Založ si blog

Politika je cirkus pre vybrané publikum

A v každom cirkuse majú len jedného šaša,ktorý režíruje zábavu.Hoci sa ich niekedy ukáže aj viac.

Kdesi sa objavilo,že 1% ľudí vlastní dohromady 99% svetového bohatstva.Ak by to tak bolo,nemusíme riešiť Slovensko.V ničom by sa neodlišovalo od spomínaného tvrdenia.Len by potvrdzovalo pravidlo.Pravidlo hovoriace,že sýty hladnému neverí.Nemá prečo.

Nepísaným privilégiom šaša je hovorenie pravdy.Môže ju hovoriť kedykoľvek a komukoľvek,pretože je ako šašo nedotknuteľný.Je klaunom života,ktorý nastavuje všetkým zrkadlo,ale málokto sa aj pozrie na vlastný obraz.Možno aj preto,že sa zrkadlo nastavuje práve tým,ktorí si môžu vlastný obraz kúpiť.A vôbec nemusí zodpovedať realite,pretože im ich majetkové a mocenské postavenie zaručuje,že ho nikto nebude porovnávať s realitou.

Klaun sa môže majiteľom cirkusu aj vzoprieť.Možno to vyvolá pobavený smiech,ale určite nebudú pociťovať strach.Strach nejako súvisí so svedomím,ktoré páni cirkusu obvykle nemajú.Alebo vedia príhodne odložiť.

Hovoriť pravdu mimo cirkusovej manéže je neslušné.A ťažko sa môže niekto diviť,že sa stane terčom znechuteného odmietnutia.

Už to tak býva,kto poukáže na to – cisár je nahý – je zlý preto,lebo poukazuje na neradostný stav vedomia i svedomia spoločnosti.Je otravný či dokonca dotieravý,keďže nechápe nezáujem spoločnosti o poznanie pravdy.Však dnes je dobre,prečo sa trápiť zajtrajškom,nie?
A kritik je zlý aj vtedy,keď sa spoločnosť náhodou pozrie do zrkadla a zočí svoju nahotu.Aj vtedy ho vinia,pretože ich nepresvedčil jasne o nahote cisára a podľa nich je práve kritik vinný za to,že sú teraz nahí – všetci.A klaun sa niekde v kúte pobavene smeje,lebo kritik nepochopil,komu jedinému je pravda a kritika povolená.Aj keď sa z neho len smejú.

Nečudo,že sa všetci klaňajú bôžikovi menšieho zla,ktorého si maľujú podľa vlastnej potreby.

Chlieb a hry.Všetci ťapkajú do dlaní od radosti pri pohľade na lietajúce bochníky chleba a panstvo sa raduje.Ako málo stačí,aby sa sedlač nepozerala na prsty mocných a nevidela,že chlieb je plesnivý a hry si zaplatila z vlastného vrecka.Ako málo stačí,aby bola zaistená kontinuita moci.

Klaun môže hovoriť pravdu,nastavovať zrkadlo,ba dokonca môže vyzerať ako kráľ,ale kráľom nikdy nebude.Stačí stiahnutie opony a zhasnutie svetiel.Publikum sa rozíde a masky spadnú.A každý je opäť len tým,čím skutočne je.

Pri nedávnej návšteve Bratislavy sa mi vynorila spomienka,zaprášená ako všetko,čo sa odohralo pred desiatkami rokov.Spomienka na šedivosť mesta,ktorá mohla skľučovať,ale dokázali ju potlačiť usmiate tváre ľudí v uliciach mesta,žijúcich v nádeji na niečo lepšie … niečo,čo sa blíži.Aký to bol rozdiel oproti dnešku,keď mesto pestrofarebne žiarilo,ale ľudia sa stále niekde ponáhľali.So sklonenými hlavami,nervózni,a ten úsmev od srdca,ktorý kedysi tak žiaril … sa objavil len občas,akoby omylom.

Napadlo ma – klaunov máme asi dosť,ale už dávno sa nikto nesmeje.Vyvolení bojujú o svoje miesto na slnku a ostatní – o holé prežitie.Politika je dnes cirkusom pre vyvolených,kde miesto klauna patrí národu.

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Súd poslal zakladateľa kryptomenovej burzy FTX na 25 rokov do väzenia

28.03.2024 17:13

Pred kolapsom v novembri 2022 bola druhou najväčšou kryptomenovou burzou na svete.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9432222x
Priemerná čítanosť článkov: 3859x

Autor blogu