Založ si blog

Zimná fantázia

Za volantom auta je zima mojím najobľúbenejším obdobím. Pravda, len v prípade, ak nasneží, čo v našich končinách nie je pravidlom.

Je to jedno z mála období, kedy si skutočne užívam šoférovanie. Z ciest zmizne väčšina suchých pretekárov, nie sú zďaleka tak preplnené, ako v inom období. Takže, dnes som si to po dlhej dobe opäť užil.

Iste, už od večera som očakával, že napadne nejaká vrstva snehu, ale vôbec má po suchých rokoch nenapadlo, že sa prebudíme do bohate zasneženého rána, ktoré mierne kalilo konštatovanie o našich cestároch a privilegovaných občanoch. Prvých sneh opäť prekvapil, a druhí majú cesty vyčistené ako pri generálnom upratovaní, zatiaľ čo ostatní asi neplatia dane – súdiac podľa prístupu správcov ciest, ktorí očistia hlavnú cestu, sídlisko s potentátmi a na ostatných sa jednoducho – vykašlú. Vraj nedostatok peňazí, len akosi nechápem, prečo podobná výhovorka neplatí v prípade občana.

Mal som na výber dve cesty – do Zvolena a do Dudiniec. Povedal som si, že Zvolen vybavím zajtra, keď budú cesty v trošku upravenejšom stave, a dnes si odskúšam zmenené auto v zimných podmienkach na relatívne ľahšej ceste. No, ľahšie nebýva vždy ľahšie …

Obvykle končia zasnežené úseky niekde v okolí Hontianskych Nemiec, no dnes to neplatilo. Naopak – čím bližšie ku kúpeľnému mestu, tým viac snežilo a tým menej bola cesta upravená. Pozitívom bolo, že aj napriek pokročilej dopoludňajšej hodine bolo na ceste minimum áut, takže sa išlo pohodlne a dala sa vychutnať aj okolitá zasnežená príroda.

Nemôžem si však pomôcť, aj tak bolo niekoľko vodičov, ktorí si zjavne neuvedomovali stav cesty, či boli na sneh nepripravení.

Neočistené auto s odletujúcim snehom, zasnežené svetlá či panické brzdenie vo chvíľach, kde stačilo dať nohu z plynového pedála.

Neviem, ale som presvedčený, že v každej lokalite Slovenska sa určite nájde voľná plocha, kde sa dá auto v pohode vyskúšať, a zistiť, ako sa správa na snehu. Rovnako by nemalo byť problémom aspoň teoretické zvládnutie zimnej jazdy, a niekoľkých zásad, ktoré minimalizujú zbytočné škody – či už na majetku, alebo v horšom prípade – na zdraví. Stále je napríklad dosť vodičov, ktorí si vykladajú maximálnu povolenú rýchlosť ako povinnosť, nie možnosť. Potom vybehne do cesty srnka, alebo sa objaví trošku ostrejšia zákruta … a ihneď majú problémy. Pritom by stačilo vyraziť na cestu skôr, ísť trochu pomalšie a opatrnejšie … v mene zásady ponáhľaj sa pomaly, alebo vyhráva ten, čo príde do cieľa a nie ten, čo je najrýchlejší.

V každom prípade, dnešná cesta bola naozaj úchvatná. Nevadila ani nutná obchádzka na ceste domov, keďže si niekto nesplnil povinnosti a strmý kopec jednoducho neočistil (hoci vedie do husto zastavanej oblasti), záverečný dojem bol jednoducho skvelý.

A fakt, že sme pravidelne v otázke údržby občanmi druhej kategórie, by nás mal prinútiť k zamysleniu, koho postaviť na čelo samosprávy v najbližších voľbách … pretože súčasnému osadenstvo je záujem občana zjavne ukradnutý.

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Syrskyj: Rusi vypália šesťkrát viac munície. V Charkove sme mohli dosiahnuť viac

29.03.2024 14:16, aktualizované: 15:55

Ukrajinské obranné sily pozdĺž celej rozsiahlej frontovej línie podľa neho majú len minimum zbraní a munície.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9433527x
Priemerná čítanosť článkov: 3860x

Autor blogu