Založ si blog

Optimalizáciou (pôrodníc) . .. k okrádaniu pacientov

Hrdý oznam, že sa ide optimalizovať sieť pôrodníc, asi zdvihol žlč každému pacientovi. Hlavne tým, ktorí majú dnes skúsenosti, ako dopadla optimalizácia siete nemocníc, polikliník, pohotovostných služieb a podobne.

Iste, sotva niekto z autorov nedokončených a doslova zvrhlých riešení bude vedieť, aké dopady majú „riešenia“ politických analfabetov na pacientov. Ťažko sa vysvetľuje niekomu, kto sedí úplne odtrhnutý od reality v Bratislave a možno ani sám nevie, čí záujem chráni a napĺňa, aký je rozdiel ísť k lekárovi pár desiatok metrov, alebo pár desiatok kilometrov. Najmä pre tých, ktorí sú odkázaní na prostriedky hromadnej dopravy.

Svojho času najlepšia pôrodnica na Slovensku, ktorá bola súčasťou nemocnice v Banskej Štiavnici, už neexistuje. Neexistuje ani samotná nemocnica, z ktorej sa stal zvláštny mačkopes v súkromných rukách, a čo nevynášalo – to sa jednoducho zrušilo. Však Štiavničania si môžu urobiť výlet za zdravím do Zvolena, Banskej Bystrice, alebo Žiaru nad Hronom … nie ? Nemocnica v Krupine je len torzom toho, čo kedysi bolo. Aj návšteva pohotovosti obvykle končí odoslaním pacienta do Zvolena, pretože lekár často nemá potrebné vybavenie. Zvolenský urgentný príjem tak často (doslova) praská vo švíkoch, pretože sa stal spádovou oblasťou pre široké okolie. V budove niekdajšej krupinskej polikliniky je dnes čínsky obchod, a dve ambulancie … však Krupinčania môžu cestovať do Zvolena, Banskej Bystrice, Levíc a podobne, nie ? Tak vyzerajú následky „optimalizácie“ siete zdravotníckych zariadení.

Nečudo … však sa robí všetko pri zvyšovanie zisku zdravotných poisťovní a ich vlastníkov …

Otázkou je, či si pacient platí zdravotné poistenie, aby dostal potrebné služby v prípade potreby, alebo naplnil vrecká „podnikateľov“ so zdravím ? Súdiac podľa správania politikov, platí druhá možnosť. A keď už hovoríme o zisku poisťovní, naozaj veríte, že cieľom návrhu R.Fica o zamedzení zisku zdravotných poisťovní bola pomoc pacientovi a zdravotníctvu ? Nedajte sa vysmiať …

Aj treťotriedny právnik vie, že zisk z podnikateľskej činnosti sa zakázať nedá, pretože samotné podnikanie je činnosťou, ktorá má viesť (okrem iného) aj k tvorbe zisku. A rovnako vie, že akýkoľvek návrh podobného druhu skončí skôr alebo neskôr v smetnom koši. Ak by bol naozaj chcel niekto poslať všetky financie, pochádzajúce z povinných platieb do zdravotníctva, navrhol a schválil by správu týchto financií jednému subjektu, a ostatné by sa realizovali v poistení nadštandardných alebo doplnkových služieb. A podobná právna úprava by nebola žalovateľná, pretože by sa jednalo o systémový krok, nič viac. V danom prípade však išlo len o populistický návrh, ktorého cieľom bolo všetko možné, ale určite tým nebola pomoc zdravotníctvu a pacientovi. Napokon – finančné dopady žalôb dotknutých subjektov hradil daňový poplatník, nie ?

Optimalizácia pôrodníc … však áno, ministerka či poslanci, alebo iní funkcionári … tým môže byť jedno, či pacienti cestujú do nemocnice dvadsať alebo osemdesiat kilometrov. To druhé je dnes už celkom bežné, a to dokonca aj pri bežných odborných vyšetreniach. Rovnako je úplne bežné, že sa objednáva na vyšetrenia mesiace vopred, a to dokonca aj na kontrolné návštevy. Otázkou ostáva, aký zmysel má povinné poistenie, ak dôchodca s tristoeurovým dôchodkom, ktorý celý život poctivo pracoval a nakoniec musí každý mesiac zaplatiť aj za lieky doplatky vo výške desiatok eur.

Možno by bolo lepšie, ak by sme optimalizovali počet a kvalitu verejných funkcionárov … pretože sa zásluhou politikov vraciame do 30.rokov minulého storočia, ak nie ešte ďalej … a mohli by sme namiesto roky trvajúcich súdov obnoviť útrpné právo a každý trpiaci by mal právo vyobšívať zodpovedného – palicou priamo na úrade. Ktovie … koľkí z dnešných mocipánov by mohli aspoň sedieť … na modrých zadkoch …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: EÚ sa zhodla, že Ukrajine treba dodať viac systémov protivzdušnej obrany

18.04.2024 06:00

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Fiala

VIDEO: Fiala si myslí, že slovenské peniaze na muníciu pre Ukrajinu Česko asi nevyužije

18.04.2024 06:00

Slovenská vláda sa nepripojila k iniciatíve Prahy, keď sa kabinet Petra Fialu usiluje nakúpiť delostrelecké granáty pre Ukrajinu.

Fico, Danko, Pellegrini

Boj o post šéfa NR SR. Bude Ficova stratégia účinná? Smer vyhrá tak či tak, SNS tlačí a Hlas čaká test

18.04.2024 06:00

Od pôvodných personálnych požiadaviek nakoniec SNS upustila, no staré rany otvorila oficiálne neobsadená stolička predsedu parlamentu, ktorú Danko požaduje od vzniku koalície. A chce ju znova.

obria lavička, Muráň

Park s megasochami je v Muráni absolútnou novinkou. Nechýbajú v ňom ani živé zvieratá

18.04.2024 06:00

Tony vážiace nadrozmerné sochy obrov, velikánska lavička s parádnym výhľadom či živé lamy pripomínajúce plyšové hračky. Tieto atrakcie sa nachádzajú v areáli pri obci Muráň.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9453800x
Priemerná čítanosť článkov: 3867x

Autor blogu