Založ si blog

Rozprávka o dvanástich rokoch (bez EÚ)

Dvanásť rokov … kedysi to stačilo na absolvovanie ôsmych ročníkov základnej školy, a štyroch ročníkov strednej školy s maturitou. Nie veľa, však ?

A predsa – za ten krátky čas stihli v jednom meste postaviť byty pre dvadsaťpäťtisíc obyvateľov, k tomu školy, škôlky, jasle, obchody, služby, kompletný trolejbusový okruh mestom, cesty, parkoviská a vlastne všetko, čo s potrebami obyvateľstva súvisí. Zamestnanosť nad osemnásť rokov – plná, ak teda nerátame vojakov základnej služby, alebo študentov vysokých škôl.

Žiadne tabuľky – postavené z príspevku EÚ … nie, vtedy sme boli členmi RVHP, ale tam sa na takéto účely neprispievalo. Proste sa stavalo za to, čo mal štát k dispozícii zo svojich, vlastných zdrojov.

Ubehlo ďalšie štvrťstoročie. V rovnako meste pribudli byty pre približne dvetisíc obyvateľov. Skoro polovica je prázdna, pretože ceny bytov presahujú možnosti obyvateľov mesta. Hrdo tam visia tabuľky, poukazujúce na rôzne druhy “ pomoci “ z EÚ.

Tam, kde v priebehu dvanástich rokov našlo obydlie dvadsaťpäťtisíc obyvateľov, sa však niečo zmenilo. Či skôr veľa zmenilo. Z nových ciest sa stali rozbité, väčšina škôl je zatvorená, škôlky a jasle sú s výnimkou jednej zatvorené všetky. Sieť špecializovaných obchodov nahradili dve obchodné centrá s tovarom (miestami) dosť pochybnej kvality. Pribudli bezdomovci, objavila sa nezamestnanosť – štatistika hovorí, že sa pohybuje na úrovni, 14,3%.

Čím to asi bude ? Keď nikto nepomáhal, bolo všetko. Teraz pomáha bohatá a všemocná únia, a nie je – na nič. Nie je na opravy ciest, musela sa zredukovať verejná doprava, zatvoriť školy a škôlky, z bývalej polikliniky je dnes ruina, kde prespávajú bezdomovci.

Pokrok ? No áno, najvyšší úradník miestnej časti berie desaťnásobok toho, čo kedysi bral jeho predchodca. Takže, kde je problém – dostávame dary, a máme menej, ako sme mali bez darov ?

Nech si každý odpovie sám …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Záskalie, Jaskyňa, Veľký Manín, mReportér

Krásna prírodná scenéria na Považí ponúka pohľad na nezaplatenie. Slováci, máme byť na čo pyšní

18.04.2024 05:00

Zábery z nádhernej slovenskej prírody zachytila mReportérka Ľubka Šeroňová.

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9453785x
Priemerná čítanosť článkov: 3867x

Autor blogu