Založ si blog

Právny spor je o dôkazoch, nie pocitoch

Ak chcete vyhrať súdny spor, musíte predložiť dôkazy … dostatočne presvedčivé na to, aby bolo vynesené rozhodnutie vo váš prospech. Kto stavia na pocitoch … nemal by plytvať peniazmi na súdne spory.

V okamihu, keď sa rozhodnutie v právnom spore začne zakladať na pocitoch spoločnosti alebo politikov – už nejde o uplatnenie práva, vyplývajúceho zo zákona, ale o naplnenie spoločenskej alebo politickej objednávky (hoci nepísanej).

Premýšľal som, za akých okolností by bolo legitímne zrušenie amnestií V.Mečiara. A nech sa na tento problém pozerám akokoľvek, vychádza mi stále jediná odpoveď – amnestie je možné zrušiť, ak sa preukáže, že ich autor (teda V.Mečiar) sa ich udelením dopustil porušenia zákona (presnejšie trestného činu). Vychádzam z presvedčenia, že akýkoľvek právny akt je neplatný, ak sa zakladá na predošlom porušení zákona.

Takže mi z toho vychádza jediné – namiesto prázdnych a nezmyselných rečí môžu signatári rôznych výziev jednoducho uplatniť platné právne normy, a pokiaľ sú o svojej pravde naozaj presvedčení – môžu podať trestné oznámenie vo veci udelenia amnestií (napríklad pre zneužitie právomoci verejného činiteľa), a v prípade úspešného ukončenia veci a teda uznania viny – nebude žiadna prekážka na zrušenie amnestií, vlastne ich ani nebude treba rušiť – pretože budú neplatné.

A tak vzniká otázka – prečo sa “ renomovaní “ právnici neskúsia uberať touto cestou, ktorá mi pripadá právne čistá ? Prečo namiesto toho zaplavujú verejnosť nezmyselnými úvahami o tom, na akom základe rozhodoval európsky súd pre ľudské práva … či pokrytecky argumentujú, že nerozhodoval o vine či nevine v danej trestnej veci. Prečo skúšajú právne kľučky a rôzne výhovorky typu – Štrasburg rozhodoval len o neprípustnosti zrušenia amnestií prezidentom ? Zrejmá odpoveď bude znieť takto –  nie sú schopní preukázať porušenie zákona v danom prípade, a tak ho skúšajú obísť.

Nehovoriac o tom, že podstata amnestií V.Mečiara a M.Kováča (v prípade amnestie synovi a spol.) je úplne identická – v oboch prípade išlo o akt, súvisiaci s blízkymi osobami autora amnestie. V oboch prípadoch sa dá hovoriť o zneužití právomocí … lenže dokázať tento skutok, to už je niečo úplne iné.

Kto chce právny štát, mal by hľadať právne spôsoby riešenia sporov … kto hľadá kľučky a spôsoby, ako obísť platnú legislatívu, či skúša retroaktívne rušiť platné rozhodnutia – tomu v žiadnom prípade nejde o právny štát.

Reči typu – kde je vôľa, tam je i cesta – si môžu signatári výziev jednoducho strčiť za klobúk. Už len preto, že vieme veľmi dobre, kam viedli postupy v duchu spomínanej myšlienky v 50.rokoch. A neverím, že by sa niekto chcel vrátiť do 50.rokov.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9455833x
Priemerná čítanosť článkov: 3867x

Autor blogu