Založ si blog

Kto zakazuje humor, bojí sa pravdy

Vlastne – na Slovensku sa bojí pravdy veľmi veľa ľudí, a nielen tí, ktorí v piatok diskutovali o neprípustných formách humoru, ktoré môžu napríklad vyvolávať dojem rasizmu. Ale … skúsme sa akosi paralelne venovať dvom odlišným témam – teda bojovníkom proti „nevhodnému“ humoru a iným bojovníkom – za „pravdu, slobodu, demokraciu a zákonnosť“ …
Pripúšťam, že nejeden vtip je nielen drsný, ale často aj krutý. Pripúšťam, že v nejednom vtipe sa ide ďaleko za hranicu „čierneho“ humoru, a naozaj to pôsobí nevhodne. Mnohé humoristické vložky pôsobia doslova trápne, čo sa dá povedať hlavne v súvislosti s dnešnou „kultúrnou“ tvorbou. Pripadá mi však pokrytecké, keď niekto protestuje či dokonca chce zakázať rôzne historky o Dežovi a Arane, alebo blondýnkach či Škótoch, no na druhej strane nemá žiadne obavy, že potoky krvi a násilia, ktoré sa denne valia z obrazoviek – zdeformujú myslenie mládeže oveľa viac, ako vtipy, prežívajúce desaťročia. Ale o tom je vlastne dnešná spoločnosť – o pokrytectve.
Minulý rok, počas letných protestov pred komplexom Bonaparte, ma napadlo – čo sa asi bude diať, ako sa zachovajú rovnakí ľudia, ak zistia špinu za nechtami – svojich vyvolených. Ak sa ukáže, že tá honosne kritizujúca opozícia, alebo opakovane a pravidelne moralizujúci prezident sa ocitnú v situácii, že sa odhalia ich vlastné prešľapy, či skôr kostlivci v skriniach. Mal som dojem, že povestné „naši ľudia“ v spojení s R.Ficom sa zmení na – „naši ľudia“ v spojení s jeho kritikmi.
Žiaľ, nemýlil som sa … naplno sa ukázalo, že kritikom R.Fica nevadí porušovanie zákona, ak ich vyvolení – sú pri moci.
Zrazu nestačili na odstúpenie podozrenia, ale sa žiadali právoplatné rozsudky. Zrazu nestačili ani priznania podozrivých, či výroky a vyjadrenia oficiálnych orgánov … zrazu bolo treba oveľa viac. Zrazu nebolo pravdivé nič, čo sa zverejnilo … zrazu už autori odhalení neboli hrdinovia, ktorí povýšili verejný záujem nad pravidlá, ale darebáci, ktorí porušili pravidlá – voči vyvoleným. Zrazu tí, ktorí tlieskali konaniu F.Rybaniča, v rovnakom prípade, ale na opačnej strane kričali – to je neprijateľný zásah do práv občana, to sa nesmie. Čože sa stalo ? Nič zvláštne, len sa naplno odhalili charaktery. Ako napríklad charakter darebáka, ktorý pravidelne vypisoval pod blogmi o akýchsi mafiách a provokoval autora, ale keď sa mu pripomenula jeho vlastná „minulosť“, ihneď volal po ochrane svojich práv … darebáka, ktorému nevadilo, s kým a za akým účelom sa stretáva jeho vyvolený, nevadilo ani kontaktovanie s pochybnými osobami, pretože to je predsa on – jeho idol. Zrazu nevadil čert, variaci nevinných v oleji, pretože je to lepšie ako diabol, ktorý varí tiež v oleji – len akosi nepatrí na správnu stranu, do správneho klubu.
Nuž, život prináša rôzne prekvapenia. Spoločensky je prijateľné, ak zákony delia občanov na dve skupiny s rozdielnymi právami – teda bežného občana a občana, ktorý vždy dostane viac (a pozor, nejedná sa len o politikov). No je neprijateľné, ak si občan dovolí na adresu tejto, často očividnej diskriminácie – vtipkovať. Už sa hovorí o zásahu do práv, o rasizme či diskriminácii. Áno, humor je neraz až príliš pichľavý, pretože je odrazom – pravdy o spoločnosti, v ktorej žijeme.
