Založ si blog

Sýria . .. koľko je dosť ?

Čo má zakryť pokrytecký nárek žurnalistických “ špindírov “ nad obeťami dobytia sýrskeho Aleppa ?  Nie náhodou ich podiel na tom, čo k tejto tragédii predchádzalo ?

Libanon, Izrael, Jordánsko, Irak, Turecko … predtým, než niekto začne tlieskať pokryteckým nárekom “ mienkotvorných “ médií, mal by sa najprv zamyslieť nad tým, aká je situácia v regióne, kde sa nachádza aj Sýria. Mal by sa zamyslieť nad tým, čo viedlo k rozvratu celého regiónu, a možno by mal skúsiť aj odhadnúť, kam by viedli vágne reči na pôde OSN … za ktorými nikdy nenasleduje reálny čin. Možno aj preto, že táto organizácia ešte stále sídli na pôde svojho najväčšieho dlžníka a v súčasnosti aj najväčšej hrozby pre svetový mier – v USA.

Libanon … prakticky od roku 1970 sa tento štát zmieta v nepokojoch a poryvoch občianskej vojny, na ktorej majú výrazný podiel nielen priamo zainteresovaní Izrael a Sýria, ale aj svetové veľmoci, ktoré si za pomoci tohoto konfliktu desaťročia vybavovali rôzne účty.

Izrael … neviem, či by som našiel na mape sveta štát, ktorý je tak nenávidený vo svojom regióne, ako práve Izrael. Opäť na tom majú výrazný podiel veľmoci, ktoré práve v prípade Izraela často tolerujú to, čo by v prípade iných krajín nebolo ani len čiastočne možné.

Jordánsko … od skonu kráľa Husajna značne nevypočitateľná krajina, schopná spolupráce s kýmkoľvek, podľa toho, čo sa jej práve vyplatí. Nehovoriac o tom, že krajina je zaplavená utečencami z rôznych končín oblasti, ktorú rozvrátila politika bašty demokracie a jej spojencov.

Irak …. ďalší štát, zmietajúci sa v občianskej vojne, ktorá začala po zločinnom útoku administratívy G.Busha. Mier a obnova krajiny sú v nedohľadne.

Turecko … nepotrestateľný člen NATO, ktorý si roky prihrieva svoju polievočku v konfliktoch na Blízkom východe. Či už priamou účasťou (napríklad útokmi na Kurdov v Iraku), alebo predajom zbraní, kde prakticky nemá hranice – predá ich doslova každému, kto má záujem.

Nie je ťažké pochopiť dôvody, ktoré viedli k zásahu Ruska v Sýrii. Tým skôr, že Islamský štát nevznikol náhodne, a hoci si už na to v médiách nechcú spomenúť, tvorilo ho množstvo dobre vyzbrojených bojovníkov, ktorých niekdajšou úlohou bol boj pod falošnou vlajkou slobody a demokracie proti režimom, ktoré nevoňali hlavne politikom vo Washingtone.

Výsledkom špinavej politiky bolo množstvo obetí fanatikov, zavraždených rôznymi spôsobmi – od sťatia, cez podrezanie, utopenie, upálenie či obesenie. Nehovoriac o mučení či znásilňovaní žien a dievčat, ktoré sa konalo prakticky neobmedzene. Jedinou reakciou pravidelnou veľmocí boli prázdne vyhlásenia a mazanie rôznych videí, ktoré zverejnil islamský štát. Ak už došlo k nejakému vojenskému zásahu, tak bol obvykle namierený proti tým, ktorí sa snažili bojovať proti fanatikom.

Napísalo sa už mnoho o politike režimu pod vedením prezidenta Asada. Či už súčasného, alebo jeho predchodcu. O rôznych nedemokratických praktikách, ktoré tento režim používa. Alebo praktikách, ktoré používali iné režimy v oblasti. Kde je pravda ? Nevedno … médiá nemajú o pravdu záujem, keďže často nevyhovuje ich chlebodarcom a neraz sa ani na nej nedá zarobiť. Ale predsa len niečo … ľudia začali z krajín, ktoré tieto režimy ovládali (vzťahuje sa to aj na Líbyu), utekať až vtedy, keď sa krajiny ocitli v občianskych konfliktoch. Ak teda nerátame šašov v háve humanitárnych organizácií, kde sa dlhoročný emigrant a jeho sekretárka, ktorí už desaťročia nenavštívili svoju vlasť, vydávajú za hlas národa.

Rozstrieľané Aleppo … množstvo obetí … prenasledovanie a vraždenie civilistov … a za všetko môže – Rusko

Nevedno, čím to je … ale o prenasledovaní a vraždení civilistov sa najviac spomínali tie časti mesta, kde vládli fanatici z Islamského štátu. Kto nechcel na ich stranu, mal jednoducho smolu. Objavuje sa aj otázka, prečo svetové médiá uverejňujú ako dôkazy brutálneho správania súčasných dobyvateľov fotografie jednej časti mesta z rôznych uhlov a perspektív. Rovnako sa objavujú fotografie obetí režimu, ktoré sa pod plachtami pri nakrúcaní – smejú.

Vojna je vždy strašná … prináša utrpenie, a vždy najviac trpia bezbranní. Ak však Rusko čelí sankciám pre údajnú anexiu Krymu, kde zomrel jediný civilista (aj ten pri autonehode), už dávno mali sankciám čeliť USA pre ich zločiny v Iraku, vraždenie oponentov za pomoci dronov kdekoľvek na svete a iné praktiky. Už dávno malo byť potrestané Turecko, ktoré svoju pozíciu v NATO a dotknutej oblasti zneužíva pre vlastné politické ciele. Kedy si svet spomenie na Kurdov, systematicky vraždených práve Tureckom ?

Zásah Ruska v Sýrii je neprijateľný, ale pochopiteľný. V oblasti došlo k takému rozvratu, ktorý by mohol neskôr viesť aj k vzniku oveľa väčšieho konfliktu, v rozmeroch, ktoré si dnes možno ani nevieme predstaviť. Ankara stále sníva o obnove postavenia podľa obrazu niekdajšej Osmanskej ríše, a práve Turecko je dokonalou ilustráciou pokrytectva veľmocí a (skorumpovaných) médií. Sotva sa nájde krajina na európskom kontinente, kde sa tak potláča opozícia voči vládnucemu režimu, ako práve v Turecku – no veľmoci, tak odhodlane kričiace po demokracii a slobode pre opozíciu v Rusku, v prípade Turecka skôr mlčia, alebo len hrozia prstom no-no … to sa nepatrí.

K ruskému zásahu v Sýrii by nedošlo, pokiaľ by sa staral každý sám o seba, a veľmoci by nezasahovali do vnútorných záležitostí nezávislých štátov. Netreba zabúdať, že od rozpadu ZSSR sa Rusko dlhé roky držalo od konfliktov bokom (ak nerátame konflikty v rámci jeho územia), a snažilo sa riešiť vlastné problémy.

Nemôžem si však pomôcť, ale mám pocit, že údajne demokratické veľmoci sa po rozpade ZSSR chovajú ako odtrhnuté z reťaze, a doslova nevedia, čo od dobroty robiť. Naplno sa potvrdzuje, že strata rovnováhy síl vo svete má a ešte bude mať fatálne následky.

(na záver : naozaj si to nemôžem odpustiť, ale dnes môže byť novinárom naozaj každý ? Pretože v niektorých prípadoch by mohli vydavatelia urobiť aspoň IQ testy uchádzačov … alebo je úplne jedno, kto píše – len nech píše tak, ako potrebujú ?)

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50, aktualizované: 15:34

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9464751x
Priemerná čítanosť článkov: 3871x

Autor blogu