Založ si blog

Debakel “Dobrého anjela” sa blíži . . .

Najčastejšou praxou rôznych zločincov je poukazovanie na zaujatosť polície, prokuratúry alebo súdov. Smutné je, ak sa k praktikám zločincov zníži politik.

Skúsim vyjadriť, prečo som nikdy A.Kiskovi neveril a ani to nezmením.

 

  1. A.Kiska bol v roku 2014 už skúseným podnikateľom, ktorý mal za sebou aj úspešný predaj obchodných podielov niektorých firiem. Pôsobil v oblasti finančníctva, kde si dôsledne overoval svojich partnerov a klientov. Je teda nepravdepodobné, aby po rokoch podnikania zveril čokoľvek do rúk neskúseného účtovníka, alebo si skúsil zahrnúť do nákladov firmy osobné výdavky a dokonca z nich aj uplatňoval vratku DPH, a pritom nevedel, že podobný postup je nezákonný. Predvolebná kampaň nebola podnikateľskou aktivitou KTAG, ale osobnou aktivitou občana-kandidáta A.Kisku.
  2. A.Kiska opakovane menil svoje vyjadrenia, či už v otázke financovania kampane, alebo sporu okolo pozemkov zubára Franca vo Veľkom Slavkove. Najprv nepoznal vôbec poškodeného a dokonca zazneli aj vyjadrenia o nedbanlivom vlastníkovi, potom sa snažil tvrdiť, že investoval nepatrnú sumu do kúpy pozemkov v dobrej viere, a nezaskočila ho ani podozrivo nízka cena pozemkov, či okolnosti ich kúpy. A nakoniec kdesi zaznelo, že si nemal dôvod preverovať okolnosti kúpy-predaja pozemkov, hoci pri svojej podnikateľskej činnosti si preveroval všetko aj vtedy, keď sa jednalo o nepatrné, zlomkové sumy … rádovo v tisícoch korún.
  3. A.Kiska zavádza aj pri slovách o účelovom trestnom konaní, čo musí dobre vedieť. Ako prezident nemôže byť obvinený z ekonomickej trestnej činnosti a preto v danom prípade neostáva polícii či prokuratúre iný postup, ako pozastavenie konania do odstránenia zákonnej prekážky. A tou je imunita prezidenta. Zákonná prekážka však nie je dôvodom na ukončenie konania. Čisto teoreticky by mohla byť, ak by sa jednalo o nepatrnú škodu.
  4. Advokát A.Kisku D.Lipšic nepochybne pozná výrok Ústavného súdu, pochádzajúci z roku 2017, ktorý pokladá za neprípustné uplatnenie účinnej ľútosti v prípadoch, aký sa rieši v súvislosti s A.Kiskom. Účinná ľútosť pripadá do úvahy, ak by sa jednalo o daňový delikt, v ktorom nedošlo k zaplateniu dane alebo jej časti, no nie je ju možné uplatniť, ak sa páchateľ pokúsi o obohatenie prostredníctvom neoprávnenej vratky DPH. Nejedná sa o nezaplatenie dane, ale daňový podvod.
  5. Tvrdenie A.Kisku v súvislosti s údajným vydieraním zo strany R.Fica a nekonaním vo veci možného podania trestného oznámenia na expremiéra je nedôveryhodné, pretože niečo podobné by nielen A.Kiska využil okamžite a doslova s radosťou. Tým skôr, že aj jeho firmy boli v minulosti známe svojimi nekompromisnými postojmi a právnymi postupmi.
  6. Rovnako je nedôveryhodné tvrdenie, že podnikateľ rangu A.Kisku, tvrdo idúci za prosperitou a ziskom, by sa pokojne zmieril s tým, že (obrazne) predáva za jedno euro produkt, ktorý bol vyrobený za – tisíc eur. A neinvestoval by podobným spôsobom ani do reklamy. Tým skôr, že mal z minulosti vyskúšané množstvo reklamných stratégií, ktoré fungovali a boli zárukou výnosu.
  7. Rovnako je nepravdivé tvrdenie, že polícia začala zrazu konať. Najprv treba pripomenúť, že v prvej fáze si konateľ firmy KTAG uplatnil inštitút účinnej ľútosti, zaplatil všetko, čo bolo dané firme na ťarchu a vec bola tak uzatvorená. K obnoveniu konania došlo až po zásahu generálnej prokuratúry, ktorá odmietla uplatnenie účinnej ľútosti (v súlade s výrokom ÚS), a nariadila pokračovanie v konaní, s preverením všetkých skutočností. Pokračovanie v konaní si vyžaduje okrem iného aj oboznámenie so spisom (a ten bol, ak si dobre pamätám, presunutý z Popradu do Prešova), a preverenie skutočností a dôkazov pred rozhodnutím – začatím trestného stíhania a vznesením obvinenia, alebo zamietnutím. Vzhľadom na mediálne deklarovaný rozsah rôznych opráv a dodatočných priznaní, podaných firmou KTAG, nie je ničím udivujúcim, že sa vznieslo obvinenie voči konateľovi firmy až začiatkom roka 2019.
  8. Pochybnosti o A.Kiskovi vyvoláva aj vyjadrenie sudcu okresného súdu v Poprade, ktorý o.i. konštatoval, že by na jeho mieste odstúpil.

