Založ si blog

Doba prosperity akosi neprišla . .. s výnimkou 1% podvodníkov

Nikdy som neveril na zrod milionára v štýle “ kde sa vzal, tam sa vzal …“ … a rovnako neverím, že žijeme dobu prosperity a zodpovednosti.

Starší si ešte spomenú, aké tresty padali za socializmu v prípade, ak niekoho prichytili pri niečom, čo sa volalo – rozkrádanie majetku v socialistickom (štátnom-verejnom …pozn.) vlastníctve. Nebol problém dostať ani desaťročný trest basy, ktorá zďaleka nepripomínala to, čím sú väznice dnes. Iste, aj vtedy sa kradlo, aj vtedy elity mali dosť majetkov, ktoré by nevedeli vysvetliť … ale mali strach, a museli sa so svojimi majetkami skrývať, nemohli ako dnes – verejne otŕčať, čo všetko majú, hoci trpia tulením syndrómom a zjavnou debilitou nižšieho stupňa.

Bývalý sused má tri roky po ôsmom krížiku. V čase, keď odchádzal do dôchodku, mal k obvodnému lekárovi dvesto metrov a do nemocnice o stovku viac. Poliklinika s ambulanciami odborníkov bola súčasťou nemocnice. Dnes ? Obvodný lekár síce ostal, ale má toľko pacientov, že chudák sused tam bežne presedí aj celý deň. Najbližšia nemocnica je vzdialená tridsať kilometrov, pretože nejaká “ požehnaná “ hlava (čiže rozkrádač majetku v socialistickom vlastníctve) si povedala, že nemocnicu v regióne netreba … odborní lekári podľa potrieb suseda sú rozhodení v okruhu sedemdesiatich kilometrov, každý niekde inde.

Neviem, ale silne pochybujem, že tento stav sa dá nazvať zlepšením či rastom životnej úrovne. Skôr naopak …

U nás je to o čosi lepšie. Obvodného lekára mám vo vedľajšej ulici, nemocnica ešte nezanikla (hoci sa pravidelne všetci snažia, aby tento neprijateľný stav sa zmenil), odborných lekárov potrebujem len dvoch – jeden je len tridsať kilometrov vzdialený, no druhý – stopäť ! Prečo ? Pretože do nášho regiónu nikto nechce ísť, a lekári s podobným zameraním v blízkom okolí sú tak preťažení, že neprijímajú nových pacientov. A vlastne aj ten, čo ma prijal, ma vzal len preto, že som sa rozhodol byť – samoplatcom. “ Rozhodol “ a “ dobrovoľne “ … hlavne, že poisťovne majú zisky a rastie im majetok.

Naivne som si myslel, že zdravotné poistenie platím preto, aby som mal zaistenú potrebnú lekársku opateru. Hlboký omyl … platím, aby rôzni podvodníci s politickým krytím mali jachty v Monaku, alebo financovali kampane politických strán. Treba priznať, že pre nich naozaj prišla zlatá doba prosperity a blahobytu. Ostatní môžu len dúfať, že príde aj doba spravodlivosti a účtovania.

Zaujímavým spôsobom funguje aj podvod s označením “ rýchla zdravotná pomoc „, alebo “ lekárska služba prvej pomoci „.

V praxi to funguje tak, že na dvore nemocnice stoja podvečer tri-štyri vozidlá záchrannej služby. Pacient so zdravotnými problémami kontaktuje tiesňovú linku, kde ho najprv päť minút spovedá operátor … a potom čaká na príchod záchrannej služby … v lepšom prípade trištvrte hodinu, v obvyklom prípade hodinu, alebo aj viac. Pričom vybaví aj spätný hovor s operátorom, ktorý sonduje, či by napríklad pacient s príznakmi vážnych srdcových ťažkostí nemohol sadnúť za volant a odviezť sa desiatky kilometrov do nemocnice – sám. Prečo sa to deje, keď na dvore blízkej nemocnice sú pripravené vozidlá záchrannej služby ? Pretože v nemocnici nemajú záchranárov ani príslušné vybavenie na riešenie podobných situácií !!! Takže pomoc musí prichádzať z okolitých miest, jazdiť na prepchatých cestách desiatky kilometrov a pacient musí dúfať, že sa jej príchodu – dožije. Hlavne, že úspešní podvodníci z výberových konaní dobre zarobia na zbytočne najazdených kilometroch …

A čo na tom, že pacient je v ohrození života, nie ? Však planéta je aj tak preľudnená …

Naše dane, maskované honosným označením “ eurofondy “ slúžia všetkému možnému, len nie nám. Mnohým sa to nebude páčiť, ale práve úroveň nášho zdravotníctva dokazuje, že cúvame do minulosti a dostávame sa do čias dávnej minulosti, keď zdravie bolo luxusom, dostupným pre bohatých. Nehovoriac o tom, že dnes je luxusom aj primerane ohodnotená poctivá práca … či kvalitné vzdelanie.

Žijeme dobu úpadku, ktorá paradoxne začala vtedy, keď sme verili, že môže byť len lepšie … ako sa ukázalo a denno-denne potvrdzuje, lepšie – už bolo. A pokiaľ je niekomu cennejší prechod cez hranice bez niekdajších kontrol, než jeho vlastné zdravie … aj to o niečom svedčí. Minimálne o duševnom zdraví autora podobných tvrdení.

Istým príznakom súčasnej doby sú včerajšie tvrdenia politológa, ktorý hodnotil britské referendum a jeho výsledky. Podľa neho všetko spôsobili ľudia s nižším vzdelaním. Nebyť ich, výsledok mohol byť iný, tvrdil.

Nuž, dovolím si oponovať … túto krajinu (a nielen túto) riadia ľudia, doslova ovešaní titulmi z rôznych prestížnych univerzít, a napriek tomu ideme od desiatich k piatim. Čo to dokazuje ? Kto má peniaze, môže študovať na prestížnych školách aj v prípade, že je – na úrovni mentálne retardovaného. Alebo … ak sú to naozaj takí schopní ľudia, ako o nich vypovedajú ich diplomy, potom je druhá možnosť – sú to zločinci, úmyselne škodia štátu a národu, patria pred súdy … a do väzenia s navždy zamknutým východom.

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

čaputová

Čaputová: Členstvo v klube NATO nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna

28.03.2024 12:58

V piatok uplynie výročie 20. výročia vstupu Slovenska do Aliancie.

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9432007x
Priemerná čítanosť článkov: 3859x

Autor blogu