Založ si blog

Samovládcovia a ich trpké konce

“ Nikomu nerastú stromy do neba …“

Len škoda, že niektorí ľudia to nechápu. A neskôr trpko ľutujú, prosia a žobronia, aby sa vyhli následkom toho, čo si sami spôsobili.

Na začiatku bol obyčajný údržbár v socialistickom podniku, ktorý sa po revolúcii veľmi zaslúžil o to, aby obyvatelia istého bytového domu mohli získať svoje byty do osobného vlastníctva. Behal, vybavoval a nakoniec uspel. Ľudkovia boli vďační, a tak nečudo, že keď po odkúpení bytového domu zakladali spoločenstvo vlastníkov bytov, zvolili za predsedu bývalého údržbára. Ešte nevedeli, ako to v budúcnosti trpko oľutujú.

Po pár mesiacoch sa zišla pravidelná schôdza vlastníkov, a vtedajší revízor chcel skontrolovať hospodárenie spoločenstva, ktoré zaisťoval údržbár v spolupráci s účtovníčkou. Najprv vysvitlo, že účtovníčka je vlastne účtovníčkou len na papieri, a všetko riadi pán predseda. Potom pán predseda na naliehanie predložil evidenciu spoločenstva, ale ihneď sa zistilo, že mu chýba – päťsto korún zo spoločného fondu. Tu ich mám, vrieskal ako pomätený na revízora a plieskal dlaňou po zadnom vrecku nohavíc.

Malé bytové domy sú skoro vždy problémom. Hlavne preto, že v prípade vlastnej samosprávy s odretými ušami plnia požiadavky zákona, a každý “ malý “ problém či spor sa skoro vždy otočí na veľký a neriešiteľný problém.

Cirkus skončil, a na chvíľu sa zdalo, že sa predseda poučil. Smola, nestalo sa. O pár mesiacov nanešťastie skonal revízor, a krutovláda samovládcu mohla začať. Arogantné správanie, nadávky vlastníkov, vypisovanie pochybných účtov, ktoré sa každý mesiac líšili, hoci výška poplatkov sa nemenila, šikanovanie a pokuty pre ľudí, ktorí si – napríklad zo zdravotných dôvodov nemohli plniť svoje povinnosti. Dom, obývaný dôchodcami sa stal peklom.

O nejaký čas sa prisťahovala mladá rodina. Vítaný terč pre predsedu a bývalého údržbára, tým skôr, že čoskoro stratila svoju hlavnú oporu – otca a manžela. Šikanovanie osamelej matky s tromi deťmi nadobudlo obludné rozmery. Pokuty za oneskorené platby (často o jeden deň, lebo pán predseda nepreberá platby mimo vyhradenej hodiny), upratovanie spoločných priestorov v dvoj-trojnásobnom rozsahu oproti ostatným (lebo tri deti narobia viac neporiadku), urážky …

A keď mladá matka stratila pravidelný príjem, prišiel čas predsedu, ktorý nikdy žiadne deti nemal (našťastie). Okamžite využil situáciu a dal návrh na začatie exekúcie pre dlhy rodiny voči spoločenstvu. Napríklad – nezaplatenú pokutu za to, že matka odmietla natierať striešku nad vchodom, lebo má strach z výšok. Veci sa pohli, matka musela byť predávať a odsťahovať sa aj s deťmi do sociálneho bytu a predseda jasal … bude mať druhý byt a spojí si ich. Našťastie – týraná žena našla dostatok rozumu a byt predala nielen v priemeranej cene za pomoci exekútora (ktorý bol viac človekom, než sused), ale aj vyplatila dlhy (skôr údajné) a ešte jej niečo ostalo. A to najlepšie na koniec – byt predala niekomu inému, a predseda utrel naprázdno. Zúrivosť ho držala dosť dlhý čas …

Narazila kosa na kameň …

Nejaký čas ešte trvalo samoderžavie predsedu, revízora a účtovníka v jednej osobe, kým sa nestalo to, čo muselo. Do susedstva sa prisťahoval chlap, ktorý si síce zarábal rukami, ale nemal v hlave – vzduchoprázdno. A hlavne – nebol v dôchodcovskom veku, ale oveľa mladší. Tam, kde dôchodcovia nemali odvahu na odpor voči škriekajúcemu predsedovi – údržbárovi, nový sused nemal žiadne škrupule.

Hneď v po prisťahovaní dal najavo, že pán predseda bude mať ťažké časy. Najprv žiadal dokumenty o hospodárení na kontrolu, a keď ich pán predseda nevydal – chlap nelenil, a v zmysle zákona inicioval za výdatnej pomoci roky týraných susedov schôdzu. Tá síce začala zúrivým výstupom predsedu, ale ten stíchol po varovaní suseda, že ak neprestane, zavolajú políciu. O pár minút bolo po tyranovi – schôdza ho odvolala. Zúrivo priniesol dokumentáciu a šmaril ju ostatným pod nohy – zožerte si to.

Lenže … nový predseda začal hospodárenie spoločenstva skúmať, rok po roku. A postupne odhaľoval, ako jeho predchodca bačoval s cudzími peniazmi. A tak nelenil, vzal všetky papiere a pobral sa za právnikom.

Koniec príbehu ? Zatiaľ nie, ale bývalý predseda dnes chodí po susedoch a prosíka, aby nejako zastavili trestné stíhanie, ktorému čelí. Škoda sa vyšplhala do tisícov eur, a hrozí mu vzhľadom na vek pomerne dlhý trest vo väzení. Lenže … všetky dvere sú dnes pre expredsedu zatvorené a tak prichádza pomaly a isto to, čo kedysi doprial jednej zúfalej matke – kompletné vyčíslenie škody, súd a nakoniec exekúcia, keďže na náhradu škody nebude mať dostatok financií. A zo sedemdesiatnika bude nielen trestaná osoba, ale zrejme aj – bezdomovec.

Kruté ? Skôr zaslúžené … a poučenie pre ostatných ? Spoločenstvo nie je samoderžavie a predseda nie je diktátor, ale pracuje pre ostatných…. máte problémy ? Bráňte sa …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

F-35 / Stíhačka F-35 /

Do poľského vojska sa vracajú husári, tentoraz však ako najmodernejšie stíhačky F-35

30.04.2024 07:36

Hodnota celého kontraktu predstavuje 4,6 miliardy dolárov.

Vrtuľník

Pri páde armádneho vrtuľníka na severe Kolumbie zahynulo deväť vojakov

30.04.2024 07:04

Vrtuľník mal dopraviť zásoby pre vojakov v oblasti mesta Santa Rosa del Sur, kde v poslednej dobe prebiehajú boje medzi ľavicovou gerilou a drogovým gangom.

depozitár, Múzeum SNP, Banská Bystrica

Rarita v Múzeu SNP: Prvého mája sprístupnia skvosty, ktoré viac ako polstoročie verejnosť nevidela

30.04.2024 07:00

Mnohé autentické uniformy, zbrane, prilby, kufre a rôzne osobné veci ľudí, ktorí riskovali svoj život v Povstaní priamo na bojisku, sa konečne dostali „na svetlo sveta“.

Sophie, Ukrajina, vojna na Ukrajine

ONLINE: Rusi majú priestor pre budúce útoky. Zelenskyj sa sťažuje, že pomoc prichádza pomaly

30.04.2024 06:30

Rusi kontrolujú takmer pätinu Ukrajiny a majú možnosť útočiť viacerými smermi. Zelenskyj hovorí, že zbrane na Ukrajinu síce už prúdia, ale pomaly.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9472360x
Priemerná čítanosť článkov: 3874x

Autor blogu