Založ si blog

Prečo si nezaslúžia dôveru ?

Voľby 2002 boli pre mňa istým šokom. Tretie miesto “novopečeného” SMER-u mi pripadalo ako zlý vtip, pretože som neveril v opakovaný krok voličov do rovnakej kaluže, akou bolo svojho času HZDS.

Po voľbách 2006 som už len rezignovane mávol rukou a povedal si, kto chce kam, pomôžme mu tam … ak sa niekto nechce poučiť z cudzej chyby, musí sa poučiť na vlastnej koži. Neskoršie roky ukázali, akým omylom boli opakované vlády pod vedením SMER-u, ale nemal som sa chuť k tomu vyjadrovať. A nemám ju ani dnes, jednoducho počiny strany R.Fica ignorujem.

Kto si pamätá príchod SaS do politiky, spomenie si aj na slová, že spolupráca s SDKÚ je možná, ak bude bez M.Dzurindu a I.Mikloša. Bolo to pochopiteľné, však v roku 2010 bola averzia voličov voči spomínaným politikom značná, a nebyť rôznych zmien, asi by táto strana už vtedy skončila. A realita bola nakoniec iná – ocitla sa vo vláde, s liberálmi a za účasti politikov, o ktorých sa povedalo – v žiadnom prípade. Vláda vydržala “až” dva roky … a priamym následkom nedodržania sľubu – bez Dzurindu a Mikloša – bola jednofarebná vláda SMER-u.

Krátke zhrnutie ? Fico kedysi vylúčil spoluprácu s Mečiarom, a nakoniec boli koaliční partneri. Liberáli kedysi vylúčili spoluprácu s SDKÚ za účasti Dzurindu a Mikloša, a nakoniec boli koaliční partneri. V čom sa teda líšia od Fica ?

A z iného súdka. Permanentne zaznievajú rôzne výčitky na nominantov SMER-u, či spolupracovníkov. Tak sa pozrime napríklad na výrok p.Sulíka v povolebnej relácii 2016 na Markíze, kde apeloval na svojich možných partnerov, aby nenechali všetko padnúť na nejakých starých fotografiách B.Kollára z 90.rokov. A pritom chvíľu predtým mlčal pri agresívnej rétorike I.Matoviča na adresu SNS a A.Danka v súvislosti s rýchlymi úpravami kandidátky tesne pred voľbami a inou fotografiou. Skúsme si spomenúť, ako pri každej príležitosti spochybňoval nominantov koalícií SMER-u, ale pri vlastnej účasti v koalícii nominoval za štátnu tajomníčku vlastníčku maturitného vysvedčenia z gymnázia so slovami, že sa o daný odbor zaujíma. Ako sa asi cítili záujemcovia o pozície v tejto oblasti na obecných, mestských alebo okresných úradoch, ktorí museli splniť požiadavku vysokoškolského vzdelania 2.stupňa a ich nadriadenou bola nakoniec – gymnazistka ?

Keď už o tých nominantoch – márne som hľadal (možno zle) politické strany, ktorých regionálne organizácie vedú ľudia, hoci nie sú ich členmi. V prípade SaS zaznel dokonca absurdný výrok, že predsedami regionálnej organizácie môžu byť aj nečlenovia, pretože na členstvo v strane si ich treba najprv preveriť. Naozaj “úžasná” logika.

A opäť z iného súdka … viete, čo majú spoločné manželstvo a poslanecký mandát v NR SR ?

Rôzne obmedzenia, ktoré však majú isté spoločne znaky. A tak je napríklad nezákonné manželstvo s viacerými partnermi. A rovnako zákon zakazuje, aby bol súčasne vykonávaný mandát europoslanca a poslanca NR SR. No napriek tomu, že R.Sulík mal aktívny mandát europoslanca, kandidoval aj do NR SR. Prečo ? Môj názor – chcel získať mandát navyše pre svoju stranu. Áno, čo zákon nezakazuje, to je dovolené – je to však aj morálne ?

A ešte sa vrátim k spomínanej relácii na Markíze. Matovič vytiahol fotografiu stiahnutého kandidáta SNS. O čosi neskôr chcel Sulík, aby sa vrátili k rokovaciemu stolu s B.Bugárom, pretože ak sa dohodnú, možno bude musieť zmeniť stanovisko aj A.Danko. Čiže už by nevadila fotografia odvolaného kandidáta ? Účel svätí prostriedky ?

Nikdy som nemal rád ľudí, ktorí majú na všetko dva metre – jeden na seba, a druhý na ostatných. Ak mal Fico odísť pre bydlo u Bašternáka, potom podľa rovnakého metra nemal byť už dávno v politike ani Sulík – pre niekdajšie kontakty s Kočnerom.

Slušné Slovensko ? Slovensko bolo, je a vždy bude slušné. V ničom sa nelíši od iných krajín. Dokonca ani v problémoch – napríklad s korupciou. Alebo mafiou. Ak by sa používali kritériá dnešnej opozície, také Taliansko by už bolo dávno oplotené a mimo EÚ. A nielen Taliansko.

Korupcia alebo členstvo v mafiánskych spolkoch sa majú trestať. No to neznamená, že sa bude hlava-nehlava biť každý, na koho ukáže inkvizičný prst nejakého politika. Slovensko robia neslušným ľudia, ktorí nepoznajú ani základné právne normy a pokojne ako poslanci parlamentu žiadajú, aby bola na niekoho uvalená väzba. Neoprávnene a hlúpo zasahujú do výkonu spravodlivosti, zasahujú do práv iných a ešte sa tým verejne prezentujú ? Ako chce Sulík riadiť Slovensko, keď nemá pod kontrolou ani dianie vo vlastnej strane ? A s kým ho chce riadiť, keď sa k odborným témam v mene jeho strany vyjadrujú – diletanti bez potrebného vzdelania a praxe v oblasti, ktorú kritizujú ?

Súčasný systém je na pendrek. Pokiaľ bude môcť volený zástupca diktovať, s kým bude a kým nebude spolupracovať, nepohneme sa z miesta. Zásluhou tohto “systému” sa krútime na mieste ako lodička s posádkou, kde sa pravidelne menia kapitáni a každý chce iným smerom.

Nedovoľme, aby reprezentovali Slovensko ľudia, ktorí sa pri akejkoľvek príležitosti postavia proti Slovensku, aby naplnili vlastné ciele. Aj kauza únosu Vietnamca ukazuje, že máme vo verejných funkciách priveľa ľudí, ktorí kladú svoj záujem vyššie, ako záujmy národa a štátu.

Nedávno som počul vyjadrenie istého pána z Talianska, ktorý nás kritizoval za našu minulosť do roku 1989. Nedalo mi a drsnejšie som mu povedal, aby si radšej upratal doma. A skúsil sa vyrovnať so štyrmi desaťročiami vlády mafie v spolupráci s kresťanskými demokratmi, či neslávneho pokusu “čierneho princa” Borgheseho o neofašistický prevrat v Taliansku na začiatku 70.rokov, do ktorého bola výrazne zapletená aj vojenská tajná služba a množstvo jej dôstojníkov, či škandalózne prepieranie peňazí sicílskej mafie vo vatikánskej banke. Talian pri mojich slovách ostal zaskočený a nakoniec sa ticho pobral svojou cestou.

Slušné Slovensko napriek nedostatkom máme … chýba nám úcta k jeho tradíciám a tomu, čím sme … k našim koreňom. Ale som si istý, že nahradením Fica – Sulíkom sa nezmení nič k lepšiemu …majú totiž viac spoločného, než sa na prvý pohľad – zdá.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9456688x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu