Založ si blog

Agresiu Ruska nevyrieši impotentné OSN

Posledné desaťročia ukázali,že rešpekt voči rozhodnutiam OSN je na bode mrazu a celá organizácia je dnes užitočná ako periskop na kolobežke

Kremeľ môže dostať do správnych koľají len realistická politika,zohľadňujúca postavenie Ruska ako veľmoci.Aktuálna ruská agresia je len následkom dlhodobo prehliadaných a neriešených problémov.

Ako donútiť ruské vojská k ukončeniu invázie a opusteniu Ukrajiny ? Sankcie by boli účinné len v prípade,ak by Európa prestala odoberať akúkoľvek produkciu,či už ropy alebo plynu.Čo by v praxi znamenalo prudký nárast biedy na starom kontinente,hospodársku krízu nepredstaviteľných rozmerov a možné sociálne nepokoje.Zhrnuté a podčiarknuté – nikto to nebude riskovať a už vôbec nie kvôli Ukrajine.Bližšia košeľa ako kabát.

Problémom sú Čína (a možno aj Turecko).Čína dokáže v prípade embarga proti Rusku odobrať celú jeho produkciu a ani sa týmto očakávaním veľmi netají

Turecko síce vyjadruje svoje pobúrenie,ale ani tu si netreba robiť ilúzie.Otvorená rana v podobe klamstiev únie o jeho vstupe stále mokvá,a už v minulosti ukázala Ankara,že s radosťou by oplatila Bruselu jeho dvojtvárnosť.

Čo teda bude ? Jednou z ciest by mohol byť politický obchod s Pekingom,ktorého výsledkom by bola strata čínskej podpory politike Kremľa.Drahý politický obchod,pretože v posledných rokoch čelili aj čínske spoločnosti rôznym formám ekonomického výpalníctva.A v danej situácii by Peking skôr žiadal uznanie svojich územných nárokov.

Druhou cestou a veľmi bolestivou by bolo jednanie s Ruskom.Bolestivou,lebo na Krym a odštiepenecké republiky by sa museli rovno zabudnúť.Postavenie Ukrajiny by bolo možné maximálne v polohe neutrálneho štátu.Na druhej strane by mohol Kyjev zo súčasnej situácie aj vyťažiť.Prinútiť Kremeľ zaplatiť za “rešpektované” postavenie veľmoci.A vystaviť mastný účet.

Dnes treba myslieť pragmaticky.Ruské vojská z Ukrajiny nikto nevyženie.

Ukrajina na to nemá potenciál (čisto teoreticky by mohla formou naťahovania konfliktu a formou partizánskej vojny za nepredstaviteľných obetí),a NATO nemôže zasiahnuť.Priama vojenská pomoc cestou presunu vojenských jednotiek by bola možná len teoreticky,prostredníctvom tretích krajín (čiže žoldnierov).Otázne však je,ako ďaleko je ochotný zájsť V.Putin.

OSN ? Zabudnime na desiatky rokov impotentnú organizáciu,ktorej vyhlásenia nemajú ani hodnotu toaletného papiera.Veľmoci ju veselo ignorujú,však majú právo veta.A ostatní sa nadšenie tvária “sme členmi OSN”.Posledným klincom do rakvy tejto inštitúcie bolo postavenie Saudskej Arábie na čelo Rady pre ľudské práva.(Rovnako šialený nápad,ako menovanie pedofila učiteľom v škôlke)

Stretnutie členov únie a aliancie nič nevyrieši.Svoj tieň neprekročia … ak chceme zachovať celistvosť Ukrajiny,ruské vojská ju musia opustiť dobrovoľne a ponuka pre Kremeľ musí byť neodolateľná.Dúfajme,že sa konečne poučí aj volič a nebude dávať moc do rúk užitočných idiotov

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9466414x
Priemerná čítanosť článkov: 3872x

Autor blogu