Založ si blog

O všetko možnom, no o mieri v Európe – sotva

Márne pátram v mysli, kde priniesla organizácia so skratkou OBSE (predtým KBSE) mier. Skôr vidím a počujem reči kariérnych aparátčikov s nič nehovoriacimi menami, ako zasielajú plamenné výzvy na tie miesta, kde to žiada bruselská či washingtonská administratíva. A to s udržaním mieru (nielen) na európskom kontinente nemá veľa spoločného.

Rovnako márne pátram po vyjadreniach zo strany predchodcu OBSE (teda KBSE) v čase rozpadu ZSSR, keď Krym jasne a zreteľne prejavil záujem o samostatnosť, čo symbolizovala aj voľba vlastného prezidenta či vypracovanie vlastnej ústavy, na adresu Kyjeva, ktorý práve vtedy rinčal zbraňami (vrátane atómovej hrozby), ak sa Krym „neumravní“ a nebude tam, kde si Kyjev želá – teda v ukrajinskom područí, alebo ako to dnes OBSE nazýva v ruskom podaní – Ukrajinou anektovaný.

Len pre zaujímavosť, už 4.septembra 1991 bola na Kryme prijatá Deklarácia o suverenite republiky, a 5.mája 1992 vyhlásil krymský parlament nezávislosť Republiky Krym. Vtedajší ukrajinský prezident L.Kravčuk neskôr priznal, že uvažoval o vojenskom zásahu na Kryme.

Vtedy nikto nevolal po uznaní práv 12% menšiny krymských Tatárov, a nikoho ani nezaujímal fakt, že vtedy ešte táto menšina výrazne podporovala snahy o samostatnosť Krymu. Kyjev prinútil krymské vedenie, aby zrušilo ústavu a podriadilo sa jeho diktátu. Právo na sebaurčenie plakalo kdesi v kúte …

Dnes rovnaká organizácia s iným názvom (k zmene došlo v roku 1995) vykrikuje o ruskej anexii Krymu, právach 12% tatárskej menšiny a potrebe obnovenia predošlého stavu. Opäť však márne hľadám, že by sa táto organizácia výraznejšie snažila o naplnenie práv tých, ktorých bezpečnosť (nielen) v Európe chce zaistiť – márne hľadám jej výraznejšie snahy o riešenie problémov kurdskej menšiny, alebo aj bližšie – vyhnaných príslušníkov najmä srbskej menšiny z Kosova. V spomínaných prípadoch OBSE mlčí, alebo sa daným témam venuje len v rétorickej rovine.

Rovnako sa nedá poprieť, že najväčším zdrojom nestability na európskom kontinente sú americké vojenské základne pod pláštikom NATO.

Nedá sa poprieť, že obyvateľstvo väčšiny krajín s ich existenciou nesúhlasí. Nedá sa poprieť, že americkú dominanciu na európskom kontinente mnohí odmietajú. A nedá sa poprieť, že za súčasnými problémami s imigrantmi stojí najmä politika Bruselu a Washingtonu. OBSE – mlčí. Akurát za milióny eur organizuje rôzne „pozorovateľské“ misie v krajinách, kde to dostane uložené v mene záujmov vyššie spomínaných.

Môžeme sa smiať nad spôsobom vyjadrovania šéfa slovenského parlamentu a nad jeho myšlienkou o nevyhnutnej spolupráci s Ruskom. Realitou však je, že bez spolupráce s Ruskom nebude na európskom kontinente pokoj, a o bezpečnosti bez ruskej účasti snívajú len blázni. Treba si konečne uvedomiť, že za protiruským embargom nie je problém Krymu, ale len ekonomické záujmy. A to je nepopierateľná realita.

Chceme naozaj pokoj, mier a prosperitu na európskom kontinente ? Ak áno, treba zrušiť rôzne kolaborantské a neužitočné organizácie, medzi aké radím aj OBSE, a hlavne – zrušiť americké základne v Európe a poslať amerických vojakov tam, kde patria – do ich vlastnej krajiny.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9455681x
Priemerná čítanosť článkov: 3867x

Autor blogu