Založ si blog

Súmrak politickej mafie na Slovensku ?

Dalo by sa povedať – konečne. Prevaha nezávislých kandidátov začína byť čoraz jasnejšia a ukazuje sa, že politických strán v akejkoľvek forme začínajú mať voliči plné zuby … aj keď …

Nedá sa poprieť, že pred komunálnymi voľbami pribudlo dosť narýchlo „upečených“ nezávislých kandidátov, pochádzajúcich najmä z radov strany R.Fica SMER-SD. Rovnako sa nedá prehliadnuť ani to, že sa nedarilo ani politickým „blchám“, alebo kandidátom, ktorí pravidelne menia politické tričko podľa toho, odkiaľ fúka aktuálny vietor. Jednou z ukážok mohla byť aj Banská Bystrica, kde napriek enormnej snahe skončil v poli porazených kandidát na všetko možné – I.Kašper. Opäť sa potvrdilo, že nestálosť politického postoja je aj na Slovensku neprijateľným javom, a volič sa (konečne) začína orientovať. Aj keď musím povedať aj iné – tak špinavú kampaň v komunálnych voľbách som ešte nevidel.

Rovnako sa potvrdilo, že politické strany a ich členovia majú zo zákona trhací kalendár, ak to nevyhovuje ich zámerom. V piatok boli schránky doslova preplnené rôznymi zdrapmi papiera a ksichtami, ktorým sa zachcelo žiť na úkor daňového poplatníka, pretože ich rečiam sa v nejednom prípade dalo veriť rovnako, ako pravdepodobnosti tropických horúčav v Arktíde. Niektorí špekulanti si vymysleli nový spôsob oslovenia občana, a hádzali do schránok svoje ponuky v zalepených a neoznačených obálkach, zrejme z obavy, aby nemali osud oficiálnych letákov, ktoré masovo končili v smetných košoch. A potvrdilo sa aj niečo iné – v politike máme dosť analfabetov, pretože letáky boli pohádzané aj tam, kde bolo jasne a zreteľne napísané, že vlastníci schránok si neželajú, aby im vhadzovali letáky. Treba si pamätať, kto sa podobnými praktikami prejavil a najbližšími voľbami ho poslať na smetisko dejín. Ak nerešpektuje jednoduchú a oprávnenú žiadosť občana, sotva bude rešpektovať čokoľvek iné.

Ani nie 50% účasť poukázala aj na niečo iné … nezáujem voliča o komunálnu politiku pretrváva

Zatiaľ síce nedosahuje méty nezáujmu o európsku politiku, ale začína sa k nim približovať. Čoraz viac sa ukazuje nechuť k politickým stranám, a predbežné výsledky volieb poukazujú aj na niečo iné. Na jednej strane sa dnešná opozícia môže radovať, že SMER-SD prišiel o posledné bašty v krajských mestách, lenže celkový pohľad ukazuje niečo iné. Pri pohľade na zloženie starostov sa ukazuje, že samostatne si môžu dovoliť kandidovať zástupcovia SMER-u, SNS, KDH, SMK, MOST-Híd. Ostatní sú len do počtu, a strany ako SaS či OĽANO, alebo SME-Rodina utrpeli v tomto ohľade doslova volebný debakel. V podstate sa potvrdzuje, že ich záujem o voliča končí pri obyvateľoch miest, najmä krajských. A aj v prípade miest sú vyššie spomínané strany odkázané len na koalície a spoločných kandidátov. Dá sa oprávnene predpokladať, že akákoľvek ich samostatná účasť v komunálnych voľbách by skončila neúspechom. Iste, občas sa objavuje aj „šachová“ stratégia, kde sa ich vyvolený „kôň“ dlhodobo prezentuje ako nezávislý kandidát, aby v prípade volebného úspechu odhalil svoje skutočné tričko. Opäť si môžeme pomôcť príkladom Banskej Bystrice a kandidáta, ktorý už účinkoval vo voľbách s podporou rôznych strán, dokonca aj ako nezávislý – a veľmi mu to nepomohlo. Volič si pamätá …

Ak beriem ako vzorku mesto Krupina, v ktorom žijem … nefungovalo ani koaličné spojenie. Nie som nadšený, že opäť uspel doterajší primátor, ale na druhej strane to bol len reálny odraz skutočnosti. O nejakej aktivite či záujme politických strán o naše mesto a jeho občanov sa objavili zmienky až tesne pred voľbami. A odpoveď voliča bola jasná – radšej stará, známa tvár, aj keď s mnohými výhradami, než pokrytectvo politických parašutistov, ktorých zaujíma volič a jeho záujmy len vtedy, keď potrebujú jeho hlas. Aj voľby poslancov do mestského zastupiteľstva ukázali, že ani koalície nepomôžu, ak sa kandidát objaví v poslednej chvíli. Iste, na základe udalostí v tomto roku sa niektorí kandidáti pohotovo vyhlásili za nezávislých, hoci v minulosti ťažili z podpory SMER-u, otvorene za stranu R.Fica kandidovali len dvaja (a jeden uspel), no v prípade opozičných strán bol výsledok doslova katastrofou – sedem kandidátov, uspeli traja, lenže za konečným výsledkom stoja štyri politické subjekty – SaS,OĽANO,NOVA,KDH. A všetkých parlamentných „hráčov“ doslova prevalcovali nezávislí kandidáti, aj keď v prípade niektorých sa veľmi nedá hovoriť o nezávislosti, ale to je téma na iné úvahy.

Zmráka sa nad politickými stranami, alebo už začína konečne volič chápať, že táto forma riadenia verejných záležitostí sa veľmi nelíši od zoskupení mafiánskeho typu ?

Neviem, ale ak má poslanec rozhodovať na akejkoľvek úrovni formou zdvihnutého palca vodcu parlamentnej frakcie, alebo preukazovať svoj spôsob voľby odfotením hlasovacieho lístka, nemali by sme hovoriť o parlamentnej demokracii, ale skôr vládnutí politickej mafie. Poslanec má hlasovať podľa svojho vedomia a svedomia, a nikde sa nepíše ani bodka o kolektívnom (straníckom) vedomí či svedomí.

Uvidíme, ako sa bude odvíjať správanie nezávislých poslancov, a koľkí budú naozaj – nezávislí. A hlavne – aký to bude mať dopad na budúcnosť mesta Krupina, a čo sa zmení v prospech jeho obyvateľov. No aj fatálny omyl voličov v prípade predsedu BBSK J.Luntera je dôvodom, aby pri každých voľbách volič premýšľal, komu a prečo dá svoj hlas, a hlavne – kto stojí v pozadí. Pretože prínos súčasného župana počas jeho doterajšieho obdobia je prakticky nebadateľný, a riadenie kraja vyvoláva množstvo oprávnených pochybností. Či sa už pozrieme na spor s dopravcami, ktorý je len umelo vyvolaný, alebo známu kauzu krajského spravodaja, preplnenú fotografiami župana … alebo zverejnené zmluvy na právnych poradcov, ktoré sú doslova mrhaním verejnými financiami, keďže kraj má vlastné právne oddelenie. Či zmluvy na znalcov v doprave, kde je nezmyselne podpísaná zmluva aj so znalcom z ČR.

Záverom sa dá konštatovať, že dobre sa stalo. Je len otázkou času, kedy sa budeme musieť zamyslieť nad budúcnosťou riadenia verejných záležitostí a rozhodnúť sa – či sa pôsobenie politických strán bude dôsledne kontrolovať zákonom a tvrdo sa bude vymáhať hlasovanie poslancov na základe vedomia a svedomia, vrátane zakotvenia zodpovednosti za škody, spôsobené pri výkone funkcie, alebo si konečne priznáme, že štát majú na každej úrovni riadiť odborníci a politické strany sú len brzdou pri napĺňaní potrieb občana …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Na Slovensku od začiatku roka evidujú 390 prípadov čierneho kašľa

19.04.2024 12:21, aktualizované: 14:00

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9456624x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu