Založ si blog

Smutný koniec mýtickej legendy o Slovane

Do 50. rokov bola Veľká Británia členom hokejovej svetovej špičky. Dnes medzi svetovú špičku nepatrí, ale ani sa neutešuje spomienkami na to, čo kedysi – bolo. Prečo ? Však je úspešná v iných športoch.

Je Slovan najúspešnejším slovenským futbalovým klubom a národnou ikonou ? Nie, ani napriek niekdajšiemu víťazstvu v PVP tieto atribúty neplní. Zaprášená spomienka nedokáže vytlačiť z myslí krutú súčasnosť a hanbu, na ktorej sa tento klub podieľa. Hlavne tú poslednú hanebnú úlohu, ktorej sa tak úspešne zhostil svojím vystúpením v európskej lige. Nedá sa zabudnúť ani na to, ako neustále jeho majitelia neustále kalkulujú s postavením štadióna pre svoj klub za peniaze daňových poplatníkov. A skrývajú sa za potreby reprezentácie. Tá potrebuje štadión párkrát v roku. A na svoje potreby nepotrebuje mať športový stánok vo vlastníctve SFZ.

Vraj treba zúžiť ligu, aby bola vyššia klubová kvalita. Predstaviteľ Slovana to vidí tak, že hanebné vystúpenie jeho klubu v medzinárodnej súťaži je zapríčinené absurdným, trojkolovým modelom súťaže. Neviem, nie sme jediní, čo máme tento model súťaže – majú ho aj Dáni, a napriek tomu nerobia fackovacieho panáka cyperskej Famaguste, alebo mierne nadpriemerným európskym klubom. Takže problém bude asi niekde inde – možno v športovej “ stratégii “ Slovana, založenej na oslabovaní domácich konkurentov skupovaním ich hráčov, ktorí neskôr sedia na lavičke, alebo niekde hosťujú s podmienkou, že – nenastúpia proti Slovanu.

Asi bude problém aj v tom, že dnes (a nielen dnes) robia problémy Slovanu provinčné mužstvá z malých mestečiek, ako sú Senica, Podbrezová, Myjava či Zlaté Moravce … väčších dedín, povedal by zarputilý slovanista. Asi bude problém v tom, že koncepčnou prácou vo futbale sa na Slovensku sa môžu pochváliť v Trenčíne, Žiline a Senici … ale určite nie v Slovane. Priznám sa, vôbec netuším, čo chce jeho mužstvo na ihrisku hrať, aký má herný plán a taktiku – akurát viem, čo hovoria po prehratom zápase jeho hráči a ako si sypú popol na hlavy … hoci aj to pokladám len za prejav pokrytectva. Ak totiž niekto zlyhá desaťkrát po sebe, tak to nie je náhoda.

Možno predstavitelia Slovana obdivujú niekdajší hokejový model z NDR. Tam niekoho napadlo, že liga je úplne zbytočná, a v roku 1970 jednoducho ligu zrušili, a ponechali len dve mužstvá, ktoré hrali medzi sebou o majstra, až do roku 1990. A tak aj vyzerali úspechy východonemeckého hokeja.

Problém Slovana je niekde inde. Netrčí v modeli súťaže (napokon, pre jeho neustále zmeny sme na smiech v celej Európe), ale v samotnom Slovane. Je súkromným klubom, ale jeho majitelia ho neustále stavajú na piedestál národného klenotu, ktorým určite nie je. Jedna lastovička leto nerobí … povedal by klasik. A z tohoto pohľadu urobila pre slovenský futbal oveľa viac Žilina, Prešov či Košice … alebo v lepších časoch Banská Bystrica či Dubnica, ktoré sa snažili vychovávať mladých hráčov, a úpadok v prípade niektorých spomínaných klubov spočíval a spočíva len v nedostatku financií. Nikto však nezabudol, ako sa nedávno slovanistickí mládežníci zachraňovali v najvyššej súťaži – zmenou herného modelu.

Slovan má peňazí dosť, a niekto chce mať ešte viac. Lenže – kvalitu futbalu v ponímaní Slovana neprinesie zmena modelu súťaže, ale návrat k podstate úspechu – výchove mladých, postupnej tvorbe kádra a vyhľadávaniu hráčov, ktorí do neho typologicky zapadnú a budú prínosom. Ono, môžete do mužstva napchať jedenásť hviezd, ale ako v prípade hudobného orchestra bude výsledok – zlý. Nepozerateľný, alebo nepočúvateľný. Vždy totiž platí, že kde chcú všetci žiariť – tam je obvykle – tma. Aj preto napríklad Soumahova nesporná herná genialita bledne v porovnaní s Pečovského poctivosťou a drinou do poslednej minúty každého zápasu.

Pokiaľ to predstavitelia Slovana nepochopia … budú stále na smiech, ako Švajčiarom pri príchode na Pasienky. A nepomôže im v tom ani postavenie štadióna za dane celého národa. Mimochodom, ak sa už bavíme o kvalite ligy, tak optikou českých požiadaviek na futbalové kluby by dnes v slovenskej najvyššej súťaži pôsobili len – Senica, Myjava, Žilina, možno Trenčín … a koniec.

Takže – slovanisti, zamyslite sa nad sebou. Mýtus slovenskej ikony dávno vybledol, a dnes je Slovan vo futbale – na smiech. A jeho posledné výkony opäť potvrdili, že honor slovenského majstra je vizitkou – bez lesku a ceny. To by malo predstaviteľov Slovana trápiť oveľa viac. Aj zásluhou Slovana sa potvrdila téza, že slovenské kluby sú v medzinárodných súťažiach obvykle len – do počtu.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Na Slovensku od začiatku roka evidujú 390 prípadov čierneho kašľa

19.04.2024 12:21, aktualizované: 14:00

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9456629x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu