Založ si blog

Ach, pán prezident . .. hovoriť striebro a mlčať zlato, vari nepoznáte ?

… a čím viac hovoríte, tým jasnejšie sa ukazuje omyl, ktorým bola vaša voľba do najvyššej funkcie na Slovensku. A vôbec nie preto, že sa dnes skúmajú účtovné praktiky vo vašej firme.

Ale skôr preto, že dodnes ste podľa svojich vyjadrení zjavne nepochopili úlohu a právomoci prezidenta SR, ktoré sú jasne deklarované v článku 102 Ústavy SR.

Je v poriadku, ak poukazujete na problémy Slovenska, napokon je ich naozaj mnoho. Lenže … ak chcete poukazovať na problémy Slovenska, na politikov, ktorí nekonajú morálne, alebo ich konanie sa javí ako na hrane zákona, či skôr protizákonné – základom vašej kritiky musí byť vlastné rešpektovanie zákonov a noriem, aby ste mohli byť vzorom pre iných. Či už politikov, alebo slovenský národ.

Podľa článku 102 pís.r máte právo požadovať od členov vlády informácie, potrebné na plnenie svojich úloh.

Je to vlastne jediný článok, ktorý vás oprávňuje na predvolanie člena vlády. Nikde sa však v tomto článku nehovorí, že člen vlády je povinný poskytovať vám informácie, ktoré súvisia s činnosťou kontrolných orgánov. Tým skôr, ak konajú v prípade, ktorý sa dotýka priamo vás a vašich záujmov. Ako účastník konania máte dostatok právnych prostriedkov na získanie informácií o stave prebiehajúceho konania – na akejkoľvek úrovni. Nehovoriac o tom, že informácie o konaní, ktoré spustilo celú kauzu okolo vašej osoby, nie sú informáciami potrebnými na plnenie vašich úloh. Takže člen vlády nie je povinný vám ich poskytnúť, a nemá na to ani právo.

Nepochybujem o tom, že dnes na Slovensku zúri politický boj, ktorý sa začal vyostrovať po voľbách do parlamentu v roku 2016. Vyostril sa spôsobom, ktorý dehonestuje povesť zákonodarného zhromaždenia na úroveň krčmy 4.cenovej skupiny. Práve vtedy bolo vašou úlohou prezidenta povedať jasne a zreteľne – dosť páni a dámy, uvedomte si svoje postavenie a chráňte povesť NR SR. Urobili ste to ? Predvolali ste si v rámci svojich právomocí predsedov parlamentných strán a dali ste im najavo, že svojím správaním poškodzujú povesť a záujmy Slovenska ? Dali ste im najavo, že ak majú podozrenia o závažnej trestnej činnosti politikov, majú to riešiť v súčinnosti s kompetentnými orgánmi, ktorými rozhodne nie sú ulica a médiá ?

Ak by ste vtedy boli konali tak, ako som vyššie spomenul, väčšina občanov (vrátane vašich nevoličov) by vám zatlieskala. Lenže – nestalo sa …

Dnes žnete úrodu z toho, čo ste nechali zasiať v minulom roku. Ktokoľvek hodí bumerangom, musí počítať aj s tým, že sa raz vráti. Nepochybujem o tom, že nie ste tým, čo si predstavovala súčasná vládna koalícia. Nepochybujem o tom, že nejedna vec na Slovensku sa rieši spôsobmi, ktoré oprávnene vyvolávajú podozrenie z účelového konania v prospech istých osôb a skupín.

Ale vy ste prvý občan štátu ! Občan, ktorý má ísť ostatným vzorom a v spoločnom záujme má rešpektovať zákony a zákonné postupy. A komentovať by ich mal až po riadnom ukončení a vyvodení záverov. Nemal by počas prebiehajúceho konania mediálne k daným veciam vystupovať a vyvolávať dojmy nezákonnosti postupov, zaujatosti a iné.

Naopak – mal by svojím postojom vyraziť všetkým protivníkom zbraň z rúk, napríklad vyjadrením – „… je právom kompetentných orgánov konať svoje povinnosti, a prešetrovať, či nedošlo k porušeniu zákona. Nemám sa čoho obávať, nie som si vedomý porušenia zákona zo svojej strany a budem plne s poverenými orgánmi spolupracovať …“

Dnes ste však v situácii, keď ste sa ocitli pritisnutý k múru a nemáte veľa možností, ako konať. No napriek tomu, vytĺkanie politického kapitálu, či obviňovanie politických oponentov – to nie sú riešenia, ktoré by viedli k uspokojivému koncu. Skôr naopak.

17.februára 2012 odstúpil nemecký prezident Ch.Wulff len preto, že sa odhalila výhodná pôžička od manželky bohatého podnikateľa z čias, keď vykonával funkciu predsedu vlády Dolného Saska. Jeho predchodca Horst Köhler abdikoval 31.mája 2010, a to len kvôli kontroverznému výroku v súvislosti s vojenskou prítomnosťou Nemecka v Afganistane a presadzovaniu jeho hospodárskych záujmov.

Mali by ste sa nad tým všetkým zamyslieť a položiť si otázku, či bude vaše zotrvanie vo funkcii prezidenta prínosom pre SR, alebo len potvrdením, že sme banánovou republikou, kde politik udrží funkciu bez ohľadu na to, čo sa okolo neho deje. A pokiaľ ste presvedčený o svojich niekdajších slovách, súvisiacich s R.Ficom a vládnou koalíciou, mali by ste ísť príkladom … vo vyvodení zodpovednosti. Aj keby ste si nezachovali post prezidenta, zachováte si česť politika, ktorý konal tak, ako hovoril. V dnešnom svete je to pomaly … zázrak ?

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9464969x
Priemerná čítanosť článkov: 3871x

Autor blogu