Založ si blog

Práva menšín a Ukrajina

Veľmi dobre si spomínam, ako sa banda práskačov chodila neustále sťažovať do Bruselu, Washingtonu či inde na svete, a vyvolávala dojem, že na Slovensku dochádza k diskriminácii maďarskej menšiny (teda piatich či desiatich práskačov, ktorí sa nevedeli dostať k moci a majetku) … a rovnako si pamätám, ako nás z týchto miest fackovali rôznymi vyhrážkami, čo bude, ak sa členovia bandy práskačov nedostanú tam, kde chcú

Môžem povedať, že v tej dobe nebolo prakticky týždňa, aby sa neobjavil nejaký článok o tom, ako na Slovensku obmedzujeme práva maďarskej menšiny, ako jej sťažujeme život a podobne. A rovnako si pamätám, ako sa týmto tvrdeniam rehotali moji priatelia z okolia Tornale, Rimavskej Soboty, Rožňavy … či Fiľakova.

Ja som slovenský Maďar, nikdy by som do Maďarska žiť nešiel, lebo doma som na Slovensku a nič mi nechýba … teda okrem pokoja, lebo (údajne) naši politici to vidia inak

Povedal mi kedysi László, dlhoročný kolega a neskôr obchodný partner. Neraz sme spolu sedeli v krčme, a zabávali sa na rôznych historkách, ako napríklad chodili agitovať zástupcovia maďarských strán, a tvrdili, že život maďarskej menšiny na Slovensku je doslova – neúnosný. László často hovorieval, že voliť ich bude (lebo sú to naši, ako svoje rozhodnutie odôvodnil), ale niektorí z nich by mali skôr navštíviť nejakého psychiatra, lebo pôsobia dojmom duševne chorých … keďže za každým rohom vidia “ partizána „.

Prečo to spomínam ?

Včera mi záhadne zmizol nielen z titulnej stránky, ale aj zo stránky blogu Pravdy príspevok, kde som jasne odmietol plány na zriadenie akejsi “ minizákladne “ poradcov NATO na Slovensku. Je veľmi zaujímavé, že v diskusii sa medzi blogmi tento príspevok nájde, ale v zozname článkov na Blogu – už nie. Prečo ? Môžem si domýšľať, že niekomu nielen nevyhovoval obsah príspevku, ale aj to, že z prvej stovky čitateľov získal tridsať súhlasných reakcií na facebooku. (spomínaný príspevok nájdete tu – Povedzte – NIE – okupantom z NATO na Slovensku). Alebo niekomu nevyhovovalo to, že som pripomenul “ dočasnú “ návštevu sovietskych vojsk v Československu, a súčasné plány aktuálnej administratívy prirovnal k tejto dejinnej udalosti.

Niečo však s postojom medzinárodného spoločenstva k menšinám naozaj nie je v poriadku

Nespokojencov, ktorí chodili poslušne práskať do Bruselu a Washingtonu, bolo tak zúfale málo, že by sa vošli všetci do jedného minibusu, a pokiaľ by som pridal aj tých, čo s ich konaním súhlasili, možno by sa vošli do jedného vlaku s desiatimi vozňami …a ktovie, či by nebol poloprázdny. Opäť si pomôžem slovami priateľa …

Vieš, to sú neschopní bomzáci, ktorí si urobili agendu z vlastného pôvodu

Neviem, ale v niečom mal László určite pravdu, pretože aj na tých našich maďarských stranách na Slovensku sa ukazoval typický slovenský jav – teda neustále sa medzi sebou hádali, obhadzovali blatom a hnojom … v boji o funkcie a peniaze.

Ako som teda spomenul, zahraničie nás fackovalo a neustále poukazovalo na to, čo si ani samotní Maďari (teda tí slovenskí) akosi nevšimli, či podľa nejedného z nich – sa ani nestalo. Však istého času poletoval vtip, že Gejza Farkaš dostal vo Fiľakove od slovenských nacionalistov takú bitku, že to skoro nerozchodil. Akurát, že Gejza o žiadne bitke nevedel, ale keďže to povedali vo Washingtone, tak ju asi dostal … keď tak ďaleko o nej hovoria, nie ?

Dnes rovnakí ľudia sa pri ukrajinskom konflikte tvária, že ruská menšina na východe Ukrajiny neexistuje, respektíve nie je vôbec ohrozená, hoci okamžite po prevrate v Kyjeve ju chceli nútiť, aby používala výhradne ukrajinčinu

Veru, to by bol cirkus, ak by sme na Slovensku požadovali, aby sa naši maďarskí spoluobčania dorozumievali na úradoch, či študovali v školách výhradne po slovensky, bez akejkoľvek možnosti využitia materinského jazyka. Však si len spomeňte, aký cirkus bol pre dvojjazyčné tabule … či jedného zúfalca, ktorý sa vyvaľoval kdesi na kruhovom objazde v Komárne, aby tam nemohli inštalovať súsošie vierozvestov. A neskôr pri jeho odhalení protesty pár stoviek (údajne päťsto) oponentov, hoci očití účastníci odhalenia súsošia sa smiali, že tam bolo viac novinárov, než – demonštrantov. Napokon … je to jedno. Niektoré kroky našich politikov vyznievajú dosť čudne, a priznám – často aj provokujú. Ako napríklad slávny koňopes so Svätoplukom …

Ináč, niečo v nás je … keďže si dokážeme dokonale zhovadiť aj postavy našej minulosti, napríklad Jánošíka. Posledná verzia filmu o tomto ľudovom hrdinovi, ktorú dokončila po dlhom trápení režisérka A. Holland (nič proti nej nemám, videl som iné projekty a boli naozaj na úrovni) mi viac pripomínala akúsi psychoanalýzu sociopata, než film o ľudovom hrdinovi. A mnohí známi povedali, že aj napriek opakovanému “ zážitku “ zo zhliadnutia tohoto diela vôbec nevedia, o čo vlastne autorom išlo … a ak by nepoznali jánošíkovskú legendu, asi by ani nevedeli, o kom vlastne film bol. Alebo … o čom

V každom prípade je zaujímavé, že ruská menšina na Ukrajine nikoho nezaujíma, a rovnako nikoho nezaujíma (!), že odpor voči zmenám v Kyjeve neprejavuje len ruská menšina, ale aj samotní Ukrajinci. Napríklad tým, že v hojnom počte dezertujú … alebo úplne odmietajú mobilizáciu, a nepomáhajú ani vyhrážky rôznymi sankciami.

Ešte horšie je, ak si na českej verzii Wikipedie prečítate sdcervúci opis udalostí na Majdane, ako prezident Janukovyč nariadil Berkutu, aby strieľal do demonštrantov … a potom sa dozviete od očitých svedkov udalostí, že členovia Berkutu na Majdane síce boli, ale reagovali len v prípade útokov na nich … a po údajných strelcoch Berkutu sa našli zbrane, ktoré táto jednotka nikdy nemala vo výzbroji. A neboli ani ruskej výroby.

Demonštranti niesli transparenty s fotografiami S. Banderu, kričali rôzne protiruské heslá, žiadali, aby celá ruská menšina bola z Ukrajiny vyhnaná, alebo jej boli odňaté všetky občianske práva. Neskôr hádzali na policajtov zápalné fľaše, dlažobné kocky, tehly, či kusy betónu … a v poslednej fáze dochádzalo k rabovaniam.

Kto nevie, čoho všetkého sa dopustili banderovci, môže si to prečítať zo spomienok pamätníkov ich vyčíňania. Doporučujem sa hlavne oboznámiť s krátkou históriou Ukrajinskej povstaleckej armády. Hlavne Poliaci by vedeli veľa povedať o tom, koľko utrpenia spôsobili jej členovia na poľskom území.

V dnešnej optike by bol z amerického pohľadu Bandera označovaný za teroristu. Keďže však vyhovuje ako postavička z komiksu pre jej potreby, na Ukrajine z neho cielene vyrobili národného hrdinu. Čo len dokazuje, že americká administratíva mala zrejme odjakživa blízko k fašizmu a jeho praktikám, napokon po druhej svetovej vojne pomerne veľa nacistických pohlavárov aj adoptovala.

Práva menšín sa dajú dnes skloňovať podľa vzoru Ukrajina … čo je dobré pre Washington, to je dobré aj pre menšiny

Otázkou zostáva, kde asi skončíme, pokiaľ sa budeme prizerať, ako niekto používa dva metre na jeden problém, a či sa vôbec môžeme nazývať – civilizáciou. Pretože pri pohľade na Ukrajinu … sme skôr barbari.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9467030x
Priemerná čítanosť článkov: 3872x

Autor blogu