Založ si blog

Odpoveď – kde sa v ľuďoch berie nenávisť a prečo volia, ako volia . ..

So slušnosťou ďaleko nezájdeš ….

Asi neveríte tomu, čo ste si práve prečítali. Žiaľ (najmä na našich úradoch) je to pravda. Ale nielen na úradoch, aj v živote mimo nich. Slušný človek, ktorý žiada len to, na čo má v zmysle zákona nárok … a nekričí, neargumentuje známymi či príbuznými … je pomaly ako exot, pretože každý ho s chuťou odkopne nabok – dokonca aj tí, ktorí z jeho peňazí (teda daní) žijú. Tu niekde sú korene súčasného stavu a tu niekde je odpoveď na to, prečo nakoniec ľudia volia aj to, čo by sa im za iných okolností bridilo.

Skúste povedať ožratému gaunerovi na ulici, aby vás neobťažoval … a veľmi rýchlo pochopíte, prečo slušnosť akosi nefunguje. Jeho agresivita sa zvýši, začne byť ešte dotieravejší … ak sú ľudia nablízku, obvykle sa otočia a tvária, že nič nevidia, ich sa to netýka. Márne sa pokúšate odísť niekde bokom, ožratý smrad sa neustále tiahne za vami, neustále obťažuje … nakoniec príde mestské “ rameno “ zákona (ak máte to šťastie) a začne vám dohovárať … či nevidíte, že je obťažujúci občan opitý a prečo ho provokujete … tým, že si vôbec dovolíte v jeho okolí dýchať. Aký je výsledok ? Idete domov, a zlostne si kladiete otázku – kdeže to žijeme ?

Stretávame sa s tým denne … a nech skúšame čokoľvek, slušným ľuďom sa naozaj ťažko bráni …

Dnes sa tak volený funkcionár, ako aj z bežný úradník správajú ako páni nad životom a smrťou.  Je úplne bežným javom, že stránky (pretože pre nich naozaj nie sme ľudia) šikanujú, urážajú sprostými pripomienkami a ak sa náhodou ohradíte voči ich správaniu – ešte sa aj vyhrážajú rôznymi represívnymi opatreniami. Nie je žiadnou výnimkou, ak namiesto pozdravu dobrý deň či zdvorilého čo si prajete …. si vypočujete bez pozdravu – čo chcete … a potom vás zavalia požiadavkami, čo všetko musíte ešte urobiť, aby si vás vôbec všimli, či vzali na milosť. Vybavili ste ich modernou technikou, ktorú neraz nie sú schopní používať a preháňajú vás po kanceláriách či poschodiach budov …

Často sa hovorí o rasizme v našej spoločnosti … lenže, kto je naozaj skutočnou obeťou rasizmu ? Občan, ktorý si poctivo plní všetky povinnosti, a úradník ho “ za odmenu “ preháňa ako špinavú handru, alebo príslušník menšiny, ktorý ignoruje všetko a všetkých – a pán úradník mu pohotovo vyplní papiere, vybaví všetko a do rúk odovzdá hotový výsledok … ? Nie je žiadny ojedinelý jav. A ešte vám drzo šplechnú do očí – však on nevie čítať ani písať, nerozumie tomu … tak sa pýtam – a to je vari môj problém ? Nie je … tak prečo ma s tým obťažujete, a prečo ma v mene niekoho neschopnosti a lajdáctva diskriminujete ? A už je oheň na streche – PÁN ÚRADNÍK je ihneď urazený a okamžite prichádza agresivita … takto to dnes bežne chodí … nepomáha nič – ani slušné upozornenia, ani sťažnosti.

A môžeme pokračovať … pozrime sa na program politických strán, potom reálne výsledky ich činnosti … a len skutočne veľmi naivný človek nevidí, že akýkoľvek program je len bezcenným zdrapom papiera, ktorý neplatí už pár sekúnd po skončení volieb … a spomína sa len vtedy, ak sa jeho autori ocitnú v opozícii a s nárekom krokodíla oznamujú, čo všetko by pre nás urobili, keby sme nevolili niekoho iného … aký by bol férový a poctivý … a keď sa k moci naozaj dostane, realita je úplne iná – zrazu mu nevadia vagabundi, ktorých predtým kritizoval … zrazu nevadia nevzdelanci v odborných funkciách …

Kde sa potom berie údiv nad správaním voličov ? Kto kričí na oligarchov v pozadí SMER-u, by sa možno mal pozrieť na to, kto profitoval, keď sa pravicové strany, neschopné úspechu vo voľbách, dostali k moci zásluhou intríg a ignorovania víťazov volieb (a ich voličov). Ostala po nich rovnaká spúšť, ako po ich predchodcoch … a následky ich vládnutia boli často oveľa horšie. Predvolebné sľuby neplnili úplne rovnako … a stále sa len vyhovárali. Stačí si spomenúť na nekonečnú kauzu košického daňového úradu … na to, ako sa predstavitelia SDKÚ a hlavne minister financií nepokryte vyškierali premiérke, a prakticky ju ignorovali. A ostatní účastníci cirkusu sa len nemo prizerali, alebo ohlupovali verejnosť rôznymi prázdnymi rečami. Pridajme k tomu rodinné politické firmy, a nápoj spoločenskej nenávisti je dokonale namiešaný ….

Takže – kde sa v nás berie prekvapenie nad úspechom M.Kotlebu a spol. ? Prečo sa skôr nedivíme tomu, akým spôsobom sa zmenil košiar voličov pravicových strán ? Však sa stačí pozrieť na diskusie pod článkami denníka SME, či niektorých iných (spravodajských) portálov a doslova sa zdesíte – to je ten vzdelanejší volič ? A nie je to žiadna výnimka – títo ľudia sa správajú úplne rovnako v každej diskusii a všade – hrdia sa vyšším vzdelaním, svojimi úspechmi a majetkom … ale každého kritika súčasnosti označujú slovami ako súdruh, rusofil, posielajú ho do Severnej Kórey a podobne … naozaj sú vzdelanejší a inteligentnejší ? Ak áno … tak to sme naozaj veľmi zle dopadli …

A keď nás už kde-čo desí, prečo nás nedesí aj to, že 7,7% voličov by opäť volilo stranu, ktorej predstaviteľ verejne odmietol účasť vo vláde, a bol ochotný len prisľúbiť podporu pravicovej koalícii, ak by bola vznikla ? Prečo išiel do politiky, ak nechce prevziať zodpovednosť za riadenie štátu a osudy jeho národa ?

A keď sa už bavíme o demokracii a rôznych hodnotách, prečo nás nedesí aj fakt, akým spôsobom sa prijímajú kritické názory v stranách súčasnej (či bývalej) opozície ? Už sme zabudli, ako skončili kritici M.Dzurindu v SDKÚ ? Alebo nevidíme podobný vývoj aj v SaS ? Nevieme sa poučiť z toho, aké následky malo vládnutie strán “ jedného “ muža na Slovensko – či už to bol Mečiar, po ňom Dzurinda a dnes Fico ?

Zamyslime sa … a prestaneme sa diviť úspechu M.Kotlebu. Však sa v ničom nelíši od tých, ktorí nad ním ohŕňajú nos … aj jeho strana je stranou jedného muža.

Nemáte pocit, že extrémizmus má na Slovensku hlboké korene ? Pretože aj slepá dôvera v genialitu jediného muža, ktorý pri rozhodovaní nepripúšťa iný názor – je tiež formou extrémizmu. Rovnako nebezpečného, ako ten – proti ktorému dnes mnohí dvíhajú hlas a volajú do boja.

 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Na Slovensku od začiatku roka evidujú 390 prípadov čierneho kašľa

19.04.2024 12:21, aktualizované: 14:00

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9456623x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu