Založ si blog

Dlhý (neúspešný) pobyt v opozícii – škodí

Vyhraniť sa voči neprijateľným myšlienkám je akceptovateľné, ale skúšať stavať agendu na odmietnutí vôle bezmála 30% zúčastnených voličov – je hlúposť. Tým skôr, ak len cez akceptovanie ich vôle vedie cesta k účasti na správe štátu.

Nehovoriac o tom, že záujmy voliča sa najlepšie chránia priamou účasťou pri rozhodovaní o jeho potrebách, nakladaní s verejnými financiami a plánovaní budúcnosti štátu. Je to krutá realita … a ak ju niekto ignoruje, v politike rýchlo skončí. Pretože desať rokov – to je naozaj krátky čas.

Prieskumy hovoria jasne – voliteľnosť najsilnejších strán opozície sa trvale pohybuje medzi 10-15%, občas kúsok u niektorých vyskočí – no s podobnou podporou sa dá všetko možné, vrátane účasti v parlamente, ale určite sa nedá vytvoriť stabilná vláda. Čím viac strán vo vládnej koalícii – tým viac problémov. Nehovoriac o tom, ak chcú vládu skladať politické strany, zložené z rôznych prebehlíkov či pozostatkov zaniknutých subjektov. Naposledy sme podobné úvahy začuli tesne po voľbách 2016, kde chceli pravicové strany zložiť vládu z ôsmych subjektov, hoci na papieri ich bolo len päť. Nedalo sa očakávať nič iné, než neúspech.

Kult osobnosti, krach predvolebných sľubov a dlhý pobyt v opozícii …

R.Sulík akosi nepochopil, že každému záleží na určitom kariérnom postupe, či naplnení svojich ambícií. A sotva sa niekto vidí dlhé roky na dobre platenej, no v podstate bezvýznamnej pozícii, kde prakticky nemá dosah na dianie.

Prečo odchádza z SaS J.Mihál, to netuším. Isté však je, že ak sa nepodarí SaS prepracovať do vládnej koalície (aj keď ju zatiaľ nemá s kým postaviť), rozpadne sa R.Sulíkovi jeho dielo pod rukami – a jediným vinníkom bude on sám. Pretože vo svete je úplne bežné, keď predseda strany odstúpi po neúspešných voľbách, a určite nezotrvá na svojom poste, ak sa volebný neúspech opakuje. V prípade SaS je politická história skôr dejinami – neúspechu.

Ako inak nazvať účasť vo vláde I.Radičovej, ktorá vznikla len zásluhou tolerovania politikov, ktorých predtým liberáli odmietali – teda Dzurindu a Mikloša, pričom vláda neprežila ani dva roky … či dve pozície korunného princa volieb, ktorý skončil v opozícii bez ohľadu na záujmy voličov, štátu a národa – pretože s R.Ficom za žiadnych okolností.

Aj keď to poviem otvorene, v odmietaní R.Fica sú skôr osobné ambície, než čokoľvek iné.

Pretože som presvedčený, že po skúsenosti s vládou I.Radičovej sa R.Sulík vidí v jedinej pozícii – premiéra. A to je nerealizovateľné, keďže nevie osloviť dostatok voličov a vyhrať voľby.

Hrdosť s holým zadkom počas treskúcich mrazov končí v nemocnici, alebo na cintoríne … v politike obvykle na – politickom cintoríne, teda v histórii, kde si všetci pamätajú len víťazov. Nemôžem si pomôcť, ale dianie okolo SaS mi veľmi pripomína pád SDKÚ, kde sa Dzurinda a spol.držali moci dovtedy, kým im neostal len Frešo – na zhasnutie svetla.

Smutná prespektíva pre Slovensko … nielen najsilnejšia opozičná strana sa začína otriasať v základoch, ale dnes neexistuje žiadny politik, ktorý by dokázal zjednotiť opozíciu a vytvoriť silnú protiváhu záujmom a plánom R.Fica. Istý čas sa zdalo, že by to napriek mnohému mohol byť A.Danko, ale to bola tiež (asi) len ilúzia. B.Bugár smeruje do politického dôchodku, od KDH s A.Hlinom sa nedá veľa očakávať … a komparz v zložení Matovič, Kollár a Kotleba len dokresľuje, akou tragikomédiou sa stal slovenský parlament.

Dnes by už stačilo, keby sme to (aspoň) nemuseli platiť …

 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9457007x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu