Založ si blog

Koniec charity pre investorov, a obnova potenciálu štátu . . .

Neverím v perspektívu košických železiarní pod dáždnikom US STEELU, nech už hovorí premiér čokoľvek. Tejto myšlienke som definitívne prestal veriť v čase, keď išiel osobne lobovať za ich zotrvanie na Slovensku, čo som osobne pokladal za nedôstojné miesta, ktoré zastáva.

Je potrebné, aby sa konečne zastavil kolobeh opakovaného a neprestávajúceho tunelovania štátneho rozpočtu pod kepienkom podpory vytvárania pracovných miest. Kto chce podnikať, má na to vytvorené všetky legislatívne podmienky, a z jeho strany je potrebné zvážiť, či je schopný svoje podnikanie financovať z vlastných zdrojov, alebo nie. Ak nemá vlastné financie, nemôže podnikať.

Pretože nikde nenájdete inzerát – vážení daňoví poplatníci, ďakujeme, že ste svojimi daňami prispeli na náklady, spojené s naším podnikaním a pozývame vás, aby ste sa prišli rozdeliť s nami o zisky, ktoré sme s vašou pomocou vytvorili.

A inzerát podobného druhu ani nikdy nenájdeme. A keďže sa nemôžeme deliť o zisky, nie je dôvod, aby sme prispievali na náklady. Pre tých, čo by snáď nepochopili – pôjdete do obchodu a ponúknete majiteľovi, že zaplatíte jeho nájom, aby ste mohli ešte raz zaplatiť za jeho tovar či služby ? Pochybujem … asi by ste si pri podobnej úvahe pomysleli, že niekomu trochu preskakuje.

Ak môžeme dotovať činnosť tzv. podnikateľov a investorov, z ktorých majetku a ziskov nemáme žiadne benefity, je oveľa výhodnejšie dotovať podniky vo vlastníctve štátu. Mám na mysli hlavne tie, ktorú dokážu uspokojiť potreby štátu vo všetkých oblastiach, a zaistiť služby daňovým poplatníkom.

Nie štát je najhorším vlastníkom, ale zlodeji, ktorí riadia štát, spôsobujú škody a nie sú za to potrestaní. Štát majú riadiť odborníci s plnou zodpovednosťou za svoje rozhodnutia a ich následky.

V súčasnej dobe sme v situácii, kde sú ministerstvá obsadené politickými nominantmi, ktorí nie sú schopní bez cudzej pomoci ani vybrať dodávateľov služieb a tovaru. Výsledkom je plytvanie financiami na rôznych špekulantov pod kepienkom poradcov, a priamym následkom neraz zistenia, že poradca poradil – sprostosť. A opäť nie je nikto zodpovedný za následky – sprostej rady.

Nehovoriac o tom, že obnovením štátnych podnikov by sme získali pracovné miesta, ktoré by mali trvalý ráz a neboli by závislé na milosti či nemilosti “ investorov „. Potreby verejnosti by sa napĺňali oveľa rýchlejšie, pretože by odpadli rôzne prieťahy, spojené s výberovými konaniami či právnymi krokmi neúspešných účastníkov. Klesli by aj výdavky štátu, keďže by odpadli náklady, spojené s výberom dodávateľa, poradcov a iných špekulantov. Skončilo by švindľovanie s cenami za pomocí rôznych dodatkov k zmluvám, pretože všetky peniaze by skončili v pokladni štátu.

A to je aj pozadie tvrdení rôznych politikov, že štát je zlý vlastník. Ako kradnúť či dostávať benefity, keď službu realizuje štát a peniaze končia v štátnej pokladni ?

Slovami kamaráta ekonóma – kto tvrdí, že štát je zlý vlastník, berie úplatky.

Výhrady Bruselu k prípadným zmenám v štýle, ktorý som spomínal ? Nemusíme si ich všímať, Brusel nie je božstvo, aby sme sa mu klaňali. Členstvo v únii je možnosť, nie nevyhnutnosť. Nehovoriac o tom, že práve Brusel je dokonalým vzorom korupcie a nehospodárneho nakladania s financiami. Ako inak vysvetliť, že nariaďuje a vymáha účasť na likvidácii strát, ktoré boli spôsobené konkrétnymi ľuďmi a inštitúciami ? Ako inak vysvetliť, že automobilky, ktoré podvádzali klientov, čoho výsledkom boli miliardové zisky, sú prakticky nepostihnuteľné a nikto nestojí pred súdom za podvody ? Korupcia … iná možnosť nie je … ak teda nechceme veriť, že v Bruseli rozhoduje stádo slepých hlupákov …

 

 

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9433405x
Priemerná čítanosť článkov: 3860x

Autor blogu