Založ si blog

To nemyslíte vážne, p. Kaník . ..

Priznám sa, keď som videl záznam s vystúpením poslanca Kaníka, mal som pocit, že sa mi sníva. Podľa pána poslanca bol dôchodkový systém dobre nastavený, a problémy s výškou dôchodkov pri vyplácaní z prvého a druhého piliera spôsobilo ich opakované otváranie a zmeny pravidiel.

Pán poslanec, boli ste niekedy v banke ?

Asi nie. Alebo ste do nej išli zadným vchodom, priamo k riaditeľovi a vôbec ste sa nestretli s bežným životom v tejto inštitúcii. Pretože základné pravidlo každého podnikania hovorí

Ak je niečo dobré, prináša to zisk … ak to dobré nie je, produkuje to straty

A správcovské spoločnosti produkujú smerom k sporiteľom výhradne straty, lebo ak aj náhodou priznajú zhodnotenie vkladu sporiteľa, nestačí to ani na pokrytie inflácie a rastu cien. Zhrnuté a podčiarknuté – sporíte, odkladáte a nakoniec máte menej, ako ste vložili. Nepoznáte to na číselnom vyjadrení vkladu, ale dobre to poznáte na kúpnej sile – teda, čo ste kúpili včera za desať euro, dnes stojí – aj pätnásť. A ak máte namiesto desiatich eur vo vklade sumu o tridsať centov vyššiu, tak je to všetko možné, len nie – zhodnotenie vkladu. Presnejšie by tento stav vyjadrovali slová – správca vklad sporiteľa znehodnotil a sám – zarobil na škodách, spôsobených svojmu klientovi.

Trojpilierový systém nebol úspešný nikde, a už vôbec nie v Chile

Vyžaduje si dôchodkový systém na Slovensku zmenu ? Áno, vyžaduje. A sú dve možnosti – buď zveriť správu prostriedkov výhradne jedinej, teda štátnej spoločnosti. Alebo – a to je druhé riešenie, ponechať možnosť správy prostriedkov od sporiteľov aj súkromným spoločnostiam, ale podľa bankových pravidiel. Čo to znamená ?

  1. Zákaz vyberanie poplatkov za správu prostriedkov sporiteľov. Prečo ? Skúste si predstaviť, že idete do banky žiadať pôžičku a pri jej vybavovaní požiadate banku, aby ste jej mohli účtovať poplatok za to, že vám peniaze – požičala … veď je to sprostosť, nie ? A sporitelia sú predsa veriteľmi správcu, požičiavajú mu peniaze na jeho obchodnú činnosť.
  2. Stanovenie fixného úroku, ktorým sa bude úročiť vklad každého sporiteľa, samozrejme každoročne navýšeného o mieru inflácie a rastu cien. Prečo ? Banky si tiež účtujú úroky z pôžičiek, a všetci to pokladáme za normálne. Prečo by sme teda mali platiť my správcovi vkladov za to, že financujeme jeho činnosť ? Správca prevzal peniaze, podniká s nimi, zarába (a súdiac podľa rastu majetku správcovských spoločností a jeho nárastu – zarábajú pekne), nech teda platí úroky z peňazí, ktoré mu klienti zverili.
  3. Povinná účasť správcovských spoločností na všetkých aktivitách, ktoré vykonáva Sociálna poisťovňa. Prečo ? Údajne tento subjekt neustále produkuje straty. Akurát nikto neprizná, že všetky výdavky, spojené so sociálnym systémom, sú na pleciach rozpočtu Sociálnej poisťovne a správcovské spoločnosti len vyjedajú hrozienka z koláča.

A pokiaľ by došlo k vyššie spomínaným zmenám v systéme, potom by bol skutočne dobre nastavený. A bol by naozaj prínosom. Je však absurdné, ak poslanec Kaník tvrdí, že systém bol dobre nastavený, hoci správcovské spoločnosti zarábali a klienti – prerábali. Hoci, na druhej strane, je to celkom bežný spôsob myslenia tzv. pravicových poslancov, lebo tí vidia ľudí len vtedy

Keď po nich šliapu pri svojom boji o moc, postavenie a bohatstvo

_______________________________

A na záver osobná poznámka – ak by nebola na Slovensku finančná negramotnosť, neboli by tu ani mnohé správcovské spoločnosti, a poisťovne. Nedávno som videl výpis z účtu klienta istej pobočky americkej poisťovne, a nevedel som, či sa mám smiať alebo plakať – po piatich rokoch poctivého platenia dohodnutého poistného nebolo na účte ani toľko prostriedkov, koľko klient vložil. Prečo ? Poplatky boli vyššie ako výnosy.

Ja by som tento prístup ku klientom nazval jednoducho – podvod

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9431856x
Priemerná čítanosť článkov: 3859x

Autor blogu