Založ si blog

Tragikomická snaha o podporu “ekológie”

Nie,nežiadal som o dotáciu na elektromobil a nemám to v pláne ani v blízkej budúcnosti.Je na to veľa dôvodov,v podstate to dnes pokladám za propagandistickú bublinu,kde na ekológii nikomu nezáleží.

Elektromobilitu sprevádza množstvo nezodpovedaných otázok,kde na konci v kroví sa nenápadne ukrýva problém,ktorý zablokoval výrobu niektorých automobiliek – nedostatok batérií.Alebo inak – výrobcovia batérií nestíhajú za výrobcami automobilov.

A nielen to.Nie som jediný,pre ktorého je automobil s dojazdom dvesto-tristo kilometrov nepoužiteľný a predražený.Ak by bola jeho cena desať-pätnásťtisíc eur,určite by som neváhal a investoval do druhého auta pre vybavenie drobných potrieb.Dať však dvojnásobok alebo viac za auto s komfortom a priestorom nižšej strednej triedy,výrazne obmedzeným dojazdom – je vyslovená hlúposť.Nespomínajúc ešte jednu maličkosť,o ktorej nejeden výrobca mlčí.Nejeden elektromobil je tak špecifickým vozidlom,že akákoľvek oprava a často i drobná sa môže prejaviť dlhodobým vyradením vozidla z prevádzky.

Štátna podpora sa minula za necelé štyri minúty.Omyl,nejednalo sa o podporu.Jednalo sa o čisto nesystémový a politicky motivovaný krok,kde nemal o rozšírenie ekomobility a ochranu životného prostredia vôbec nikto záujem.

Videl som to podobne ako iné opatrenia,napríklad sprísnenie pravidiel technických a emisných kontrol,kde bez problémov uspejú vozidlá vyrobené pred dvadsiatimi či tridsiatimi rokmi,a naopak vo veľkom rozsahu neuspejú vozidlá,ktoré idú po štyroch rokoch na prvú kontrolu.A poznám aj vozidlá renomovaných značiek,ktoré neuspeli na kontrole po dvoch rokoch od kúpy a uvedenia do prevádzky.Svoje by vedeli o tom povedať niektorí taxikári,ktorí investovali do luxusnejšieho vozidla v záujme skvalitnenia služieb a teraz majú hlavy v smútku.Škoda,že neinvestovali do kúpy legendárnej V3S,pretože tá prejde každou kontrolou aj o sto rokov.Čo na tom,že v závese za ňou musíte zapnúť hmlovky,však?
Elektromobilita je na Slovensku bublina,ktorú využije niekoľko vyvolených pre svoje kšefty.Namiesto systémovej podpory,založenej na reálnom prieskume možnosti trhu a Slovenska,sa vyhlasujú jednorazové pochybné akcie,kde sú ešte pochybnejšie nastavené pravidlá.O čo tu naozaj ide,to sa možno niekedy dozvieme.Alebo aj nedozvieme.

Možno by viac pomohol triezvy pohľad a oboznámenie sa s rôznymi štúdiami,ktoré v nejednom prípade preukázali,že aj verejne hanobený diesel je často ekologickejší ako zbožňovaný elektromobil.Mimochodom – skúste si predstaviť,že sa zajtra zobudíte do dňa,v ktorom behá po slovenských cestách stotisíc elektromobilov.Len sa nedivte,prečo držíte v hrsti – sviečku.

Vysvetlenie pre ochranárske „trúby“

20.03.2024

Hlavne pre jedného magora Erika. Skúste napchať do 2-izbového bytu dvadsať ľudí.Stačí na pár dní.A pochopíte (ak máte čím),že potrebujete pomoc psychiatra. Slovensko nie je nafukovacie, v knihách nájdete,aké územie potrebuje jeden dospelý medveď. Na vaše sprosté rady,čo strčiť do záhrady,aby tam nechodili medvede,si nájdite seberovných magorov. A choďte príkladom [...]

Každý vládca má svojho šaša (akurát nám nie je do smiechu)

22.01.2024

Matovič a Heger mali Remišovú,Fico má Šimkovičovú Dámy majú jedno spoločné – nedostatok výbavy na pochopenie vlastnej neschopnosti.Niekto s priemerným intelektom by reagoval diplomaticky.A priznal by kritikom právo nesúhlasiť.V prípade hlupáka príde arogancia.Niečo na štýl „Čo si to dovoľujete? Viete,kto som ja ?“ Pri hlupákoch sa dobre vládne.Alebo [...]

Kandidatúra A. Danka je drzosťou najhrubšieho zrna

21.01.2024

A len potvrdzuje, že úrad prezidenta je zbytočný.Namiesto osobností máme ponuku politických pobehajov. Čo neplatí len o Dankovi.Všimol si napríklad Korčok,ako vyzerá žiadosť o vstup na územie nášho „spojenca“ USA ? Američania cestujú na Slovensko bez obmedzení, Slováci pri ceste do USA musia súhlasiť so stratou práva na ochranu osobných údajov a zdieľaním [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

cudzinec

Kto sa nepoučí z vlastnej minulosti,je nútený si ju opakovať.Budúcu koalíciu volili tí,ktorí dali moc do rúk šialencov a hlupákov vo voľbách 2020.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,444
Celková čítanosť: 9432889x
Priemerná čítanosť článkov: 3860x

Autor blogu