Založ si blog

Čo vadí Britom, malo by viac vadiť – Slovákom

Ak si niekto myslí, že 49% podporovateľov zotrvania Británie v únii je spokojných s politikou Bruselu a smerovaním únie, veľmi sa mýli. Rozdiel je len v tom, že na rozdiel od stúpencov vystúpenia Británie z únie, podporovatelia jej členstva veria v možnosť rekonštrukcie únie, zlepšenia života ľudí a národov v rámci jej členských krajín … a hlavne veria v perspektívu tejto myšlienky, či skôr projektu.

Avšak odporcovia i podporovatelia členstva Británie v únii majú jedno spoločné – nepáči sa im permanentné porušovanie a ohýbanie pravidiel v rámci únie, tolerované, ba často podporované predstaviteľmi eurospolku. A nič na ich kritickom pohľade nemení ani fakt, že práve Londýn ťaží z obchádzania pravidiel a rôznych výnimiek – najviac.

Kto strávil nejaký čas na britskej pôde, veľmi rýchlo zistil, že ak si na niečo obyvatelia ostrovného impéria potrpia, tak je to dodržiavanie a rešpektovanie pravidiel, či zákonov. Na rozdiel od našej, typicky slovanskej nátury, priam pretekajúcej toleranciou voči rôznym kľučkám, či obchádzaniu pravidiel, si Briti potrpia na skutočnosť, že v každej chvíli presne poznajú pravidlá, svoje povinnosti i práva. Lenže v rámci únie všetci dobre vieme, že nikto – dokonca ani tvorcovia pravidiel a dohôd – nevie garantovať platnosť toho, čo je na papieri a čo všetci prijali svojím hlasovaním a schválili svojím – podpisom.

A nielen to – Briti majú síce silné sociálne cítenie (čo dokazujú aj ich zdanlivo “ brutálne “ zákony v sociálnej oblasti), ale riadia sa zásadou – čo si kto navaril, nech si aj zje. Pomoc je jedna vec, ale zodpovednosť za následky chýb iných je niečo úplne iné. Nič tak nepoškodilo úniu v očiach Britov, ako známy euroval.

Veľmi negatívnu úlohu v očiach (nielen) Britov zohráva aj správanie politikov a médií. Skoro každý kritik únie, alebo podporovateľ národných záujmov tej-ktorej krajiny je automaticky označovaný za extrémistu či nacionalistu, ak si dovolí stavať národné záujmy nad záujmy eurospolku. Nikto nepočúva, čo kritik hovorí, všetci ho okamžite nálepkujú a hádžu do jedného vreca so skutočnými extrémistami. Nenávisť voči totalitnej “ uniformnej “ politike únie čoraz viac rastie. Nielen Briti odmietajú vznik akéhosi mačkopsa v podobe európskeho národa, či ľudu. Na svojej identite, histórii a tradíciách si rovnako zakladajú Francúzi či Holanďania, alebo obyvatelia severských krajín. Naopak – pomerne ľahko sa svojej identity vzdávajú príslušníci slovanských národov, ktorí sa často chovajú, ako by im niekdajší status sluhov ich pánov – chýbal.

Briti nielen odmietajú stratu libry a prechod na euro, ale rovnako nie sú spokojní ani s faktom, že na úrovni ich národnej vlajky sa pravidelne ocitá kus modrej látky, symbolizujúci akýsi klub. O tom sa však nikde nepíše, a nepíše sa ani o tom, že podobne to vidia nielen Briti, ale aj národy iných krajín. O tom sa nesmie hovoriť, a ani písať … hlavne nie v oficiálnych médiách.

Národné záujmy sú jednoducho pre bruselské elity neprijateľné. Obmedzujú ich vo vykrádaní krajín a vytváraní priemyselných monolitov, ktoré sú následne ľahko a pohodlne vydierateľné, ak sa diktátu vzoprú. Viď Slovensko – dá sa konzumovať auto, alebo motorový olej ?

Britom však nevonia aj niečo iné, o čom sa opäť akosi veľmi nepíše. Úniu riadia ľudia s pochybnou minulosťou, minimálnym vzdelaním a schopnosťami, často dokonca aj takí, o ktorých nie je žiadna pochybnosť, že zastupujú záujmy určitých skupín – či oligarchov a korporácií. Tak, ako Briti nechceli luxemburského expremiéra Junckera pre jeho podivné praktiky, rovnako im nevonia ani M.Schulz s jeho primitívnou rétorikou, plnou vyhrážok a vydierania.

Tvrdenia, že Londýn stratí vplyv vo svete, či konkrétne na európskom kontinente sú rovnako smiešne, ako vydieranie Moskvy rôznymi reštrikciami.

Britský trh je veľký, a hlavne bohatý. Briti veľmi dobre vedia (a vie to aj D.Cameron), že vplyv nestratia, ich obchodné vzťahy sa nezhoršia so žiadnou krajinou a každý bude mať záujem pokračovať v obchodoch a spolupráci s Londýnom. Bez ohľadu na členstvo v únii. Aj tak bolo skôr fiktívne, keďže Británia mala výnimky skoro v každej oblasti spoločných záujmov. Libra sa postupne vráti na svoje minulé pozície, a opäť bude rovnako významnou menou vo svete. Netreba si preto všímať reči skorumpovaných strašiakov vo svete politiky, alebo financií.

Netreba zabúdať na fakt, že základ pre práve skončené britské referendum a jeho výsledok bol položený v čase, keď sa Brusel rozhodol riešiť problémy krajín južnej Európy porušovaním vlastných pravidiel, porušovaním ťažko vyjednaných zmlúv a zriadením eurovalu. V zmluvách sa jasne písalo, že každý si nesie zodpovednosť za vlastné záväzky – teda aj dlhy. Rovnako bolo jasné, že finančná kríza únie, predtým európskeho spoločenstva nezačala koncom 20.storočia, ale v skutočnosti sa tiahla jeho existenciou už od 70.rokov 20.storočia, nikdy sa neriešila systémovo a problémy sa plátali len navyšovaním pôžičiek a vydávaním nekrytých štátnych dlhopisov. Grécka ekonomika bola na kolenách už v roku 1980, talianska ekonomika bola prakticky od konca II.svetovej vojny v područí mafie a jej politických spojencov (nemýľte sa, bývalý taliansky expremiér a doživotný senátor G.Andreotti nebol nevinný, ale jeho odsúdenie mohlo spôsobiť nezastaviteľnú lavínu, a to nielen v Taliansku), Portugalsko a Španielsko sa tiež borili s problémami, ktoré nikto neriešil.

Kto odsudzoval niekdajšiu československú menovú reformu v 50.rokoch minulého storočia, mal by byť dnes zdesený – jeho majetok stráca hodnotu raketovou rýchlosťou, pretože Brusel rieši všetky svoje hospodárske problémy emisiami nekrytej meny. Európa je doslova zaplavená nekrytým a bezcenným eurom …

Rozdiel medzi britským voličom a napríklad slovenským je v tom, že Brit je neporovnateľne viac – (nielen) finančne gramotný – a vie si spočítať, čo je prínosom a čo prínosom nikdy nebude. Navyše, hoci sa tiež veľmi o tom nehovorí, bez dobrých vzťahov s Moskvou nikdy nebude európsky kontinent prosperujúci a pokojný. Londýn to vie veľmi dobre, a vietor možno zafúkal aj z tohoto smeru, keďže práve pre postoj Bruselu nemohol Londýn neraz realizovať vlastnú politiku. Slová a činy politikov nekráčajú rovnakým smerom – a to je pravidlo, nie výnimka.

Zhrnuté a podčiarknuté – vinníci za súčasný vývoj sedia v Bruseli. Ale nemalý podiel na tom, čo sa dnes deje, máme aj my všetci. Akosi sme zabudli na to, že za odchodom sovietskych vojsk z území bývalého východného bloku bola aj túžba, aby sme mohli o svojich osudoch rozhodovať sami a nezávisle. Lenže sme na ceste za týmto snom urobili obrovskú chybu – zverili sme moc do rúk ľudí, ktorým nikdy, nikde a v žiadnej ére nešlo o nič iné, len o naplnenie vlastného vrecka a ambícií. Ľudí, ktorí by v prípade vidiny zisku predali aj vlastné dcéry do nevestinca.

Únia je projekt, ktorého jediným cieľom bolo vytvorenie impéria, o ktorom snívali Džingischán, Napoleon, Stalin či Hitler. Impéria, v ktorom by boli ľudia len položkou na skladovej karte. Briti majú stáročné skúsenosti s impériom, ktoré sa pokúšali sami vytvoriť, i spomienky, kam ich snahy viedli. Ťažko sa môžeme diviť, že ich spomienky a skúsenosti, v kombinácii s neschopnosťou bruselských úradníkov, viedli k tomu, čo sa stalo včera. Mali by sme sa na tým zamyslieť a konať.

Napokon, prečo by nemohli pokojne odísť ľudia, pre ktorých je hlavnou hodnotou voľný pohyb, otvorené hranice a sloboda slova, založená na korupcii ? Možno by bolo po ich odchode aj v tejto krajine – lepšie. Pretože by tu zostali tí, ktorí stavajú záujmy Slovenska a slovenského národa na najvyššie miesto. Nie nacionalisti …

V L A S T E N C I

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9457336x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu