Založ si blog

Riešenie ? Obnovenie podpory domácej produkcie, a sprísnenie noriem

Brazílske mäso je len špičkou ľadovca. Dlhé roky je Slovensko doslova zaplavené nekvalitou, najmä z dovozu, len sa to predtým ignorovalo. Či sa to už týka zeleniny, ovocia, mäsa alebo nápojov – verte, pred rokom 1989 nebolo možné, aby sa niečo podobné dostávalo na pulty obchodov, ako dnes. Nie, rozhodne netvrdím, že sa vtedy neobjavila nekvalita, ale nebolo to v takom masovom rozsahu a navyše, v prípade odhalenia hrozili tvrdé tresty.

Viete, čo sa dostáva na vaše stoly ? Možno sa viac zamyslíte, ak si preštudujete tento dokument. Možno budete prekvapení, čo všetko sa dnes nachádza vo výrobkoch, ktoré denne kupujete. A možno vás napadne, ako draho platíte za odpad, ktorý sa ocitne na vašom tanieri.

Nedávno som sa rozhodol, že si urobím vlastné klobásy. Našiel som na internete recept na čabajskú klobásu, trochu som si ho upravil a spoločne s rodinou sme vyrobili bezmála dvanásť kilogramov klobásy. Iste, od originálnej čabajky sa určite líši, ale to nie je tak podstatné. Mäsom na klobásy sme kúpili z menšej, domácej výroby, kde sme mali istotu, že tam nie je kde-čo navyše. Po prepočítaní nákladov na prípravu sme dospeli ku konečnej cene na úrovni 9,22 € za kilogram klobásy. Z kvalitného mäsa, vyrobenej v malom množstve (na bežné zvyklosti), napriek tomu však bez rôznych mletých prídavkov typu kostí, koží či sójovej múčky, a rozhodne bez premršteného množstva papriky, ktoré je dnes úplne bežnou praxou aj v tých drahších výrobkoch. A tak si kladiem otázku, ak sa dá kvalitná klobása s vysokým obsahom mäsovej zložky vyrobiť v malom množstve za podobnú cenu, ako je to možné, že vo veľkom sa produkuje ešte drahšie – a pritom nekvalita. Odpoveď ?

Na vine sú normy. Pretože každý robí hlavne to, na čom sa dá zarobiť – a čo zákon nezakazuje, to je dovolené. Nečudo, že dnes majú v obchode raj hlavne špekulanti. Alebo skôr podvodníci.

Staršia generácia si pamätáme, že Pepsi Cola v cukrárni bola pre nás v detstve akýmsi “ sviatkom „. Nie preto, že by sa nedala kúpiť, ale skôr preto, že naši rodičia mali predsa len trochu viac zodpovednosti a od podobných nápojov nás držali opodiaľ. Platilo to nielen pre Pepsi, ale napríklad aj kofolu. No predsa len občas nám dopriali a nemôžem si pomôcť, ale spomienka z detstva sa nedá vôbec porovnať s tým, čo sa ponúka dnes. Dnes je to presladená vodička, ktorá s pôvodnou chuťou nemá nič spoločného. No nie všade. Prečo ? Opäť znie odpoveď – zlyháva kontrola, normy sú príliš tolerantné a každý to využíva, ako len môže.

Podobne je to aj s inými produktami, čim už mliekom, syrmi alebo aj chlebom. Ak sa to teda dá niekedy vôbec nazvať chlebom. Jeden z príkladov toho, čo sa dnes predáva. Ak chcete zistiť kvalitu predávaného chleba, je to na jednoduchý návod – kúpte si nekrájaný bochník a skúste ho doma nakrájať, samozrejme ostrým nožom. Vo väčšine prípadov budete mať problém, chlieb sa vám začne doslova rozpadať pod rukami. Budete mať problém aj s natretím obyčajného masla, striedka sa začne mrviť a vypadávať. Príčina ? Nekvalitné suroviny, mäkké normy. O chuti škoda hovoriť.

Nie, nebude sa nám to páčiť, ale čoskoro budeme musieť pochopiť, že jedinou cestou k náprave je obnova domácej produkcie, odtrhnutie sa od nezmyselných noriem pod taktovkou únie a ich sprísnenie. A zároveň obmedzenie dovozu, práve za pomoci noriem.

Mnohí mi často hovoria, čo je na tom zlého, že máme ovocie či zeleninu celoročne, a nie ako kedysi – sezónne. Nič, teda okrem toho, že to ovocie či zelenina sa v mesiacoch, kedy bežne nerastú, nemá nič spoločného s chuťou, na ktorú sme zvyknutí. O kvalite a obsahu škoda hovoriť. Klasickým príkladom sú paradajky, ale napríklad aj hrozno, predávané v zimných mesiacoch. Bez chuti … viac sa nedá dodať. Prečo ? Pretože príroda sa jednoducho nahradiť nedá. A pokiaľ to niekto skúša za pomoci rôznych umelých zložiek, výsledkom je akurát produkt, ktorý je možno lacný, ale aj nechutný.

Obnovou produkcie by sme dokázali nielen priniesť kvalitu na domáce stoly, navyše za prijateľnú cenu. Ale zároveň by sme znížili aj nezamestnanosť v regiónoch južného Slovenska, napríklad južnej časti banskobystrického kraja. Stále je tam dostatok úrodnej pôdy a schopných ľudí, ktorí však neprežijú, ak majú bez podpory štátu konkurovať tým, ktorí tú podporu majú zaručenú. A netreba veriť klamstvám slovutných ekonómov, čo v živote slamku poctivej práce nepreložili, že dotácie sú deformáciou trhu. Prvoradým záujmom je bezpečnosť štátu, v ktorej potravinová sebestačnosť hrá veľmi dôležitú úlohu.

A na záver názor M.Klimeka o slovenskom poľnohospodárstve. Naozaj by sme sa mali zamyslieť, akú cenu zaplatíme v budúcnosti za závislosť na dovoze potravín, o koľko stúpnu výdavky na zdravotníctvo v dôsledku liečenia chorôb, spôsobených dovážanou (nebezpečnou) nekvalitou a či si vôbec môžeme dovoliť ten luxus, v ktorom dnes žijeme. Pretože členstvo v hospodárskom spolku, ktorý prehliadne milióny ton nakazeného mäsa je naozaj luxusom. Otázkou je, či to bola náhoda, nedbalosť alebo – úmysel.

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia

28.03.2024 17:13

Pred kolapsom v novembri 2022 bola druhou najväčšou kryptomenovou burzou na svete.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9432220x
Priemerná čítanosť článkov: 3859x

Autor blogu