Založ si blog

Likvidácia pamätníkov nevedie k odpusteniu alebo zabudnutiu

Ak by chcel niekto dnes postaviť pamätník politikom ako Tiso, Gottwald, alebo iným, ktorí sú spájaní s neblahou minulosťou, patril by som medzi tých, ktorí by podobné konanie – odmietli … Lenže s pamätníkmi z minulosti to vidím trochu inak …

Pretože rôzne sochy či pamätné tabule, osadené v minulosti, sa spájajú aj s našou minulosťou – vrátane osobnej. A môžeme robiť čokoľvek, ale zničením tejto pripomienky doby, v ktorej sme žili, nedostaneme ani odpustenie, a určite ani nezabudneme.

Iste, nejedna socha bola doslova symbolom hrubého gýču a propagandy, ktorá sprevádzala danú dobu. Nie je len zvráteným holdom osobnosti, ktorú symbolizuje, ale môže byť aj varovaním, ako sa môže doba a život ľudí zmeniť, ak sa nepoučia z chýb predkov. Kto dokáže bez pochybností povedať, čo je dôležitejšie – či symbolické odkopnutie všetkého, čo pokladáme za zlé a škodlivé … alebo ponechanie dobovej spomienky ako varovania pre budúce generácie ? Myslím, že nikto …

Nedávno sa ma známy pýtal, ako som mohol dať hlas komunistom, keď viem, čo všetko zažila moja rodina tesne po vojne. Povedal som mu len pár slov – ľudia, ktorí ubližovali, neboli komunisti (tak, ako dnešní zlodeji nie sú demokrati), ani jeden z nich nežije … a predsa nemôžem odsudzovať ľudí, ktorí sú dnes členmi KSS, na základe toho, čo robili ich predchodcovia. Hľadal som program, ktorý by ma zaujal … a žiaľ, z tých, čo majú denne plné ústa potrieb občanov, nebol ani jeden program postavený tak, aby mohli byť potreby občanov aj reálne naplnené … a o programe komunistov som vedel len toľko, že pôsobí ako program pre ľudí, ale nemá šancu na úspech … prečo by však mali uspieť ľudia, ktorí si ostatných všimnú len vtedy, keď po nich šliapu ?

Ak niekedy navštívite Francúzsko alebo Španielsko, skúste sa zamyslieť nad množstvom pamiatok z minulosti, ktorá nemôže v ani jednom národe vyvolať pocit hrdosti … ale skôr rozpaky, či dokonca zahanbenie. Prečo ?

Prečo napríklad Francúzom nevadí množstvo odkazov na Ľudovíta XIV. či Napoleona, teda politikov a panovníkov, ktorí zatiahli národ do nekonečných vojen, s množstvom obetí ? Prečo patrí do španielskeho národného dedičstva Údolie padlých, vybudované na príkaz diktátora Franca ? A podobných pamiatok sa nájde na celom svete nepreberné množstvo. Napríklad posledný ruský cár Mikuláš II. bol pravoslávnou cirkvou svätorečený, hoci mal na svedomí krvavé potlačenie revolúcie z roku 1905 … prečo ?

Mimochodom, svätorečili ho v roku 2000, a vtedy už bola história jeho vládnutia dostatočne známa. A za seba môžem povedať len jedno – ak by ho nezastrelili aj s celou rodinou boľševici v Jekaterinburgu, nikto by si na neho ani nespomenul.

Minulosť nemôžeme zahodiť ako prázdnu konzervu. Môžeme sa však naučiť s minulosťou žiť – objektívne si ju vysvetliť, a vysvetliť aj dorastajúcim generáciám, čo zlé nám minulosť priniesla a prečo.  Ak zbúrame pamätník, alebo odstránime sochy … ako spoznajú budúce generácie, kto bol symbolom neslávnej éry ? Nebolo by oveľa jednoduchšie umiestnenie nápisu pod nežiadúcim pomníkom s vysvetlením, čo alebo koho symbolizuje ?

Nedávno som videl učebnicu dejepisu. Dokonale vypitvaná história, dalo by sa povedať, že doslova sterilné pripomenutie toho, čo sa dnes hodí … komunistická propaganda bola naozaj v mnohých ohľadoch zvrátená, ale niečo podobné si nedovolili ani komunisti. A práve podobný prístup by sme mali odmietnuť … je naozaj hanebný, a nehodný doby, v ktorej žijeme a možností, ktoré máme – najmä v otázke prístupu k informáciám.

Ináč, čím to je, že búranie pamätníkov a rozbíjanie sôch, súvisiacich s bývalou érou navrhovali práve tí, ktorí z danej doby len ťažili ?

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9457371x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu