Založ si blog

Kde sa vytratila ľudskosť ?

Každý deň večer si hovorím, zajtra bude lepšie … každé ráno sa zobudím a zisťujem, že – lepšie nie je. Ba naopak, aj to málo, na čo som ešte v dnešnej spoločnosti pociťoval hrdosť, sa vytráca. Miznú aj tie posledné zbytky spolupatričnosti, ľudskosti a porozumenia, ktoré boli počas môjho detstva úplne bežným javom … dnes je všetko, vrátane tragických ľudských osudov, použiteľné v mene dosiahnutia nejakého cieľa. Cítime sa v tejto spoločnosti dobre ?

Ľudská ľahostajnosť začína deformovať život spoločnosti. Ľudia začínajú preberať absurdné a nášmu, slovenskému národu neprináležiace postoje, a správajú sa nehodne svojim koreňom, dejinám a kultúre. Akoby sme zabudli, čím sme. Akoby nám vyhovovalo, že môžeme zabudnúť – čím sme. Prečo ? Naozaj sú rôzne pochybné hodnoty, ako majetok, postavenie dôležitejšie, než to, čo nás robí ľuďmi ? Naozaj veríme, že ak máme peniaze, honosné domy, autá, oblečenie, pár dovoleniek ročne – sme lepší ľudia ? Nie, nie sme. Len by sme chceli byť, ale máme k tomu ďaleko.

Nesúďme, aby sme neboli súdení. Nemusíme, často sa súdime sami. Sami si nastavujeme zrkadlo, ako to s nami naozaj je, len niekedy možno nemáme odvahu, aby sme sa na ten obraz pozreli. A niekedy si zámerne vytvárame obraz, ktorý nie je pravdivý, a má len poslúžiť uchlácholeniu niečoho, čo nás kdesi hlboko vnútri, priam nedostižne – škriabe, či dokonca hryzie. Svedomie ? U každého inak, a u každého niečo iné.

Nedávno som vošiel do kostola … nie, kvôli pravidelnej kázni to rozhodne nebolo, skôr zo zvedavosti. V nejednom pôvodnom svätostánku sa nájde to, čo v mnohých moderných už nebýva – zaujímavá architektúra, pôvodná výzdoba … a zvláštna atmosféra, ktorá niečím fascinuje. Niečím, čo sotva dokážem pomenovať, ale vždy to vo mne vyvolá určitý pocit pokoja.

Poobzeral som kostol do posledného detailu, a nakoniec vyšiel opäť na ulicu, pretože sa blížila bohoslužba, a tam už akosi nepatrím. Nie som, vlastne som ani nikdy nebol, ochotný sa zúčastňovať niečoho, o čom nie som vnútorne presvedčený, hoci neraz sa mi to vrátilo v podobe istých – protivenstiev. Od ľudí, ktorí podľa istých činností hodnotili, kto je človek, a kto zase nie … ale, ako som stál na ulici, a okolo mňa prechádzali ľudia, zhromažďujúci sa na bohoslužbu, pri pohľade na niektorých mi vírili v hlave rôzne myšlienky … tento sa nedávno natlačil okolo dôchodcu do pokladne, že sa ponáhľa a ujko má predsa čas … táto chodí po ulici, nazerá do každého domu, bytu, dvora a potom vysiela vlastnú formu spravodajstva po celom meste …. tento chodí po mestských cestách, akoby mu patrilo celé mesto, hlava-nehlava predbieha a už nejedného vytlačil z cesty … tento zase zhŕňa peniaze, zdiera zamestnancov, kde môže, tam niečo vytrieska, ale vždy len pre seba …. 

Veď ty si ako tá tetka, zahriakol som sám seba v duchu a radšej sa pobral preč. Lenže myšlienka je niekedy ako vrták, nedá pokoja a je čoraz viac neodbytnejšia, kým nedostane to svoje. Premýšľal som, čo asi hľadajú na rôznych udalostiach medzi veriacimi ľudia, ktorých viera v bežnom živote začína a končí pri vlastnom prospechu ? Koľko tej ľudskosti, ktorá sa tak často v rôznych formách spomína na nejednej kázni, o ktorej neskôr tak zasvätene hovoria, majú – sami v sebe ? Alebo ju jednoducho odložia a vyberú podľa toho, kedy a ako sa im hodí ?

Stolárska dielňa, idem za kamarátom. Kedysi som bol jeho klient, ale čas a množstvo stretnutí zmenili aj náš vzťah. A ľaľa-ho, čo nevidím – za jedným stolom pracuje chlap, ktorého som ešte nedávno videl chodiť po ulici s igelitkou, prespávať kde-tu na lavičke …

Nie, nepoznám ho, len z videnia, predsa len bývam v meste pomerne krátko. Sadáme si ku káve, a kamarát spozoruje môj pohľad. Hej, vzal som ho do práce, aj tak potrebujem niekoho na jednoduchšie práce, a vyučení to robiť nechcú, pretože za to nie je toľko peňazí, ako by si predstavovali. A on … veď ho poznám od detstva, pokračuje kamarát. Kedysi mal postavenie, slušné príjmy, ale akosi nezvládol manželstvo, začal piť, opustila ho žena a skončil na ulici. Ale kým mohol a mal, vždy pomohol tým, ktorí nemali. A nakoniec na neho, keď sám potreboval – zabudli.

Áno, ľudia naozaj radi zabúdajú. A najmä na dobré, pretože zlé si obvykle pamätajú dlho. A málokedy si uvedomia, že by sa mohli aspoň trošku podeliť o svoje šťastie, či občas aj poďakovať tým, ktorí im k úspechu pomohli. Doba je však iná, dnes sa ďakujem, alebo slová ospravedlnenia pokladajú skôr za prejav slabosti, než slušnosti a ľudskosti. Dnes každého zaujíma len jeho vlastný honor … lesk v niečom tak pominuteľnom, ako je ľudský život. Veď nie tak dávno sme ako chlapci naháňali loptu po ulici a ajhľa – dnes už pomaly premýšľame nad dôchodkami, a nejeden z nás už opatruje aj vnúčence. Čas proste letí … a nepýta sa.

A možno by sme sa mali zamyslieť, zastaviť a položiť si otázku – na čo chceme spomínať niekde na lavičke a slniečku ? Na časy, keď sme sa naháňali za majetkom a postavením, keď sme sa nevedeli zastaviť ani na chvíľku a aspoň na okamih byť – ľuďmi ? Na časy, keď kde-kto horlivo dvíhal zo zeme dymiacu „zbraň“, aby ju mohol v mene vlastných záujmov použiť proti svojmu protivníkovi a dosiahnuť vlastný cieľ, pričom nehľadel doprava-doľava, len sa rútil za tým, čo ani zďaleka nepripomínalo cieľ života – ČLOVEKA ? Kedy konečne pochopíme, že bez ľudskosti – nie je život ?

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9457709x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu