Založ si blog

“ Pravdy “ našej liberálnej opozície

Nie je žiadnym tajomstvom, že nech sa jedná o akéhokoľvek politika, každý si na podporu svojich tvrdení vyberá len to, čo sa mu hodí. Napríklad tvrdenia R.Sulíka o dani z dividend sú v príkrom rozpore s bežnou európskou praxou, a tak si (určite nie úmyselne) vybral ako príklad a zároveň dôkaz svojich tvrdení krajinu, ktorá sa z nich vyníma, len akosi zabudol na porekadlo – výnimka potvrdzuje pravidlo.

Ako to teda vyzerá v Európe so zdaňovaním dividend ?

Zdaňovanie dividend vo vybraných krajinách

krajina výška dane (v %)
Švajčiarsko 35
Francúzsko 30
USA 30
Nemecko 25
Rakúsko 27,5
Dánsko 0–15–27
Belgicko 15–27
Taliansko 1,375–26
Poľsko 19
Česko 15
Rusko 15
Grécko 10
Slovensko 0 (10–15)*
Maďarsko 0

 

(zdroj : Pravda)

 

Iste, nemal som chuť a ani čas hľadať iné zdroje, napokon to ani nepokladám za potrebné.


 

(Vyjadrenie R.Sulíka – ak sa vám video nezobrazilo, nájdete ho tu)

 

R.Sulík podporuje svoje tvrdenia odkazom na Zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia a príkladom podnikateľa z Holandska, ktorý si na základe týchto zmlúv v podstate “ vyberie “ vhodnejšiu krajinu na zdanenie svojich príjmov, a keďže sa v Holandsku neplatia dane z dividendov, nezaplatí vlastne nič – ani Slovensku. A tvrdí, že zavedenie dane z dividend vlastne znevýhodňuje slovenského podnikateľa. V priloženom odkaze nájdete, kedy a s ktorou krajinou bola podpísaná predmetná zmluva o zamedzení dvojitého zdanenia, a môžete tam nájsť aj dve zmluvy, uzatvorené s Holandskom. Prvú z decembra 1996, druhú z decembra 2010.

Z vyššie uvedenej tabuľky vyplýva, že daň z dividend sa bežne platí v krajinách únie. Pokiaľ vznikol stav, že niekto môže obísť platenie dane z tohoto príjmu, zodpovedajú za to výhradne ľudia, ktorí pripravili a uzavreli zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia. Mohli zmluvy pripraviť tak, aby sa nemohol subjekt úplne vyhnúť plateniu daní z niektorých príjmov ? Mohli, ale neurobili … prečo ? To je otázka na autorov a signatárov zmlúv.

Vráťme sa však k tvrdeniam šéfa liberálov R.Sulíka. Je zavedenie dane z dividend niečím absurdným ?

Nie je. Akurát R.Sulík dáva dohromady príjem právnickej osoby s príjmom fyzickej osoby, čo vôbec nie je to isté. Príjem podnikateľského subjektu a príjem jeho majiteľa – to sú dve rôzne veci. A rozhodne to nemá nič spoločné s formami vlády, hoci veľmi dobre vieme, že podstatou vládnutia pravicových strán na Slovensku bolo vytvorenie systému, kde bohatí platia čo najmenej a chudobným sa zdaní – aj voš vo vlasoch.

Dnešná opozícia sa často vyjadruje o súčasnej vláde v spojení so slovami – klamári, zlodeji či podvodníci. Keď už teda chce niekoho kritizovať a označovať hanlivými slovami, nemala by sa sama dehonestovať podobnými praktikami. Daň z dividend nie je ničím výnimočným, tak v krajinách únie, ako aj vo svete. Výnimočný je však postoj mnohých politikov, pre ktorých svet začína a končí vrstvou podnikateľov, ktorým treba všemožne “ pomáhať „, a o ostatných obyvateľoch krajiny sa obvykle hovorí len v čase volieb. Pretože aj tá pomoc podnikateľom v období pravicových vlád bola akási čudná (hoci je v podstate čudná do dnes), keď domáci subjekt dostával zlomok toho, čo zahraničný “ investor „.

Doplnené : Ešte malá poznámka, ako reakcia na slová R.Sulíka – ak je teda zdanenie dividend podľa jeho názoru dvojitým zdanením príjmu (pretože daň platí firma i podnikateľ), prečo tak nebrojí proti tomu, že aj obyčajní pracovníci platia dane dvakrát ? Však aj v ich prípade zaplatí najprv firma (najrôznejšie formy daní), a potom aj oni – zo mzdy. Prečo aj v tomto prípade nehovorí o nepriateľoch ? Asi by musel hovoriť o nepriateľoch pracujúcich ľudí, ktorými sú tí, čo málo (alebo vôbec) robia, veľa berú a ešte k tomu aj – tárajú.

 

 

 

 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9457079x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu