Založ si blog

Právny štát ? Ad: R. Geist

EÚ stojí na spoločných hodnotách … myšlienka, ktorá má zaujala v názore šéfredaktora portálu euractiv.sk

A ktoré sú tie spoločné hodnoty, pán Geist ? Skúsme si pripomenúť niekoľko nespochybniteľných faktov – pred vstupom Slovenska do EÚ sa ani náznakom nehovorilo o budovaní budúcej európskej federácie … kto by zahlasoval za vstup do únie, ak by bola táto informácia známa ? A koľko členov by dnes únia mala ? Pokiaľ náhodou neviete, o čom je reč, rád to pripomeniem – pri hlasovaní o európskej ústave (dnes Lisabonská zmluva), narazili tvorcovia eurofederácie na odpor vo Francúzsku, Írsku, ale aj iných krajinách. A dnes nepriamo narážajú aj na odpor v Španielsku, Taliansku, Maďarsku a Poľsku.

Skúsme pripomenúť niečo iné – prijatie spoločnej meny a podmienky. Kto ich splnil ? Najchudobnejšie krajiny únie, ostatní dostali euro ako podarúnok, na čo napríklad Slovensko doplatilo počas gréckej krízy – nielen pádom vlády, ale aj podpisom absurdných záväzkov. A kritéria užívania eura neplní vôbec nikto. Každý ekonomický problém sa rieši emisiami nekrytej meny.

A poďme ďalej – sankcie proti Rusku sú následkom spoločných európskych hodnôt 

Ako to vyzerá v praxi ? Saudská Arábia bude (sotva) čeliť sankciám až po vražde novinára v Turecku. Dovtedy nikomu nevadila spolupráca s najbrutálnejšou diktatúrou na svete, nevadilo ani financovanie terorizmu Saudmi, nevadilo ani absurdné predsedníctvo tejto krajiny v sekcií OSN pre ľudské práva.

A skúsme pokračovať – súčasťou európskych hodnôt je aj spolupráca s ukrajinským režimom, ktorý vôbec nerieši pochody neofašistov ? Dodnes sa nevysporiadal s vraždením v Odese, ani to nevadí ? Alebo obete odeského masakru nestoja za toľko pozornosti, ako beštiálne zmarený život novinára v Turecku ?

Alebo z iného súdka – kto si pamätá neúspech R.Procházku v jednej európskej kandidatúre, asi nevie pochopiť, ako môžu stáť na celé únie ľudia ako D.Tusk a J.C.Juncker. Ako je vlastne možné, že v únii sú vytvorené funkcie, na ktorých obsadenie nemá občan členskej krajiny prakticky žiadny vplyv ? Ako je možné, že existuje formálna funkcia európskeho prezidenta či ministra zahraničia, keď bola európska ústava odmietnutá ?

Kde sú tie spoločné hodnoty únie ? Ako je možné, že hlavný iniciátor sankcií proti Rusku – Nemecko, veselo sankcie obchádza a na úkor ostatných členov, najmä však krajín bývalého východného bloku, zvyšuje svoje príjmy – napríklad účasťou na projekte Nord Stream II, ktorý je tak “horlivo” kritizovaný ? Alebo obchádzaním pravidiel za pomocí výstavby výrobných závodov na ruskom území pod cudzou vlajkou ?

Kde sú tie európske hodnoty v súvislosti s agresiou USA voči Iraku, založenou na podvode so ZHN ? Ako je možné, že priamo pod dohľadom americkej vojenskej základne vládne v Kosove mafia, obchodujúca s drogami a ľudskými orgánmi, a vrcholným predstaviteľom krajiny je Hashim Taci, podozrivý nielen z vedenia tejto mafie, ale aj vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti ? Kde končia peniaze z tohoto špinavého obchodu a prečo o ňom Brusel viac-menej mlčí ?

EÚ má len jednu hodnotu – zisk. Zisk vo vrecku Paríža a Berlína. Zisk, sprevádzaný mocou nad celým kontinentom. Keby sa dnes zobudil generál de Gaulle, asi by si nad politikou vlastnej krajiny zhnusene odpľul. Tak vyzerajú dnes európske hodnoty, ktoré vyznáva Francúzsko. Kto si dnes spomenie, že práve tento politik zaplatil za nezávislosť Alžírska stratou všetkého, čo symbolizuje slovné spojenie -sloboda-, pretože musel žiť dlhé roky pod ochranou, ktorú vrcholne neznášal. Kto si dnes spomenie na množstvo atentátov, naplánovaných proti jeho osobe. A len preto, že sa vzdal jednej kolónie.

Ak by mala EÚ skutočne nejaké hodnoty, v prvom rade by rešpektovala vlastné pravidlá

Kto a prečo vládne v Maďarsku alebo Poľsku, je otázkou na tamojších voličov. Iste však je, že národné povedomie je v oboch krajinách nepochybne väčšie, ako na Slovensku. Dokazuje to podpora vládnucich politikov i všeobecné postoje voči politike únie, ktorá je podporovaná “masovými” protestami obyvateľstva, čítajúcimi zlomok z celkovej populácie. Prečo neprotestuje väčšina, keď sú praktiky vládnucich politikov neprijateľné ?

Isté je však jedno … spoločné európske hodnoty sú rovnakou chimérou, ako existencia himalájskeho yetiho … ak sa teda za spolok európanov nepokladajú len tí, ktorí o nich hovoria …

Prekážkou v úspešnej spolupráci nie je nezávislosť … ale chamtivosť !

 

 

 

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9457994x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu