Založ si blog

Včerajšia arogancia vás môže zajtra . .. mrzieť . ..

Pacient, ktorého prepúšťali z nemocnice, požiadal od odvoz prostredníctvom dopravnej zdravotnej služby. Vozidlo vychádzalo z Banskej Bystrice, smerovalo do nemocnice v Krupine a je teda pochopiteľné, že cesta nejaký čas trvá. Vodiča však upozornili, že pacient bude ešte obedovať, a tak v pohode prišiel na miesto nástupu po 35 minútach jazdy, aby zažil nečakaný šok.

Pacient zlostne odmietol prepravu, pretože nebude predsa čakať dve hodiny … a hoci zo zápisu jasne vyplývalo, že nehovorí pravdu, na svojom stanovisku zotrval. Mali ste tu byť do piatich minút, neustále opakoval.

Podobná situácia nie je ojedinelá. Pravidelne sa stáva, že ľudia privolajú rôzne záchranné zložky, pričom nakoniec ich služby nepotrebujú, alebo je ich „zúfalé“ volanie skôr následkom opojenia alkoholom, než potreby zdravotníckej pomoci. Niektorí sa správajú arogantne, iní sa dokonca bavia na tom, ako „vybabrali“ so zdravotníkmi. Lenže, ako sa hovorí, kto sa smeje naposledy, ten sa smeje najlepšie, alebo po smiechu často prichádza – plač. Neveľmi uvažujú nad tým, že možno obrali o drahocenný čas niekoho, kto potrebuje pomoc oveľa viac, než oni – a môže za ich správanie zaplatiť nielen zdravím, ale aj možno životom.

Iste, zneužitie zdravotných služieb sa dá riešiť aj právnou cestou. Vo vyššie spomínanom prípade mal pacient šťastie, že nestál vodičovi a prevádzkovateľovi služby za zbytočné právne spory, a tak akosi obišiel nasucho, hoci spôsobil zbytočné náklady.

Čo si však neuvedomil, raz sa môže sám ocitnúť v situácii, keď bude potrebovať pomoc a niekto s podobným správaním, aké predviedol sám – ju možno oddiali. Nehovoriac o tom, že služby DZS nie sú nárokovateľné (obvykle sa poskytujú na doporučenie alebo žiadosť lekára), a keďže si už dnes skoro každý subjekt vedie databázu klientov a riešených udalostí, raz sa môže stať, že zavolá – a služba mu bude odmietnutá na základe predošlej skúsenosti. Podloženej a overiteľnej aj na základe záznamu telefonického hovoru, ktorým si službu objednal predtým a nakoniec nevyužil.

Možno sa potom zamyslí nad vlastným správaním. Možno si uvedomí, akého darebáctva sa dopustil. Možno si začne vážiť prácu tých, ktorú svojím správaním zneuctil a pošpinil. A možno nepochopí nič, svoje konanie bude opakovať a narazí na prevádzkovateľa, ktorý jeho bezočivosť neprejde mlčaním a bude od neho vymáhať náhradu vzniknutej škody.

Hoci … asi najväčší efekt by mal verejný „čierny“ zoznam podobných „pacientov“ … nech všetci vedia, kto ohrozuje ich zdravie a životy, aby sa mohli poďakovať ….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9432144x
Priemerná čítanosť článkov: 3859x

Autor blogu