Založ si blog

BOLT – na zárobok zabudnite . ..

Pred nejakým časom prebiehali internetom diskusie nespokojných vodičov s platformou BOLT (predtým Taxify), ktoré súviseli s prepravou cestujúcich formou taxislužby.

Bol som zvedavý, čo prevratné prinášajú platformy ako Bolt, Uber či Liftago na trh taxislužby, a tak som nahovoril kamaráta z Košíc, ktorý vlastní koncesiu na prevádzkovanie taxislužby, aby občas vyskúšal fungovanie Bolt-u a pozbieral nejaké skúsenosti. Výsledok ? Ak nechcete čítať ďalej, tak jednou vetou – pekná fasáda, ale krutá realita.

V prvom rade, platformy ako Bolt, Uber či Liftago sú dobrou myšlienkou, ktorá prospeje každému, kto využíva taxíky. Lenže na druhej strane (hovorím v prípade Bolt-u) by nemal byť prospech klienta na úkor poskytovateľa. A nedá sa poprieť, že model Bolt-u je pre prevádzkovateľov nevýhodný. A možno by si zaslúžil aj ostrejšie hodnotenie.

Poďme od začiatku. Aplikácia … je k dispozícii pre Android či iOS, inštaluje sa pohodlne a bez problémov. Podmienkou poskytovania služieb s Boltom je predloženie potrebnej dokumentácie, ktorá súvisí s prevádzkovaním taxislužby. Po predložení dokladov nasleduje schvaľovací proces. Následne sa poskytovateľ prihlási, prejde do online systému a čaká na objednávky. V nastaveniach služby si môže vybrať, aké mapy bude používať a tu nastáva prvý problém – aplikácia podporuje mapy Google, Waze a Yandex. Špičkové aplikácie, akou je napríklad Sygic – nepodporuje. Takže bez dobrej znalosti mesta sa môže dostať vodič do problémov.

Na displeji sa objaví objednávka, vodič ju potvrdí, presunie sa za klientom, naloží ho a odvezie na požadovanú adresu. Platba prebieha obvykle bezhotovostne, a prichádzajú ďalšie problémy.

A tie súvisia práve s kalkuláciou ceny za prepravu. Štatistika je nemilosrdná – sadzba za kilometer, ktorú klient uhradí, sa pohybuje medzi 0,17-0,22€. O nič lepšie to nevychádza ani s bonusmi, kde sa občas “vyšplhá” cena za ubehnutý kilometer na 0,26€. Podotýkam, že tieto čísla vychádzajú z kalkulácie, ktorej súčasťou sú aj prejdené kilometre k nastúpeniu klienta. O nejakom prijateľnom zárobku sa nedá vôbec hovoriť, skôr by sa to dalo nazvať – dopravná charita na účet prevádzkovateľa. Príjem nepostačuje ani na pokrytie nákladov s prevádzkou vozidla. O nejakom zárobku sa nedá vôbec hovoriť.

Pre koho je teda Bolt určený ? Čiste teoreticky pre majiteľov vozidiel na elektrický pohon, kde však obmedzuje vodiča celkový dojazd. No mám pochybnosti, že pri výdavkoch, spojených s prevádzkovaním taxislužby, by dokázali aspoň oni zarobiť. Pri našej kvalite ciest, hlavne v mestách, presiahnu náklady na pravidelný servis celkový príjem. A pochybujem, že niekto chce pracovať s tým cieľom, aby nosil peniaze do cudzieho vrecka.

Celkovo vyznela skúška internetovej platformy nepriaznivo.

Na ubehnutých tisíc kilometrov vyšiel príjem na úrovni 204€, čo v prepočte na jeden kilometer znamenalo v priemere približne 0,2€. Náklady na prevádzku vozidla činia v danom prípade 0,34€/1km jazdy. Pri danom nábehu to znamená pre prevádzkovateľa nemalú stratu. Presnejšie – 136€.

Klienti sú so službami Boltu samozrejme spokojní, pretože poplatky za prepravu sú oproti bežným taxikárom smiešne. Nečudo, že to vyvoláva aj nevraživosť bežných taxikárov voči vodičom Boltu. A často aj posmech, pretože “podnikanie” na tento spôsob chce naozaj človeka v núdzi. Ktokoľvek si spočíta náklady a príjmy, nebude mať o podobnú spoluprácu záujem. Veľmi rýchlo zistí, že jediným výsledkom by bola vysoká strata.

Zárobok s Boltom ? Skôr sen a vôbec sa nedivím nespokojnosti tých, ktorí túto platformu vyskúšali.

Sklamaný pätolízač Korčok perlil . ..

07.04.2024

Severoatlantický sluha Korčok to nezvládol. Aj tak prezidenta nepotrebujeme.Je hanbou,že nie sme schopní nájsť skutočné osobnosti. Na vlastný štát sme nedorástli….

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Russia Victory Day Parade ruskí vojaci

Výdavky na zbrojenie rekordne rastú. Vojna na Ukrajine rozhýbala NATO

23.04.2024 08:00

Celkové vojenské výdavky vo svete dosiahli vlani až 2,443 bilióna dolárov, čo je najvyššia suma od roku 1988.

americkí vojaci

Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín

23.04.2024 06:52

Dva drony zostrelili v pondelok neďaleko leteckej základne v západoirackej provincii Anbár.

ATACMS, Ukrajina

ATACMS či vojenskí poradcovia. Zameria Kyjev pomoc z USA aj na zničenie Krymského mosta?

23.04.2024 06:00

Už tento týždeň by Ukrajina mohla z USA dostať ďalekonosné Armádne taktické raketové systémy – ATACMS.

Marina Francisti, Ana Meši

Zubná turistika očami lekárok zo Srbska: Slovákov trápi bezzubosť, chodia k nám po protézy aj implantáty. Láka ich cena

23.04.2024 06:00

Stomatologičky zo Srbska nám priblížili, čo láka Slovákov do ich ambulancií.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,445
Celková čítanosť: 9460430x
Priemerná čítanosť článkov: 3869x

Autor blogu