Založ si blog

Auto-šmejdi . . . vyhnite sa ich praktikám . . .

Máte navyše auto, ktoré len zavadzia na dvore a tak sa rozhodnete, že ho predáte. Dáte inzerát na internete a čuduj sa svete, ešte ani neuschol “atrament” a už Vám pípne na mobile správa od záujemcu …

Mám záujem o Vaše auto, keď budete mať čas, zavolajte …. v prvej chvíli vás napadne, ako môže niekto kúpiť auto, ak nemá na telefón. Ale to je len novodobá taktika rôznych šmejdov, ktorí vás nemôžu pre rôzne zmeny zákonov priamo kontaktovať a tak skúšajú vyprovokovať začiatok komunikácie z Vašej strany.

Ak naletíte a zavoláte, začne kolotoč nezmyselných otázok a návrhov. A všetko sprevádzané opakovaním sľubu v štýle “Vaša cena je skvelá, nebudeme o nej jednať a zaplatíme, koľko žiadate”. Taktika, ktorej cieľom je vás prilákať do niektorej “pobočky” na obhliadku auta a následne vás poriadne ošklbať.

Usadia vás v hale, slušne požiadajú o doklady k autu a nejakú chvíľočku, kým technik obhliadne auto. Maximálne dvadsať-tridsať minút a všetko dohodneme …

Čas plynie, ľudia okolo vás chodia, a už si vás nikto nevšíma. Polhodina, hodina, minůty pribúdajú, a nič sa nedeje. Po skoro dvoch hodinách sa objaví technik, ktorý skormútene s predajcom vysvetľuje, že vaše auto má x-závad, ale napriek tomu ho odkúpia – len za oveľa nižšiu cenu. Cenu, ktorá je obvykle zlomkom požadovanej … ale bola by iná možnosť. Dajú Vám požadovanú cenu, ak si kúpite u nich iné auto.

Klasická taktika, ktorej mnohí naleteli. Dokonca aj tí, ktorí len plánovali predaj auta a vôbec neuvažovali o kúpe iného. Výsledkom je obvykle výmena jedného šrotu za iný, často predražený a oveľa horší.

Nenaleťte ani na výsledky obhliadky auta, ak Vám ponúkli oveľa nižšiu cenu pre údajné závady. Nie je ničím neobvyklým, že sa nájde more závad aj na aute, ktoré je dokonca ešte v záruke, a vy ho predávate len z dôvodu nepotrebnosti. Nenechajte sa zlákať slovami “dáme Vám síce menej, ale hneď”. Vyplatí sa vtedy odísť, alebo konštatovať, že najprv sa obrátite na autorizovaný servis, aby sa k týmto “odhaleným” chybám vyjadril a odstránil ich, však je auto v záruke, nie ?

Ostanete prekvapení, ako sa správanie šmejdov voči vám zmení. Zrazu nie sú ochotní dať Vám kópiu protokolu s chybami, ktorým predtým argumentovali.

Zrazu sa chcú ešte poradiť s manažérom, či by sa len predsa nedalo niečo pre vás urobiť a “vyjsť Vám v ústrety”. Neverte, nikdy to neplánovali. Od začiatku sa snažia zbohatnúť na váš úkor, hoci len tak, aby sa nedostali do konfliktu so zákonom.

Jediným cieľom je vás unaviť a tak primäť, aby ste hrali podľa ich pravidiel. Najlepšie, čo môžete urobiť, je odísť a predať auto iným spôsobom. Nie je ničím neobvyklým, že odkúpia od klienta auto ako šrot na likvidáciu za stovku, a neskôr ho ponúkajú ako auto vhodné pre začiatočníka – za tisícku.

Ako sa brániť ? 

Nenechať sa vylákať na rôzne obhliadky. Cieľom šmejdov je dostať vás do prostredia, kde sú oni doma. Zneistiť vás, dostať pod psychický tlak, ktorého cieľom je len jedno – ich prospech.

Vyplatí sa dať pred predajom obliadnuť auto v servise, kde Vám predtým robili údržbu, a pokiaľ je to možné, požiadať ich o správu o stave vášho auta. Seriózny servis nemá s niečim podobným žiadny problém, možno akurát vydanie takejto správy spoplatní. Čo je však pár eur oproti tomu, čo Vám môžu spôsobiť šmejdi ?

Nenechajte sa zahnať do kúta ani špinavým trikom v podobe slov “naša ponuka platí dnes a zajtra bude cena iná”. Naopak – ukončite komunikáciu, ak na vás skúšajú niečo podobné, pretože je skoro isté, že nikdy ani neuvažovali o férovej komunikácii s vami, ktorá by skončila obojstranne výhodným obchodom.

A ešte niečo na záver – ak pristúpite na obhliadku auta v nejakom servise, trvajte na jej vykonaní vo vašej prítomnosti. Už sa stalo, že šmejdi si urobili počas obhliadky z auta klienta zdroj náhradných dielov a čo sa dalo, to vymenili za poškodené diely.

Nenechajte sa okradnúť …

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9432325x
Priemerná čítanosť článkov: 3859x

Autor blogu