Založ si blog

Odkiaľ vietor fúka . ..

Kedysi som dostal možnosť riadiť oddelenie spoločnosti, v ktorej som už dlhšie pracoval. Keďže vedenie spoločnosti sa chcelo vyhnúť zbytočným rečiam, vybralo si riešenie cestou výberu z viacerých kandidátov.

Bolo zaujímavé, ako sa správali ľudia v čase pred konaním a výberom, kto bude v budúcnosti ich nadriadeným. Mohol by som ich rozdeliť do troch skupín – čakatelia, pätolízači a intrigáni.

Tí prví sa len potichu prizerali a v duchu kalkulovali, aké budú následky tej či onej voľby. Druhí “ nenápadne “ obiehali kandidátov a skúšali sa im dostať do pozornosti, alebo ľudovo povedané “ priazne „. Tretí – tí zašli najďalej. Tiež obiehali všetkých potenciálnych šéfov, a skúšali svoje typické – roznášať reči, ohovárať, provokovať ostatných a nakoniec – donášať. Jeden (predsa) nikdy nevie.

Vtedy sme boli traja uchádzači, ktorí mohli vážne uvažovať o úspechu. Všetci traja sme vedeli, že každý z konkurentov má svoje prednosti (ktoré som napríklad ja nemal) a naopak slabiny (kde som zase ja slabiny nemal). Sadli sme si na kávu niekoľko dní pred rozhodujúcim konaním, a pri debate sme akosi prišli na to, že najväčšou chybou pre našu budúcnosť by bolo, ak by sme išli navzájom proti sebe.

Výsledkom posedenia bolo, že na konanie sme prišli spoločne, požiadali sme, aby sme mohli spoločne absolvovať pohovor – a keďže nám napriek počiatočným rozpakom vyhoveli, spoločne sme predložili plán na – reorganizáciu spoločnosti, podložený výsledkami z minulých období, a návrhmi, ako spoločnosť nielen reorganizovať, ale aj rozšíriť jej činnosť. A v súlade s týmto plánom sme navrhli, aby oddelenie prevzal kolega, ktorý síce bol v niektorých odborných otázkach slabší, ale mal oproti nám jednu obrovskú výhodu – vedel skvele komunikovať s ľuďmi.

Ako skončilo konanie ? K spokojnosti všetkých – kolega naozaj uspel, a nepriamo sme uspeli aj my – síce sme neuspeli v samotnom konaní, pretože vyhral niekto iný, ale uspeli sme aj napriek tomu, pretože navrhnutá reorganizácia spoločnosti priniesla nových klientov, nové činnosti a v konečnom dôsledku sa dostavil aj (nezanedbateľný) finančný efekt.

A čo sme urobili ako prvé, po skončení konania ? Zbavili sa intrigánov, pretože práve tí sú vždy a všade brzdou všetkého dobrého. S intrigánom sa nedohodnete nikdy, a vždy môžete očakávať podraz. Intrigán koná zasadne len vo vlastnom záujme.

Takže – odkiaľ vietor fúka ? Skúste si pozrieť diskusiu R.Sulíka, I.Matoviča a M.Beblavého pre Denník N, ktorá sa konala 17.3.2016 a položte si otázku – naozaj veríte, že týmto ľuďom ide o spoluprácu v najlepšom záujme Slovenska ? Naozaj veríte, že niekto plánoval otvorenú a korektnú spoluprácu s niekým, o kom o pár dní neskôr verejne prehlási, že je “ zmrd “ a to len pre nesplnené ambície ? Naozaj veríte, že niekto chcel úprimnú a otvorenú spoluprácu, a preto už v období pred voľbami svojich potenciálnych partnerov ohováral, a všemožnými spôsobmi proti nim bojoval – vrátane podpásových úderov ?

A keď sa už bavíme o poctivých úmysloch politikov – svojho času práve predstaviteľ SaS prehlásil, že má k dispozícii odborníkov v každej oblasti. Svoje tvrdenie podložil nomináciou absolventky gymnázia do pozície štátneho tajomníka, čo odôvodnil jej dlhodobým záujmom o danú oblasť. Len pre zaujímavosť, maturita na gymnáziu obvykle nestačí ani na pozíciu odborného referenta na niektorom okresnom úrade.

Politika je naozaj umením možného. A práve preto neverím, že ktokoľvek zo súčasnej opozície mal záujem o úprimnú spoluprácu so stranami dnešnej koalície, teda stranou SNS a MOST-Híd, prípadne SIEŤ. Ak si naozaj pozorne pozriete priložené video, pochopíte – prečo tomu neverím. Kto zneucťuje svojho potenciálneho partnera tesne po voľbách, robil to aj pred nimi – napokon, spomeňme si na správanie I.Matoviča a R.Sulíka pred prezidentskými voľbami, na podrazy, ktoré sa udiali … o čo naozaj išlo ? Len o výmenu postov a získanie moci …

 

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaň nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9431969x
Priemerná čítanosť článkov: 3859x

Autor blogu