Motto môjho blogu znie – Slovák cudzincom na Slovensku. Pôsobí komicky, no zároveň aj strašidelne, ak sa chce niekto vyjadrovať k môjmu blogu, hoci nerozumie ani zmyslu štyroch slov …
Otázkou je, či im naozaj nerozumie, alebo sa úmyselne chová ako pacient s diagnózou F73. Dnes sa slovo „idiot“ považuje za urážku, ale v starom Grécku sa využívalo na označenie ľudí, starajúcich sa výhradne o vlastné záujmy a ignorujúcich potreby komunity. Koľko „idiotov“ (v starogréckom zmysle) pravidelne prevracia kabáty, aby sa neustále udržali na vlne vlastného záujmu ? Koľko z nich neustále potrebuje toho svojho pána, pretože sami sú vo svete stratení ?
Sluhovia sa nemenia. Menia sa len ich páni. Mení sa len moc, ktorej slúžia. Mení sa len hodnota, ktorú za svoju bezcharakternosť inkasujú. Krv a násilie – to sú obrazy. Vtip – to je myšlienka. Nebezpečný jav v dnešnej spoločnosti. Myšlienka je nebezpečná už preto, že by mohla ukázať na pravdu … odhaliť klamárov a špekulantov. Odhaliť ľudí, ktorí všetko vidia len cez peniaze a všetko je podľa nich na predaj. Otázkou pre nich je len – cena. Kde majú korene dnešní „najväčší“ kresťania a demokrati ? Je to náhoda, že mnohí z nich boli kedysi oddaní myšlienke – komunizmu ?
Dokonalou ilustráciou zvrátenosti dnešnej doby je vyjadrenie istého predstaviteľa Vatikánu o 90.rokoch na Slovensku, kedy bol podľa neho štát v područí mafie … akosi zabudol spomenúť, že Taliansko (vrátane Vatikánu) bolo v područí mafie od konca druhej svetovej vojny do roku 1993, svätá stolica potichu prala špinavé peniaze vo vlastnej banke a nebola ani jedna vláda kresťanských demokratov bez ochrannej ruky mafie.
Nečudujem sa, že pre podobných ľudí je humor nebezpečný a snažia sa ho navliecť do hávu, ktorý je možné obmedziť … zakázať alebo dokonca spáliť. Starého koňa novým trikom nenaučíte.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Tomáš Taraba

Taraba sa dohodol s KDH na zmene zákona, ktorý bude riešiť odstrel medveďa

16.04.2024 12:22

Legislatívny návrh je podľa ministra do veľkej časti stotožnený s tým, ako chcelo situáciu riešiť MŽP.

SR ÚV MZVEZ Fico Blanár rokovanie kontrola TK BAX

Fico odmietol nový migračný pakt EÚ, opatrenia označil za diktát

16.04.2024 11:59

Toto nie je tá solidarita, o ktorej sme hovorili, povedal predseda vlády.

žiga

Záverečné reči v procese so Štefanom Žigom nakoniec neodzneli

16.04.2024 11:46

Obhajoba proti rozhodnutiu podala sťažnosť. Tou sa bude zaoberať Najvyšší súd SR.

Kukláči / Polícia /

Kukláči so samopalmi zasahovali v Kaplnej. Pri akcii Zvar zadržali dve osoby

16.04.2024 11:22

V jednom z objektov v obci dochádzalo k nelegálnemu odčerpávaniu motorovej nafty z produktovodu vedúceho zo Slovenska do Česka. Polícia zverejnila autentické zábery zo zásahu.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9452277x
Priemerná čítanosť článkov: 3866x

Autor blogu