Založ si blog

Šmejdi v taxiplatformách ?

Zástupca jednej platformy sa vyjadril, že jej vodiči na Slovensku zarábajú najlepšie v Európe. Tvrdil, že zarábajú v priemere sedem-osem eur na hodinu. Aká je pravda ?

Poprosil som o nejaké čísla od vodičov, ktorých som stretol a boli ochotní čo-to povedať. A čísla nepustia, pričom jasne spochybňujú tvrdenia na začiatku príspevku, ktorými sa prezentoval zástupca platformy.

  1. Priemerný počet jázd za 1 hodinu – 3
  2. Priemerná cena jazdy – 2,68€
  3. Priemerný nábeh kilometrov na vykonanie jázd podľa [1] – 17,8
  4. Priemerná tržba za 1 hodinu – 8,04€

Z vyššie uvedeného vyplýva, že na úrovni prezentovanej zástupcom platformy sa pohybuje – tržba. Tržba však nie je mzda, ani zisk. A teraz sa pozrime na iné čísla, náklady, súvisiace s prepravou.

  1. Náklady na prevádzku vozidla (min.0,29€/1km) – 5,162€
  2. Provízia prevádzkovateľa platformy (20%) – 3,56€
  3. DPH za službu prijatú z iného štátu (20%) – 2,85€
  4. Náklady spolu:11,57€

Už tu by sme sa mohli zastaviť. Pretože už teraz je vodič platformy v strate, ktorá činí 3,53€. A to sme ešte nehovorili o iných položkách, ako sú napríklad povinné odvody, mzda vodiča a podobne.

Prvých desať kilometrov sa v jednej platforme účtuje v sadzbe 0,36€/1km jazdy. Na pristavenie vozidla k zákazníkovi sa účtuje zanedbateľná položka, hoci minimálny nastaviteľný okruh prijatia objednávok je 3-4km.(podľa platformy).

Osobitnou zaujímavosťou je delenie vozidiel do kategórií. Dvaja z opýtaných jazdili vozidlami, zaradenými do vyššej kategórie, kde by mala byť najnižšia sadzba za jazdu 3€. Realita bola však úplne iná – pravidelne dostávali za jazdu nižšie sumy. Reklamácie u prevádzkovateľa ostali (zatiaľ) bez odozvy. Ak teda nerátame jedno lakonické konštatovanie, kde bola priznaná vyššia kategória auta, ale s dovetkom, že vodič nesmie odmietnuť ani jazdu, kde si žiada zákazník lacnejšiu prepravu.

Záver ? Možno spomienka jedného vodiča na nespokojnú pasažierku, ktorá sa sťažovala na zvýšené ceny v platforme, pretože za osem kilometrov dlhú jazdu musela zaplatiť – 3€. Na to už asi nie je komentár. Skôr ostávajú otázky, prečo kompetentné orgány nekonajú – reklama platforiem o privyrobení je nepochybne zavádzajúca, pretože podobný druh práce generuje jediné – straty a deformácie trhu.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Andrej Danko, semafor

Polícia zverejnila po viac ako troch mesiacoch video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43

Zábery pochádzajú z kamery električky.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

ján slota

Obnovený proces v korupčnej kauze Jána Slotu prerušili

26.04.2024 11:21, aktualizované: 12:25

Kým Ústavný súd SR nerozhodne, dovtedy bude konanie prerušené. Prokurátor voči tomu podal sťažnosť.

Slávnostné otvorenie DSB observatória v Bratislave

VIDEO: Bratislava má prvú hvezdáreň, zložili sa na ňu sponzori a nadšenci. Neskôr privíta aj širokú verejnosť

26.04.2024 10:55

Na Deutsche Schule Bratislava slávnostne otvorili prvú hvezdáreň v Bratislave - DSB Observatórium.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9466216x
Priemerná čítanosť článkov: 3872x

Autor blogu