Založ si blog

Zbytočné tragédie . ..

Tragédia dvoch dievčat v Česku (a predtým tragédia na ceste z Novej Bane do Hronského Beňadika) len opäť pripomenula ľuďom, že sa dá obísť všeličo, ale fyzikálne zákonitosti platia – pre každého. Bez rozdielu postavenia, majetku, vzdelania …

V poslednom období najazdím pomerne veľa kilometrov. A nebyť dlhoročných skúseností za volantom, asi by som dnes už nejazdil. Pretože aj na slovenských cestách vládne anarchia a neraz pripomínajú doslova roky nepoznanú a neznámu divočinu. Už som v minulom blogu spomínal bezohľadného špinavca, ktorý sa predvádzal na svojom aute a úmyselne blokoval ostatných účastníkov, ba vyvolal aj kolíznu situáciu. Žiaľ, nebola to a nie je ojedinelá výnimka.

Mnohí ľudia sa chovajú na cestách doslova ako – páni nad životom a ľuďmi. Ignorujú všetko a všetkých podľa hesla – teraz som tu JA … JA … A LEN JA. Pravidlá im nehovoria nič, ohľaduplnosť poznajú len vo vzťahu k sebe samým, zodpovednosť ? Zabudnime, o zodpovednosti sa dopočujú až vtedy, keď ich dobehne – napríklad pri tragickom konci ich správania. Zrazu poznajú aj význam slov – ľudskosť, omylnosť či tragédia … ak prežijú následky vlastného konania. Neskoro …

Musím priznať, že neraz jazdím po našich cestách s malou dušičkou, keď vidím, čoho sú mnohí „vodiči“ schopní … ba dokonca aj tí, ktorí sa neraz hrdia nálepkou – profesionáli.

Predbiehanie cez plné čiary, v neprehľadných úsekoch, jazda bez smeroviek, svetiel, ignorovanie značiek – najmä prednosti v jazde či neobľúbených stopiek, predbiehanie na železničných prejazdoch či v ich tesnej blízkosti, ba nájdu sa aj „umelci“, ktorí pokojne obídu spustené závory alebo ignorujú výstražné červené svetlá pred koľajami … o čoraz častejšom jazdení na červenú v mestách – nehovoriac.

Kamióny … nedávno (áno, len amatérskym spôsobom merania) som skoro ráno v priebehu hodiny napočítal štyridsaťjeden kamiónov prechádzajúcich jednou obcou, ale ani jeden-jediný! … nešiel predpísanou rýchlosťou. Všetci sa doslova rútili, a sotva niekto z nich premýšľal nad tým, aké následky ich bezohľadná jazda môže mať.

Osobitnou kategóriou sú motorkári. Pre tých neplatia žiadne pravidlá, jednoducho si robia, čo ich napadne a bez ohľadu na iných – česť slušným výnimkám. Práve ich správanie spoločne s kamionistami dokazuje, že bezpečnosť na cestách je skôr snom, ale určite nie realitou. Systém jednoducho zlyháva, pretože voči notorickým porušovateľom pravidiel, alebo osobám s nebezpečným správaním za volantom je príliš benevolentný. Ak má niekto plné vrecká peňazí, pokuta ho neodradí od pokračovania v jeho praktikách.

Nulová tolerancia, za bezohľadné správanie by mali padať (rovnako bezohľadné) tresty

Vybrať skupinu priestupkov, kde by v prípade porušenia vodičom-profesionálom (hlavne autobusy a kamióny) okamžite nasledovalo doživotné odňatie vodičského oprávnenia bez možnosti zmiernenia trestu. Ignorovať náreky o strate obživy pre rodinu – kto nerešpektuje pravidlá a vedome ohrozuje iných na zdraví či živote, nezaslúži si žiadne ohľady. V prípade motorkárov postupovať rovnako tvrdo – a napríklad zabaviť ich dvojkolesového „miláčika“.

V prípade ostatných šoférov vytvoriť legislatívu, ktorá by v skrátenom konaní umožňovala aj krátkodobé uväznenie – napríklad na 14,30 či 60 dní. S „recidivistami“ v tejto oblasti postupovať ešte tvrdšie – udeľovať aj niekoľkomesačné či ročné tresty, natvrdo a bez skúšobnej doby.

Áno, môj návrh je naozaj tvrdý, ale ochrana ľudského života by mala mať absolútnu a nespochybniteľnú prioritu. Tvrdé postihy môžu zachrániť množstvo životov.

Niekto povie, kto má peniaze – dokáže sa „vykúpiť“. Áno, dokáže – pokiaľ bude legislatíva gumenná a bude umožňovať napr.sudcovi, aby sa rozhodol podľa vlastného vedomia a svedomia. Ak sa však všetko nastaví jasne a bude presne určené, aký trest má byť udelený za každý konkrétny priestupok, dá sa aj tento jav „finančnej nadradenosti“ minimalizovať.

Bezpečnosť na cestách je dôležitejšia, ako práva gaunerov … a spoločnosť si ju zaslúži …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9455779x
Priemerná čítanosť článkov: 3867x

Autor blogu