Založ si blog

Kde je úcta k ľudskému životu ?

Opäť sa ukázalo, že cieľom spravodlivosti na Slovensku je odhalenie vinníka, vynesenie trestu … a tým sa vlastne všetko končí (ak teda nerátame samotný výkon trestu). Dnes už ide naozaj (len) o výkon trestu a výsledkom je zmarený život mladej ženy, dve siroty a ….

Ešte si pamätám tragédiu, ktorá sa odohrala v Banskej Bystrici, kde v roku 1999 vyhasol život inej, mladučkej ženy, ktorá mala celý život pred sebou … pamätám si aj slová matky vinníka, ktorá po oznámení trestu (ak sa nemýlim, bol vo výške 24 rokov) len zašomrala sklamane … veľa mu dali … pretože, ak dobre rátam, tak sa násilník vrátil z väzenia po odpykaní šestnástich rokov, a nie po jedenástich – ako uvádzali médiá. No nech je to akokoľvek, hoci by som sa mýlil, pravdou ostáva, že došlo (opäť) k systémovému zlyhaniu. Pretože ak je jediným spôsobom riešenia porušenia zákona výkon trestu – niečo naozaj nie je v poriadku. Tým skôr, že v iných krajinách už dávno pochopili nemennú pravdu – výkon trestu je len prvým krokom, ktorý má viesť k náprave a vyriešeniu problému.

Ponechajme osud vinníka vyšetrovateľom a sudcom … skúsme sa zamyslieť, prečo sa množstvo odsúdených po výkone trestu opätovne vracia do starých chodníčkov, a znova končí za mrežami. Prečo musíme opätovne prispievať na náklady, spojené s výkonom trestu … prečo máme preplnené väznice a nehľadá sa skutočné riešenie, ale len spôsoby, ako zvýšiť kapacitu – väzníc. Odpoveď je jednoduchá, no riešenie zložité. Neexistuje záujem na najvyšších miestach, aby sa vytvorilo komplexné riešenie prevencie proti kriminalite, ako resocializácie páchateľov trestnej činnosti.

Dnes to funguje asi takto – páchateľ si odsedí trest, vykopnú ho za brány väznice a ďalej sa nikto nestará, čo s ním bude. Viac-menej nikoho nezaujíma, či má rodinu, strechu nad hlavou a nejakú možnosť obživy. Šťastnejší majú nejaké prostriedky na začiatok, tí menej šťastní dostanú od väznice prostriedky na cestu do miesta trvalého pobytu … a koniec.

Slovami bývalého pracovníka väznice, najväčšou tragédiou pre prepusteného je, ak má len financie na cestu “ domov „, a prepustia ho v piatok poobede. Cez víkend má obvykle smolu, ostáva mu šanca na vyhľadanie nejakej charity (ak je toho schopný), alebo prehladovanie pod širákom – do pondelka. Kto nevydrží – pomôže si, ako vie – a obvykle zase končí vo väzení. Iste, sú aj výnimky, ale tie nemôžeme spomínať …

Vzniká otázka, prečo nie je vytvorený skutočne fungujúci systém resocializácie po uplynutí trestu. Iste, niekto povie – ani slušní ľudia nemajú neraz prácu (a ja s týmito slovami súhlasím), lenže problém je trošku hlbší – ak nepomôžeme človeku, ktorý už raz skĺzol po šikmej ploche, obvykle skĺzne po nej opäť, a zase bude žiť na trovy slušných ľudí, vrátane tých, čo nemajú – prácu. Pritom máme dostatok oblastí, kde je akútny nedostatok pracovnej sily a prostriedkov na naplnenie potrieb verejnosti. Máme napríklad rozbité cesty, pričom na ich opravy nie je nikdy dostatok financií. Ak musíme dať na jedného väzňa približne tisícdvesto eur mesačne, prečo by sme nemohli tieto prostriedky investovať do človeka, z ktorého by mala spoločnosť aj úžitok ? Prečo by sme nemohli vytvoriť resocializačné centrá, ktoré by pomáhali prepusteným k návratu do normálneho života, a zároveň by prospeli aj k naplneniu verejných potrieb ?

Áno, súhlasím – násilníka či psychopata sotva zmení len práca. Lenže, aj tu máme dlhé roky neriešené problémy … súvisiace s diagnostikou páchateľov najzávažnejších trestných činov, a hľadaním foriem, ako ochrániť pred ich skutkami spoločnosť. Pretože, naozaj si nemôžem pomôcť, ale podľa môjho názoru je človek, ktorý zavraždí dve mladé ženy – duševne chorý. A v jeho prípade môže väzenie ochrániť spoločnosť pred jeho skutkami, ale problém sa v skutočnosti nevyrieši – len odloží, či skryje do bezpečia – zamknutej miestnosti.

V jednom z dávnejších blogov som už spomínal, ako sa zvykne hodnotiť vyspelosť spoločnosti – podľa starostlivosti o chudobných, chorých, starých ľudí a väzňov … a povedzme si otvorene, podľa týchto kritérií je vo svetle poslednej tragédie slovenská spoločnosť – veľmi zaostalá. Nedokázala ochrániť slabšieho, a nedokázala ani pomôcť – chorému alebo väzňovi ?

Môžeme si dnes dať klapky na oči, zakričať – je to vrah, zatvorte ho a zahoďte kľúč. Tým však nezabránime, aby sa podobné tragédie aj v budúcnosti neopakovali. Ak chceme naozaj chrániť spoločnosť a predchádzať tragédiám, mali by sme hľadať naozaj funkčné riešenia – počnúc zmenou prístupu k prepúšťaniu páchateľov najzávažnejších trestných činov (tu by naozaj mali rozhodovať skúsení odborníci v rôznych oblastiach, nielen spravodlivosti), pokračujúc vybudovaním funkčného systému resocializácie (môžeme využiť skúsenosti severských krajín, ale aj napríklad USA či Kanady), a hlavne väčšou intenzitou boja proti základnému problému spoločnosti – chudobe, ktorá je často príčinou kriminality.

A na úplný záver – som presvedčený, že ministerka spravodlivosti by mala vykonať kroky, vedúce k dôslednému prešetreniu okolností podmienečného prepustenia páchateľa brutálnej vraždy z výkonu trestu, a mali by nasledovať aj kroky, ktoré by zabránili, aby sa podobné tragédie – opakovali. Pretože som presvedčený, že v tomto prípade došlo k závažnému pochybeniu zo strany tých, ktorí navrhli a schválili predčasné prepustenie z výkonu trestu.

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 08:14

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9432997x
Priemerná čítanosť článkov: 3860x

Autor blogu