Založ si blog

Slovensko v chápadlách politických firiem

Politické strany utrpeli debakel, nezávislí kandidáti zvýšili svoj podiel v mestách a obciach. A občan ? V podstate opäť prehral …

Rozhlasová povolebná diskusia poukázala na mnohé. Najmä však na nedostatok sebareflexie u predstaviteľov parlamentných strán, čo platí bez výnimky. Všetci sa tvária úspešne, všetci sú spokojní. A nikoho nezaujíma, či je a neskôr bude spokojný – volič. Občan a daňový poplatník, ktorý financuje všetko, čo živí politikov na všetkých úrovniach.

Elitárske kluby. Tak sa volajú v bežnej reči projekty, ktoré značne pripomínajú niektoré politické strany na Slovensku. Vlastne je to jednoduché. Založí sa politická strana, vytvorí úzka a vzájomne spriaznená skupina členov, vyberú maskoti pre verejnosť, a vytvorí navonok zaujímavý, možno dokonca “úžasný” program. Lenže – program nemá kto realizovať, pretože ide o niečo úplne iné. O čo ? Nevedno, tu sa môžeme pohybovať len v rovine špekulácií.

Základom politickej strany by mala byť široká sieť kontaktov. Tá sa obvykle buduje na základe kontaktov a komunikácie s voličmi v regiónoch.

Keď sa však reálne pozrieme na niektoré slovenské strany, nemajú vôbec žiadnu snahu o budovanie svojej základne na celom území Slovenska, ba ani záujem podieľať sa na riadení štátu. Prečo potom išli tí ľudia do politiky ? Nie, nebudeme za všetkým hľadať ženu … v politike ide o moc, a ak tá niekoho nezaujíma, potom ide o peniaze.

Napriek tomu sa skúsme zamyslieť nad slovami bývalej poslankyne za OĽANO, JUDr.M.Ritomskej. Jej pohľad na “politiku” obyčajných ľudí je veľmi zaujímavý, pretože o.i. priznala, že nemohla realizovať program, s ktorým oslovila voličov, pretože na jeho realizáciu – nemala prostriedky. Navyše nadobudla presvedčenie, že pokiaľ nekoná podľa predstáv vedenia “strany”, nemôže vlastne nič. Strana dostala prostriedky za volebný výsledok, ale na aký účel boli použité, ak sa k nim nevedela dostať poslankyňa ? A ako je možné, že podľa jej vlastných slov nemali žiadne informácie o hospodárení strany ?

Aj po voľbách 2016 sa vyvinula zaujímavá situácia. Napríklad v súvislosti so stranou SME-Rodina a B.Kollárom.

Od začiatku sa ukazovalo, že napriek úspechu vo voľbách a možným ponukám na účasť v potenciálnej vládnej koalícii (napr. s R.Sulíkom a spol.) nemal záujem o priamu účasť pri riadení štátu. V podstate len vyslovil niečo neveľmi jasné o ochote podporovať, bez priamej účasti. Prečo ?

A veľmi podobným spôsobom sa chová aj SaS. Oficiálnym dôvodom je principiálnosť a neochota na spoluvládnutie “so zlodejmi”, čo by sa dalo akceptovať, ak by si liberáli súbežne budovali svoje zázemie a pripravovali sa na budúce prevzatie moci na základe podpory voličov. Teda víťazstva vo voľbách. Ale nič také sa nedeje. Ako chce niekto získať dôveru ľudí, ktorých nepozná – a oni nepoznajú jeho ? Alebo ide o niečo úplne iné ?

Príklad z Krupiny – na námestí pravidelne parkovalo auto so sloganom volebnej koalície, tvorenej opozičnými stranami v parlamente, ale …

Do vyhlásenia termínu komunálnych volieb Krupina nikoho nezaujímala. Počas predvolebnej kampane sa odohrala hŕstka podujatí rôzneho druhu, a to je tak asi všetko. Áno, ani druhá strana sa nepretrhla, lenže – o ľudí sa aspoň trochu zaujímali, čo sa o ich potenciálnych nástupcoch nedá povedať. A netreba sa “opíjať” ani rožkom úspechu niekoľkých spoločných kandidátov, pretože ten stojí na úplne iných základoch. A nemá nič spoločné s aktivitami politických strán v regióne, tie sú prakticky nulové.

