Založ si blog

Kubánske flamengo

Bývalý kubánsky diktátor Fulgencio Batista bol v podstate priamou príčinou kubánskej revolúcie a príchodu Fidela Castra k moci. Batista mal dlhodobú podporu nielen oficiálnych kruhov vo Washingtone, ale veselo obchodoval aj s americkou mafiou, ktorá na “ Ostrove slobody “ prevádzkovala hlavne hotely a kasína, alebo ho využívala ako dočasné útočisko pre niektorých členov, ktorí mali nejaké problémy s úradmi v Spojených štátoch. Napokon, nie je žiadnym tajomstvom, že svojho času chcel na Kube prežiť zostatok svojho života aj Lucky Luciano, neslávne známy kmotor mafie a tichý spolupracovník tajnej služby amerického námorníctva počas II. svetovej vojny, ktorý sa postaral cez svoje kontakty, že si nacistickí agenti v amerických prístavoch ani nepípli. Niektorých chytili a poslali na doživotnú exkurziu medzi rybičky s betonovými plutvami, iní si to po skúsenostiach svojich predchodcov radšej radšej rozmysleli …a niekde sa skryli.

Kubánska revolúcia bola šokom pre americkú vládu i mafiu. Zrazu sa objavila komunistická vláda na dostrel, a zrazu prišiel niekto o miliardový obchod. Neviem, ale Fidel Castro by zrejme mohol napísať jednu knihu len o atentátoch, ktoré sa na neho pripravovali, alebo uskutočnili – a boli neúspešné. Niektoré boli doslova komické – otrávené cigary, alebo prípravky na vypadanie brady či fúzov … až by si človek myslel, že CIA ani tak nebola tajná služba, ako skôr partička šibnutých amatérov. V niektorých akciách dokonca CIA spolupracovala aj s americkou mafiou, avšak bolo to málo platné – nič sa nepodarilo. Zrejme vrcholom bolo neúspešné vylodenie kubánskych emigrantov v Zátoke sviní, ktoré skončilo úplným fiaskom, lebo napriek predpokladom prezident Kennedy neposlal leteckú podporu, a tak sa z potenciálnych kuriérov slobody stali skôr pohyblivé terče pre výcvik Castrových jednotiek. A zlé jazyky tvrdia, že z pomsty sa neskôr spriahla CIA s kubánskymi emigrantmi a mafiou, a spoločne odpráskli bratov Kennedyovcov … ktovie.

Prišlo desaťročia trvajúce embargo, ktoré malo jediný cieľ – vyhladovať krajinu, a prinútiť národ, aby pochopil, že svoju vládu si môže slobodne vybrať, ale len tak, aby to vyhovovalo Bielemu domu. Občas médiami prebleskli správy o kubánskej opozícii, rôznych utečencoch a podobne … a samozrejme aj náreky nad komunistickou diktatúrou na ostrove. Ináč, nemôžem si pomôcť, ale Castrov režim neraz vyzeral pri porovnaní s diktatúrami v Chile, Paraguaji, Nikarague – skôr ako nedeľná škola. Nižšie spomenuté režimy mali totiž podporu Bieleho domu, a s oponentmi zachádzali oveľa horšie, ako kubánsky vodca. Iste, našli sa niektorí “ ľudomili „, ktorí oponentov nestrieľali … ale namiesto toho im poskytli bezplatne parašutistický výcvik – bez padáku. Napríklad dominikánsky diktátor R. Trujillo.

Embargo zlyhalo. Kuba má síce problémy, ulice Havany sú skanzenom vozidiel z 50. a 60. rokov, nad ktorým by zaplesalo srdce nejedného zberateľa, ale ináč – nič moc. Iste, pravidelne sa objavia bárky z utečencami … lenže, koľko Slovákov muselo emigrovať do zahraničia po roku 1990 pre neprijateľné životné podmienky na Slovensku ? Asi by ich bolo viac, ako tých Kubáncov. Z Kuby sa uteká z rôznych dôvodov, nielen pre zamknuté ústa, zo Slovenska sa uteká len pre – prázdny bachor. A to je tiež na zamyslenie. Rovnako aj to, že množstvo tzv. kubánskych disidentov ide v rôznych nelegálnych obchodoch, vrátane distribúcie drog. A to ma privádza k zamysleniu, či neutekali z iných dôvodov. Ale – všade sa nájdu čierne ovce, to je pravda.

