Založ si blog

Symboly doby . .. a nášho pokrytectva

Skúsme si predstaviť, že by sme vždy pri zmene spoločenského zriadenia zničili všetko, čo symbolizovalo predošlú éru. Čo by nám ostalo ? Ostali by nejaké umelecké diela, ktoré by mohli naši potomkovia obdivovať v múzeách a galériách, a premýšľať nad dobou, v ktorej vznikli ?

Skúsme si predstaviť, čo by ostalo Francúzom po érach Ľudovíta XIV., alebo Napoleona ? Skúsme si predstaviť, čo by ostalo Rusku po Romanovcoch … Španielsku a Rakúsku po stáročiach vlády Habsburghovcov …

Pritom nejedno umelecké dielo alebo stavba pôsobí skôr ako následok duševných problémov autora, než ako niečo skutočne hodnotné a hodné pozornosti budúcich generácií. Navyše netreba zabúdať, že mnohí géniovia minulosti by nevytvorili vôbec nič, ak by neboli oddaní aktuálne vládnucim režimom, alebo rodom. Dielo môže byť spomienkou – poučením – ale aj varovaním pre budúce generácie. A dokonca aj také dielo, ktorého umelecká hodnota je viac-menej pochybná, ale priamo povedané – nulová.

Naivne sme presvedčení, že ak zničíme všetko, čo symbolizovalo éru vlády komunistickej strany a éru socializmu, na všetko sa zabudne … omyl. Nezabudne, ba naopak – vznikne množstvo legiend, falošných spomienok a ilúzií.

Naivne si myslíme, že vetou – všetko bolo zlé – jednoducho vymažeme túto éru z pamäti národa. Lenže, nech si myslíme čokoľvek, doba akéhokoľvek vládcu alebo vlády akejkoľvek (hocijako pomätenej) ideológie neprináša len negatíva. A nie je nič dôležitejšie, ako objektívne zhodnotenie každej éry či osobnosti – pre budúce generácie. Len tak sa môžeme vyhnúť tomu, aby sa opäť dostali k moci nasledovníci a obdivovatelia ľudí so zvrátenou morálkou, alebo inak pomenované – zločincov.

Nedávno som čítal zaujímavý blog, ktorý by bol doslova ideálnym „exponátom“ do múzea doby a národa, ak by niečo podobné existovalo. Autor blogu doslova postavil „mimo zákon“ všetko, čo sa nepáči jemu, jeho priateľom a známym, alebo predstaviteľom aktuálnej ideológie, pravidelne hlásanej z Bruselu. Každý kritik súčasných pomerov bol automaticky pasovaný do úlohy triedneho nepriateľa, len označenie bolo vyjadrené inými slovami. Opýtal som sa ho, či môžem jeho blog citovať – pobúrene odmietol, a navyše sa jeho aktuálny príspevok z blogu – stratil. Prečo, ak si stojí za tým, čo napísal ?

Inému „svedomiu“ minulej doby som zase ponúkol, že bezplatne vydám a budem distribuovať jeho tvorbu, ktorá je podľa neho klenotom … či doslova majákom pravdy v dnešnej dobe. Aj v tomto prípade som sa dočkal len vykrúcania …

Môžeme ničiť sochy, busty, pamätné tabule alebo búrať budovy, symbolizujúce dobu, na ktorú nie sme hrdí, ale jedno nezničíme – spomienky ľudí, ktorí v danej ére žili. A vyvoláme aj množstvo otázok … nebolo by oveľa lepšie, ak by sme pod sochou symbolu komunizmu (napr.Lenina) umiestnili tabuľku so stručným textom – tento muž bol otcom ideológie, ktorá priniesla utrpenie miliónom ľudí – a tak dali jasne najavo budúcim generáciam, na koho sa pozerajú a prečo bola daná ideológia poslaná na smetisko dejín ľudstva ? Hoci chápem – predstava, ak by sme mali byť objektívni a teda umiestniť podobné výroky pod každú „osobnosť“, ktorá sa negatívne zapísala do dejín ľudstva – tak predstava, že niečo podobné by bolo umiestnené aj pod figurínami G.W.Busha či T.Blaira – napríklad v múzeu voskových figurín – je naozaj „politicky“ neprijateľná. A čo na tom, že obaja spomínaní páni majú tiež na svedomí množstvo obetí ich politiky.

Symbolom dnešnej doby nie sú umelecké diela … ale pokrytectvo. Akurát ostáva otázka, či môže byť pokrytectvo motorom pokroku a základom na zlepšenie života spoločnosti … alebo je len čakárňou pri návrate do – doby kamennej …

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9456981x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu