Založ si blog

Pár slov k “ bojovníkom “ za demokraciu typu Pussy Riot a spol.

Akosi sa nám tu rozmohli blogy o “ umelkyniach “ Pussy Riot, kde sa ich autor snaží obhajovať skutky “ umelkýň “ a spochybňovať oprávnenosť trestu, ktorý im bol svojho času udelený.

Nič zvláštne, však dnes žijeme v spoločnosti, ktorej smerovanie sa často určuje podľa vulgárnych výkrikov rôznych persón, údajne spoločenských “ celebrít „. Dnes je už totiž celebritou naozaj kde-kto – prostitútky, mafiáni, podvodníci, politickí eskamotéri … čo už, keď doba priniesla tento, naozaj zvláštny model – morálky.

Ale poďme späť k trestu, ktorý bol udelený “ umelkyniam “ … ruský súd si vybral jeden konkrétny skutok, ktorý prejednal a vyniesol rozhodnutie. Nebudem spochybňovať skutočnosť, že súd jednal pod tlakom, či už zo strany podporovateľov “ umelkýň „, alebo zhnusenej verejnosti, ktorá mala oprávnene dojem, že ich konanie presiahlo akékoľvek medze slušnosti a zákonnosti, a to bez ohľadu na jeho cieľ. V danej situácii sa len veľmi ťažko dalo hovoriť o objektívnom súdnom konaní, na čom sa však podieľali všetky zúčastnené strany. Napriek tomu však pokladám konečný verdikt súdu za mierny, pretože som presvedčený o úplne inom prístupe, ak by boli “ umelkyne “ súdené na pôde tzv. demokratických krajín.

Pretože v právnych systémoch sú rôzne rozdiely … hoci majú v nejednom prípade spoločný základ.

Takže sa konanie “ umelkýň “ dá definovať len ako výtržníctvo, ale rovnako sa dá posudzovať aj komplexne – a teda skúmať každá okolnosť skutku, ktorého sa dopustili a deklarovať v súlade s právnym poriadkom. A pokiaľ dôjde k podrobnému hodnotenie, môže konečná verzia právnej definície konania vyzerať aj inak – napríklad ako porušenie domovej slobody, hanobenie rasy (národa a presvedčenia), útok na verejného činiteľa, …. vždy je to len otázka pohľadu zodpovedného orgánu. A sotva môže niekto spochybniť, že “ umelkyne “ sa dopustili konania, ktoré znaky jednotlivých trestných činov napĺňalo.

Napríklad vstúpili na pôdu svätostánku a napriek nesúhlasu zástupcu jeho vlastníka sa tam pokúšali svojím vystúpením zasahovať do práv iného, chránených zákonom. V tomto prípade sa dalo hovoriť o porušovaní domovej slobody a hanobení presvedčenia. V oboch prípadoch sa jednalo o konanie skupiny osôb, kde napríklad slovenská právna norma stanovuje hornú hranicu trestnej sadzby na päť rokov.

Na inom mieste fyzicky obťažovali príslušníkov polície, pričom kládli odpor aj počas situácie, kde sa ich snažili vyviesť zo svätostánku, v ktorom sa neoprávnene snažili o činnosť, s ktorou jeho vlastník nesúhlasil. Pri dôslednom pohľade na ich konanie by sa dalo hovoriť o útoku na verejného činiteľa, kde je opäť horná hranica sadzby – päť rokov.

Je vecou povereného orgánu, akým spôsobom rieši porušenie zákona …

Môže riešiť výhradne skutok, ktorý pokladá za najťažší (v zmysle platných noriem), pričom ostatné skutky posudzuje len v rovine priťažujúcich okolností. Alebo môže riešiť konanie ako súbeh viacerých skutkov a porušení rôznych právnych noriem, čo by napríklad v niektorých (demokratických) krajinách viedlo aj ku kumulácii trestov. Obvykle sa však trest určuje podľa skutku, ktorý je z pohľadu trestných noriem – najťažším porušením zákona.

V danom prípade bol “ umelkyniam “ udelený trest, ktorý by sa na Slovensku kvalifikoval ako trest na spodnej hranici sadzby. Takže sa rozhodne nedá hovoriť o neprimeranom treste, tým skôr, že v prípade obžalovaných “ umelkýň “ sa nedalo hovoriť ani o ľútosti, či predpoklade, že sa v budúcnosti vyhnú protizákonnému konaniu. Možno aj práve pre ich postoje bol udelený trest nepodmienečný. Som však presvedčený, že vzhľadom na okolnosti by bol trest nepodmienečný – aj na Slovensku. Pretože základným účelom trestu je dosiahnutie výchovného cieľa – teda odradenie páchateľa od páchania trestnej činnosti. A nepodmienečný trest sa udeľuje v prípadoch, kde by iná forma trestu nedávala predpoklad, že bude dostatočným varovaním pre páchateľa.

A na záver … Pussy Riot sú len nástroj, rozhodne nie sú žiadne umelkyne. Sú rovnakým nástrojom, akým boli kedysi autori rôznych “ diel “ v Československu, ktoré boli zaujímavé a oceňované len do prevratu. Potom už po nich ani pes neštekol …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9465420x
Priemerná čítanosť článkov: 3871x

Autor blogu