Obama pri nástupe do funkcie vyhlásil, že pokiaľ nezačne Kuba rešpektovať ľudské práva, nikdy nepoľaví dlhoročné embargo. No, byť na mieste Kubáncov, tak by som pri jeho slovách hodil reč s Afgancami, Iračanmi, či inými príjemcami americkej predstavy o ľudských právach. Asi by sa zdesili, o čom hovorí tento americký zločinec vo funkcii prezidenta.

Ako sa však zdá, dnes je Obamovej administratíve aj nedemokratická Kuba dobrá. Aj to poukazuje, že tento zločinec nikdy nehovorí pravdu. Stačila hrozba obnovenia vplyvu Kremľa na Kube, a reči o ľudských právach skončili v zabudnutí. Potrebujete ešte viac dôkazov o tom, aká je podstata politiky Bieleho domu ?

Jasné, z reakcie médií vystrašený Obama okamžite prehlásil, že návšteva R. Castra v Bielom dome nepripadá do úvahy. Ale – je vari Biely dom jediným miestom, kde sa môžu stretnúť ? Len pripomeniem, že administratívy R. Reagana a G. Busha st. veselo spolupracovali s režimom S. Husajna, zásobovali ho zbraňami cez tretie krajiny a technologiami na výrobu zbraní hromadného ničenia – a to aj napriek tomu, čo oficiálne o tomto režime tvrdili. A rovnako sa nedá opomenúť, že svojho času bol osobným teroristom Kremľa a spriatelených krajín aj známy terorista Carlos, ktorý si dnes odpykáva doživotný trest vo francúzskom väzení. Mimochodom – v záujme jeho odsúdenia svojho času nevadil francúzskym súdom ani jeho únos zo Sudánu, odkiaľ si ho kúpila francúzska vláda, za isté ústupky miestnemu režimu. Však účel svätí prostriedky, nie ?

No, embargo voči Kube je rovnakým zločinom, ako napadnutie Iraku … či vyvolanie občianskych vojen v Sýrii, Líbyi alebo Afganistane. Americká administratíva má ruky krvavé po lakte, a vôbec nemá žiadne právo hovoriť o ľudských právach, občianskych slobodách a podobne. Podobne o tom nemá právo hovoriť ani Kremeľ – minulosť oboch je dostatočne výrečná. Každý by sa mal starať sám o seba. Ak sa národ rozhodne vzoprieť vlastnej vláde, neexistuje armáda, ktorá by ho vedela zastaviť. Ak sa jej nevzpiera, asi mu vyhovuje. Ale označovať za vôľu národa protesty jedného či dvoch percent populácie, to môže len klamár a zločinec. Teda ľudia, ktorí svojou rétorikou sledujú vlastné záujmy.

Preto sa dnes snaží Biely dom nájsť cestu do Havany. Vracajú sa totiž 60. roky a priama hrozba, že pokus Bieleho domu o obsadenie námorných základní Ruska na Kryme politickou cestou – teda korupciou, vydieraním a zavádzaním … sa môže vrátiť v podobe rovnakého kroku Ruska, ktoré by mohlo niečo podobné skúsiť na Kube.

Ale úprimne – mám skôr pocit, že Obama padol do vlastnej pasce. Pokúsil sa o Krym a možno potichu čakal, že Rusko sa pokúsi o Havanu. Avšak pri čakaní stratil trpezlivosť, a o spojenie s Havanou sa pokúsil – sám. Dokonale sa usvedčil z vlastných, zločineckých myšlienok.

Zdá sa, že dostal chuť na kubánske tance …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Progresívci sa pre schválené zmeny v RTVS oblečú do čiernej, avizujú protesty. Podľa SaS urobí vláda z RTVS dezinformačné médium

24.04.2024 17:41

Poslankyňa Zora Jaurová povedala, že upravená verzia zákona je rovnakou hrozbou, ako pôvodná verzia.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9462275x
Priemerná čítanosť článkov: 3870x

Autor blogu