Založ si blog

Ako sa brániť pred šikanou od konkurencie ?

Posťažoval sa kamarát – taxikár jednej platformy, že ho opakovane obťažujú vodiči iných taxislužieb, skúšajú vyhnať pod rôznymi zámienkami z miesta, na ktorom stojí, bez jeho súhlasu fotografujú jeho auto a podobne …

Nie, v danej oblasti podnikania to nie je ničím ojedinelým. Ako spomínala pracovníčka jedného úradu, od zmeny zákona po 1.4.2019 ich denne zaplavujú rôzne sťažnosti a neopodstatnené žiadosti, ale aj anonymné podania, ktoré sa snažia akýmkoľvek spôsobom zmariť podnikanie nových taxikárov, no najmä pracujúcich pre rôzne platformy.  Niektorým sťažovateľom sa aj snažia vysvetliť, čo priniesla zmena zákona, no zjavne to nechcú chápať. Takže – čo robiť ?

V prvom rade neoplácať neprijateľné postupy či správanie, pretože mnohí provokatéri čakajú len na to. Naopak, treba dôsledne využiť svoje zákonné možnosti.

Ak si niekto bez vášho súhlasu fotografuje vaše vozidlo alebo vašu osobu, stačí si zapamätať evidenčné číslo jeho vozidla (hovoríme o týchto problémoch medzi taxislužbami), zapísať si miesto a čas, kde došlo k incidentu, a kontaktovať políciu. Podať oznámenie a žiadať prešetrenie, či sa daná osoba neodpustila porušenia zákona a ak áno, trvať na tom, aby bolo voči nej vedené konanie.

Pokiaľ sa stanete obeťou anonymného oznámenia (v rámci taxikárov bežná praktika), a kontaktuje vás v tejto veci akýkoľvek úrad, treba postupovať rovnako – opäť podať oznámenie na polícii a žiadať, aby sa zistila osoba, ktorá je autorom oznámenia a bola nútená podať v tejto veci vysvetlenie, predložiť dôkazy svojich tvrdení a samozrejme, aby bola vec riešená v sůlade so zákonom.

Žiadny podnikateľ nie je oprávnený kontrolovať či obmedzovať iného podnikateľa v jeho činnosti.

Možno si poviete – ako zistí polícia autora anonymného oznámenia, načo strácať čas s podobným postupom. Nemáte celkom pravdu.

Zistiť identitu anonyma nie je síce ľahké, ale niekedy to možné je. Navyše, obvykle sa informácie o tom, že polícia v podobnej veci koná, pomerne rýchlo rozletia a málokto bude mať v podobnej situácii odvahu pokračovať vo svojej nekalej činnosti. Pokiaľ však bude vidieť, že druhá strana sa nebráni, bude v nej určite pokračovať. A hlavne sa netreba hanbiť za legitímny postup pri obrane svojich práv. Formu a spôsob podnikania určujú zákony, nie nespokojní konkurenti využívajúci nekalé praktiky na presadenie vlastných “fiktívnych” práv.

Samozrejme, na ochranu vlastných práv zákonnou cestou je potrebné rešpektovať zákony aj pri vlastnej činnosti. Nie vždy sa vyplatí chytráčenie na základe zásady “čo nie je zakázané, to je dovolené”. Treba venovať čas normám, vzťahujúcim sa na danů oblasť podnikania a rešpektovať ich. Nech už znejú akokoľvek absurdne. Netreba hľadať zbytočné kľúčky a skratky, ako niečo obísť pre vlastný prospech. Neraz je prínos oveľa menší ako problémy, ktoré to prinesie. A nikdy neviete, kto to môže proti Vám zneužiť.

Každá palica má dva konce … a v podnikaní máte len partnerov alebo konkurenciu, no málokedy – priateľov. Kde ide o peniaze, sú mnohí ľudia schopní všetkého …

Rozhodne sa však vyplatí mať pri podnikaní právnika na telefóne. Neraz môžete ušetriť na zbytočných výdavkoch, a môžete sa aj vyhnúť chybám s nepríjemnými následkami.

 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9457346x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu