranami, neútočení a mierovom postupe v prípade vzájomných sporov. Neoficiálne obsahovala tajné dodatky, na základe ktorých hodlali zmluvné strany naplniť svoje ciele – napríklad získať územia na úkor iných, nezávislých štátov.

Čo predchádzalo podpisu zmluvy medzi Nemeckom a Poľskom

Predovšetkým to bola nespokojnosť Nemecka s následkami I.svetovej vojny a podpisu potupnej (pre Nemecko) Versaillskej zmluvy. Poľsko potrebovalo oficiálne potvrdenie vlastných hraníc od Nemecka, navyše sa obávalo pripravovanej spolupráce Berlína a Moskvy, ako aj dlho ohlasovanej dohody medzi Nemeckom, Talianskom, Francúzskom a Veľkou Britániou. Nemecko sa o.i. snažilo narušiť aj vzťahy, ktoré v prípade vojnového konfliktu zaručovali napríklad Československu vojenskú pomoc zo strany Francúzska a Poľska. Poľsko malo voči Československu územné nároky, ktorých naplnenie očakávalo ako jeden z priamych dôsledkov zmluvy s Nemeckom.

Následky podpisu zmluvy

Po podpise tejto zmluvy vypovedalo Poľsko 13.septembra 1934 na zasadnutí Spoločnosti národov v Ženeve všetky zmluvy o ochrane národnostných menšín. Okrem toho, na základe tajných dodatkov k tejto zmluve zmenilo svoju politiku voči Československu, ako aj ZSSR.

Polsko o své vůli prohlašuje, že od nynějška spojuje svůj osud s osudem Německa… Polská vláda se prohlašuje od nynějška za osvobozenou od jakýchkoliv závazků vůči Československu a připomíná svoje přání stanovit společnou hranici s Maďarskem.“ (28.septembra 1934, minister zahraničia Poľska J.Beck)

Poľsko chcelo získať českú časť Tešínska, Slovensko a Podkarpatská Rus mali pripadnúť Maďarsku. Zároveň plánovalo získanie Ukrajiny a prístupu k Čiernemu moru, ako aj LItvy. Lotyšsko a Estónsko malo získať Nemecko.

Koniec paktu

28.apríla 1939 vypovedalo Nemecko jednostranne zmluvu s Poľskom. Príčinou bolo odmietnutie nemeckých nárokov na zmenu poľsko-nemeckej hranice, a tým aj odovzdania istej časti poľského územia Nemecku. Poľsko síce získalo podpisom tejto zmluvy a následkom podpisu Mníchovskej dohody časti území Československa, ale jeho bývalý spojenec Nemecko ho 1.septembra 1939 na základe vykonštruovanej zámienky vojensky napadol. O čosi neskôr si Poľsko na základe paktu Molotov – Ribbentrop rozdelili v pomere 2:1 Nemecko a ZSSR (alebo Sovietske Rusko). Poľská druhá republika zanikla, a k obnove poľského samostatného štátu došlo až po ukončení II.svetovej vojny.

Osudy postáv, podieľajúcich sa na podpise paktu

Konstantin von Neurath bol ríšskym protektorom Čiech a Moravy do septembra 1941, kedy bol na príkaz A.Hitlera nahradený R.Heydrichom. Formálne bol však naďalej ríšskym protektorom až do augusta 1943. Na konci vojny ho zajali francúzske jednotky a bol postavený pred Norimberský tribunál. Ten ho odsúdil na 15 rokov väzenia, z ktorých si odsedel osem rokov a bol na základe zdravotných dôvodov (prekonaný infarkt) prepustený. O dva roky neskôr zomrel.

Józef Lipski po vypuknutí vojny narukoval ako poľský dobrovoľník vo Francúzsku do armády. Absolvoval dôstojnícku akadémiu a na bojiskách II.svetovej vojny zotrval až do jej konca, často v prvej línii. V roku 1947 emigroval do Spojených štátov, kde v roku 1958 zomrel.

Józef Beck sa podieľal na vzniku spojeneckej zmluvy Poľska a Veľkej Británie v roku 1939. Po napadnutí Poľska zo strany Nemecka, a o čosi neskôr útoku ZSSR na Poľsko bol v noci zo 17. na 18. septembra 1939 evakuovaný spoločne s ostatnými členmi vlády do Rumunska. Tam ostal internovaný až do 5.júna 1944, kedy zomrel.

Józef Pilsudski sa naplnenia svojich plánov nedožil, ako ani krutého sklamania z následkov podpísanej zmluvy. Zomrel na rakovinu 12.mája 1935. Dnes je v Poľsku pokladaný za jednu z najvýznamnejších osobností poľskej histórie. Sú po ňom pomenované námestia, školy i ulice. Po roku 1989 mu postavili aj niekoľko pomníkov. Na jeho uctievaní nezmenil nič ani fakt, že aj poľskí historici ho označujú ako diktátora.

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9433363x
Priemerná čítanosť článkov: 3860x

Autor blogu