A.Kiska sa dostal do dnešnej situácie vlastnou vinou. V prvom rade nebol nezaujatým prezidentom všetkých občanov Slovenska, hľadajúcim dohodu a vzájomné porozumenie, ale od začiatku sa jasne vymedzil, a v podstate videl len prešľapy jednej strany.

Na medzinárodnom poli sa ocitol v rovnakej izolácii, ako svojho času M.Dzurinda, ktorý nepremyslene či skôr v honbe za akoukoľvek funkciou sa votrel do vlády I.Radičovej zadnými dvierkami na post ministra zahraničia, a skoro celý mandát strávil “doma za pecou”. Kiska sa dostal do izolácie v období, keď sa objavili prvé podozrenia s financovaním kampane a jeho firmou KTAG, a niečo podobné končí všade odstúpením z funkcie, pričom sa nerieši miera zavinenia. Ak by bol odstúpil z funkcie, bez ohľadu na konečný výsledok kauzy by sa stal morálnym víťazom, lebo by dokázal urobiť to, o čom iným tak často hovoril.

V súčasnej situácii hrá s falošnými kartami, snaží sa brnkať na city verejnosti a úplne ignoruje fakt, že v danej veci existuje aj úplné priznanie konateľa firmy KTAG, ktoré bolo predpokladom k uplatneniu účinnej ľútosti, nakoniec zrušenej zo strany GP. Navyše, zle si zvolil aj právnika. D.Lipšic vie síce vystupovať pred kamerami a mikrofónmi, stavať sa do rôznych póz, ale to je príliš málo na úspech v podobnom spore. Vzniká oprávnená otázka, prečo ho v tomto spore nezastupuje J.Mazák, ktorý by bol oveľa lepšou voľbou. A ešte niečo – o mnohom svedčí aj verejné vyhlásenie D.Lipšica, že dúfa v začiatok konania polície vo veci vydierania, ktoré spomínal A.Kiska. Prečo verejné vyhlásenie a nie priamo podané trestné oznámenie ? V prípade trestného oznámenia bez reálneho základu by mohlo začať trestné stíhanie za krivé obvinenie, čo v prípade mediálneho výroku pred kamerami nie je pravdepodobné.

Navyše, ak má A.Kiska mediálneho poradcu, mal by sa ho zbaviť. Len hlupák by ho neupozornil na to, že mediálnym výstupom v štýle “Lebo Fico” sa situácia len zhorší. Oveľa menej škody by narobil, ak by sa vyjadril v neutrálnom štýle “ a vec nechal na vyriešenie zodpovedným orgánom “. Zlatým klincom nezmyselného vystúpenia a zároveň ilustráciou pokrytectva A.Kisku bolo spomenutie jeho rodiny, ktorú by jeho prípadné uväznenie mohlo postihnúť … prečo tak neuvažoval v inom čase a na inom mieste, o iných rodinách, ktorých sa dotkli rôzne exekúcie, iniciované zo strany jeho firiem ?

Čas ukáže, ako kauza KTAG dopadne. No súdiac podľa chabého priznania Lipšica, že všetko smeruje k obvineniu A.Kisku, niečo lepšie ako debakel Dobrého anjela sa očakávať nedá. Čo bude debaklom aj pre všetkých, ktorí veria, že na prezidenta môže kandidovať … hocikto. Však stačí mať peniaze a vedieť … klamať ?

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9455503x
Priemerná čítanosť článkov: 3867x

Autor blogu