Založ si blog

Koniec charity pre investorov, a obnova potenciálu štátu . . .

Neverím v perspektívu košických železiarní pod dáždnikom US STEELU, nech už hovorí premiér čokoľvek. Tejto myšlienke som definitívne prestal veriť v čase, keď išiel osobne lobovať za ich zotrvanie na Slovensku, čo som osobne pokladal za nedôstojné miesta, ktoré zastáva.

Je potrebné, aby sa konečne zastavil kolobeh opakovaného a neprestávajúceho tunelovania štátneho rozpočtu pod kepienkom podpory vytvárania pracovných miest. Kto chce podnikať, má na to vytvorené všetky legislatívne podmienky, a z jeho strany je potrebné zvážiť, či je schopný svoje podnikanie financovať z vlastných zdrojov, alebo nie. Ak nemá vlastné financie, nemôže podnikať.

Pretože nikde nenájdete inzerát – vážení daňoví poplatníci, ďakujeme, že ste svojimi daňami prispeli na náklady, spojené s naším podnikaním a pozývame vás, aby ste sa prišli rozdeliť s nami o zisky, ktoré sme s vašou pomocou vytvorili.

A inzerát podobného druhu ani nikdy nenájdeme. A keďže sa nemôžeme deliť o zisky, nie je dôvod, aby sme prispievali na náklady. Pre tých, čo by snáď nepochopili – pôjdete do obchodu a ponúknete majiteľovi, že zaplatíte jeho nájom, aby ste mohli ešte raz zaplatiť za jeho tovar či služby ? Pochybujem … asi by ste si pri podobnej úvahe pomysleli, že niekomu trochu preskakuje.

Ak môžeme dotovať činnosť tzv. podnikateľov a investorov, z ktorých majetku a ziskov nemáme žiadne benefity, je oveľa výhodnejšie dotovať podniky vo vlastníctve štátu. Mám na mysli hlavne tie, ktorú dokážu uspokojiť potreby štátu vo všetkých oblastiach, a zaistiť služby daňovým poplatníkom.

Nie štát je najhorším vlastníkom, ale zlodeji, ktorí riadia štát, spôsobujú škody a nie sú za to potrestaní. Štát majú riadiť odborníci s plnou zodpovednosťou za svoje rozhodnutia a ich následky.

V súčasnej dobe sme v situácii, kde sú ministerstvá obsadené politickými nominantmi, ktorí nie sú schopní bez cudzej pomoci ani vybrať dodávateľov služieb a tovaru. Výsledkom je plytvanie financiami na rôznych špekulantov pod kepienkom poradcov, a priamym následkom neraz zistenia, že poradca poradil – sprostosť. A opäť nie je nikto zodpovedný za následky – sprostej rady.

Nehovoriac o tom, že obnovením štátnych podnikov by sme získali pracovné miesta, ktoré by mali trvalý ráz a neboli by závislé na milosti či nemilosti “ investorov „. Potreby verejnosti by sa napĺňali oveľa rýchlejšie, pretože by odpadli rôzne prieťahy, spojené s výberovými konaniami či právnymi krokmi neúspešných účastníkov. Klesli by aj výdavky štátu, keďže by odpadli náklady, spojené s výberom dodávateľa, poradcov a iných špekulantov. Skončilo by švindľovanie s cenami za pomocí rôznych dodatkov k zmluvám, pretože všetky peniaze by skončili v pokladni štátu.

A to je aj pozadie tvrdení rôznych politikov, že štát je zlý vlastník. Ako kradnúť či dostávať benefity, keď službu realizuje štát a peniaze končia v štátnej pokladni ?

Slovami kamaráta ekonóma – kto tvrdí, že štát je zlý vlastník, berie úplatky.

Výhrady Bruselu k prípadným zmenám v štýle, ktorý som spomínal ? Nemusíme si ich všímať, Brusel nie je božstvo, aby sme sa mu klaňali. Členstvo v únii je možnosť, nie nevyhnutnosť. Nehovoriac o tom, že práve Brusel je dokonalým vzorom korupcie a nehospodárneho nakladania s financiami. Ako inak vysvetliť, že nariaďuje a vymáha účasť na likvidácii strát, ktoré boli spôsobené konkrétnymi ľuďmi a inštitúciami ? Ako inak vysvetliť, že automobilky, ktoré podvádzali klientov, čoho výsledkom boli miliardové zisky, sú prakticky nepostihnuteľné a nikto nestojí pred súdom za podvody ? Korupcia … iná možnosť nie je … ak teda nechceme veriť, že v Bruseli rozhoduje stádo slepých hlupákov …

 

 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Demmin

Keď matky topili svoje deti. Hromadné samovraždy v nacistickom Nemecku

27.04.2024 12:00

Nacistická propaganda a strach z Červenej armády v apríli 1945 spôsobili, že v mestečku Demmin spáchalo samovraždu najmenej 900 ľudí.

vezuv

V okolí sopky Vezuv zaznamenali silnejšie zemetrasenie

27.04.2024 11:51

Oblasť okolo sopky Vesuv neďaleko juhotalianskej Neapola dnes ráno zasiahlo zemetrasenie o sile 3,9 stupňa.

Dvoch neplnoletých zasiahol prúd, vyliezli na odstavený vlak

27.04.2024 11:29

Dve neplnoleté osoby zasiahol na železničnej stanici v Malackách elektrický prúd. Stalo sa tak po tom, čo vyliezli na odstavený vlak.

škola, školák, žiak, hodina, vyučovanie, trieda

KVÍZ: Predveďte sa, akí ste slovenčinári. Nie je to tak zlé alebo také zlé?

27.04.2024 10:22

Kvíz rýchle preverí vaše znalosti slovenčiny. Ktorá z dvoch možností je správna?

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9468316x
Priemerná čítanosť článkov: 3873x

Autor blogu