A tak opäť otázka – o čo vlastne ide politickým stranám, ktoré sú z hľadiska spôsobu fungovania skôr – elitárskymi klubmi ? Stručne si zhrňme – na reálnej správe štátu sa pod rôznymi zámienkami odmietajú podieľať, a rovnako nemajú záujem (alebo len minimálny) o priblíženie voličom vo všetkých regiónoch Slovenska, pričom u väčšiny platí, že stavajú skoro výhradne na Bratislave.

Skúsme si pomôcť jedným odhalením v súvislosti s liberálmi. Pri zaujímavých zisteniach, súvisiacich s ich detvianskou pobočkou vyplávalo na povrch aj tvrdenie, že predsedom regionálneho zastúpenia môže byť – aj nečlen strany. Pričom členov strany si pred vstupom dôsledne preveria …

Nezdá sa Vám to nezmyselné ? Môže to mat logiku len v jednom prípade – ak na činnosti pobočky nezáleží, nemá dosah na vývoj a smerovanie v politickej strane, a jej existencia je čisto formálna. Na jej čelo sa postaví osoba, ktorá je v danom regióne dosť známa, pripadne vplyvná … aby ju ľudia poznali, a pripadne sa z toho vyťažilo vo voľbách, ale nič viac. O všetkom sa rozhoduje v bratislavskej centrále, a tým, že predseda nejakého regionálneho zastúpenia nie je zároveň aj členom strany, vzniká celkom zaujímavý a bezpečný model – v regióne zastúpenie existuje, ale nemôže zasahovať do rozhodovania, ani komplikovať život úzkej skupine ľudí, ktorí rozhodujú, pretože – napr. predseda regionálneho zastúpenia nedisponuje právami, vyplývajúcimi z členstva. Aký iný dôvod by bol na prevádzkovanie podobne nezmyselného modelu ?

Občas preletí vrabček a kde-čo začviriká. A zlé jazyky hovoria, že sa z politiky stal pre politické strany celkom výnosný obchod. Napríklad, čím menej členov má strana, tým viac peňazí ostane z volebného príspevku. A s peniazmi sa dá robiť všeličo … tým skôr, že slovné spojenie “politická činnosť”, pokrývajúce účel ich použitia má naozaj široký význam a dá sa vyložiť rôzne. A keď ide o státisíce alebo milióny eur …

Prečo by niekto platil kancelárie, pracovníkov … keď sa môže pripraviť občiansky protest, dať objednávka na výrobu letákov a transparentov, či zaistenie mediálneho pokrytia (samozrejme správnemu dodávateľovi za správnu cenu) … ľudia si pokričia, zanadávajú na vhodne zvolený cieľ a ani netušia, ako niekto – dobre zarobil …

Môže byť na mojej úvahe niečo správne ? Je to čistá špekulácia, ale založená na tom, čo sa dlhodobo deje a nielen na Slovensku.

Ak ste vlastníkom súkromnej firmy a nejaké oddelenie nefunguje podľa vašich predstáv, čo urobíte ? Budete ďalej platiť neschopných zamestnancov a dáte ich prácu externej firme, alebo ich prepustíte a nájdete si schopnejších ? V politike platí to prvé … dôkazom sú nezmysly v riadení BBSK a spore s dopravcami, kde má kraj vlastné právne oddelenie a napriek tomu platí externých právnikov. Prečo ? Nech si každý odpovie sám.

Počul som vtip, že na Slovensku sa predávajú najdrahšie párky a pivo na svete. Vraj cena a kvalita zázračne stúpne, ak sú určené na nejaké politické podujatie. Zlé jazyky dokonca hovoria, že cena niektorých transparentov na rôznych demonštráciách by dokázala pokryť aj náklady na výrobu kvalitnejšej informačnej tabule. Neviem …

Ale pravidelne narážam na tabuľky, informujúce o sídle kancelárie poslanca NR SR, pričom ak aj priestory nájdem v danej budove, sú obvykle prázdne … a tie, ktoré som náhodou videl zvnútra, pôsobili skôr ako kutice na metly a čistiace prostriedky …. a vtedy verím, že si niekto cielene prevádzkuje politické firmy, a vôbec mu nejde o záujmy občanov … tým skôr, že za niektorými úspešnými podnikateľmi je vidieť všetko možné, len nie reálnu podstatu, na ktorej základe mohli byt tak úspešní, ako sa prezentujú …

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9432908x
Priemerná čítanosť článkov: 3860x

Autor blogu